Kjøttfri mandag i Fredrikstad

Som et tiltak for å redusere kommunens klimagassutslipp har rådmannen i Fredrikstad besluttet å innføre kjøttfri mandag i sine kommunale kantiner, barnehager og fritidsklubber.

NOAH er en aktiv pådriver for bærekraftig, vegetarisk mat i norske kommuner gjennom kampanjer som kjøttfri mandag, som i tillegg til å innebære at vegetarisk mat løftes frem en dag i uken, oppfordrer til gode vegetariske alternativer resten av uken. Som med mange andre kommuner har NOAH vært i dialog med MDG representanter i Fredrikstad om å fremme vegetarmat. At rådmannen plutselig har vedtatt å innføre kjøttfri mandag på egenhånd kommer som en gledelig overraskelse.

Mens vi fortsatt kan

Husdyrproduksjon alene er ansvarlig for nærmere 14% av norske klimagassutslipp. Å velge vegetarisk er et av de mest effektive enkelttiltakene vi kan gjøre i hverdagen for å spare miljøet. Rådmann Ole Petter Finess uttaler på kommunens nettside at de gjør dette «fordi vi tror barn, barnebarn og oldebarn vil takke oss for at vi gjorde noe for å bremse klimaendringene mens vi fortsatt kunne».

Hvis alle i Norge hadde bidratt med å kutte kjøtt én dag i uken ville vi ha spart klimaet for en halv million tonn CO2. Er dette så mye da? Faktisk tilsvarer det å fjerne 200.000 bensin-/dieselbiler fra norske veier. Altså har én kjøttfri dag i uken stort potensiale for å redusere våre klimagassutslipp.

Mer enn utslipp spares

Mer vegetarisk mat er ikke bare miljøvennlig og bærekraftig, det er også helsefremmende og i tråd med anbefalingene fra våre helsemyndigheter. Mer vegetarisk gagner også dyrene, ikke minst, da mange liv kan spares når kjøttfrie måltider blir reelle valgmuligheter på kommunale spisesteder.

Flere kjøttfrie måltider til Fredrikstad

NOAH er stolte over at Fredrikstad kommune med rådmannen i front nå skal gå foran som enda et godt eksempel ved å fremme bærekraftig og vegetarisk mat og forhåpentligvis inspirerer mange til å satse på flere kjøttfrie måltider i sine hjem. NOAH fortsetter innsatsen hos mange titalls andre kommuner og gleder oss til å se flere gjøre som Fredrikstad!

vegetarkokk

Bidra til noe stort ved å sette i gang med kjøttfrie retter du også! Både for dyrene og miljøet er dette noe av det beste du kan gjøre som privatperson. På NOAHs kampanjesider finner du masse god informasjon om hvorfor dette er så viktig, samt oppskrifter og tips. Se meatless.no.

Oppdatert: For mer om Fredrikstad og debatten om kjøttfri mandag, se innlegg i Fredrikstad Blad, publisert 3.mai 2016.

Hjelp oss med å  kjempe for dyrenes rettsvern. Klikk her for å støtte vårt arbeid.