Vegansk julemat av hensyn til dyrene!

For de fleste handler julen om kos, glede og tid med familie og venner. Men visste du at du enkelt også kan gjøre julen mer dyrevennlig? Det er lett å ta hensyn til dyrene også i jula ved å servere vegansk og vegetarisk julemat!

Stadig flere velger bort kjøtt og andre varer fra dyr, og spiser vegetarisk og vegansk også i julen. Livet til dyrene som ender opp som julemat inneholder nemlig sjeldent det vi mennesker verdsetter mest i julen. Kos, glede og naturlig sosialt samvær er som regel langt fra deres virkelighet. Heldigvis er det ikke vanskelig å ta hensyn til dyrene også i julen – her kommer noen tips til hvordan du kan gjøre julefeiringen mest mulig dyrevennlig!

Velg vegetarisk og vegansk julemat

Dyrene som utnyttes i den norske kjøtt-, egg- og melkeindustrien blir fratatt det meste som gir livet mening. I fjøsene, båsene, bingene og burene får de ikke utfolde seg naturlig, de skilles fra dyr de er knyttet til, og tas livet av mens de enda er unge. På våre kampanjesider for landbruksdyrene kan du lese mer om hvordan dyrene egentlig har det i norsk kjøttindustri.

Å velge vegetarisk og vegansk julemat er det noe av det beste og enkleste du kan gjøre for dyra. Med de rette krydderne og en liten innsats på kjøkkenet, blir det like mye jul uten kjøtt!

Hva spiser veganere og vegetarianere i julen?

Klassikeren når det gjelder vegansk og vegetarisk julemat er nøttestek, som kommer i utallige varianter. Noen eksempler er nøttestek fra restauranten Resept eller julemenyen til kokken Richard Nystad. Andre velsmakende vegetariske retter til julemiddagen er vegisterkaker, soyaribbe og pølser, enten hjemmelagede eller ferdig kjøpte.

En tallerken med vegansk julemat
En fargerik vegetarisk juletallerken, med ovnsbakte rosenkål og nøttestek!

Flere produsenter lager nå vegansk og vegetarisk julemat man kan kjøpe i mange dagligvarebutikker. Norske Go’Vegan produserer blant annet veganske julepølser og «vegisterkaker» som er tilgjengelig i butikker som Meny, Rema, Kiwi m.fl. Les mer om Go’Vegans juleprodukter her. En eller flere av disse rettene, sammen med tradisjonelt tilbehør som poteter, brun saus, kålrabistappe, grønnsaker og tyttebærsyltetøy, utgjør et førsteklasses vegansk julemåltid. Og til dessert? Vegansk riskrem, såklart!

For å gjøre julemiddagen enda mer spennende går det også an å være litt ekstra kreativ med tilbehøret. Hva med å ovnsbakte rosenkålen f.eks? Mange av de norske veganbloggene har også oppskrifter som ikke er ment til julemiddagen men som passer fint de andre dagene i julen.

En hånd holder en pyntet pepperkakemann, i bakgrunnen skimter man en hund
Mange av pepperkakene du kjøper i butikken er veganske! Å bake vegansk hjemme er også enkelt.

Vegansk julebakst og julestrømpefyll

Ingen grunn til å kutte ned på julekosen selv om en velger en dyrevennlig jul! I de fleste dagligvarebutikker finner du pepperkaker og marsipan som allerede er vegansk. Mange butikker selger også vegansk sjokolade og godteri. De fleste smågodtleverandører har en utvalg av veganske smågodtbiter, bare se etter godteriet uten gelatin og melk. Når det gjelder julebakst har flere butikker ferdig vegansk pepperkakedeig, og Vegetarbloggen gir deg oppskrift på syv slag veganske julekaker.

NOAH ønsker alle dyrevenner en god jul og et godt nytt år!

NOAH jobber hardt for å motvirke utnytting og mishandling av dyr, MEN VI TRENGER DIN HJELP.