NOAH advarer om hund i varm bil: - Kan bli alvorlig på kort tid


Med sommer og varme kommer også risikoen for at hunder stenges inne i varme biler.  Allerede i år har politiet blitt kontaktet om flere tilfeller med hund i varm bil, som kunne ha endt fatalt.  

Det de fleste ikke er klar over er hvor raskt temperaturen kan stige i bilen om sommeren, selv når bilen står i skyggen, og selv om vinduene står på gløtt. En bil som står parkert i skyggen når det er 18 grader, kan nå en temperatur på 38 varmegrader. En bil som står parkert i sola i 20 grader, kan bli hele 85 grader. Man tenker kanskje at det går bra den korte stunden man er i butikken, men det trenger ikke ta lang tid før denne situasjonen kan bli livstruende for hunden. De aller fleste vet nå at man ikke skal stenge hunden i varm bil, så det er nettopp disse situasjonene der man «tenker at det går greit» hvor det kan skje alvorlig overoppheting, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH.

Er hunden for varm?

Har du kommet over en hund i en varm bil? Virker hunden forvirret, peser kraftig, er slapp, har problemer med å reise seg eller viser andre tegn på overoppheting? Da har NOAH disse rådene:

  • Sjekk fort om eieren er i nærheten.
  • Hvis ikke eieren er i nærheten kan du søke opp eieren av bilen ved å sende SMS til Statens Vegvesen: Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummeret på bilen. Send meldingen til 2282.
  • Får du ikke kontakt med eier? Anser du situasjonen som akutt? Ring politiet på 02800.
  • Ikke gi opp før hunden er i sikkerhet! Hvis det er nødvendig for å redde hunden, kan ruten knuses.
  • Har du fått hunden ut av bilen? Sørg for at hunden får kjølig vann, og mulighet til å kjøle seg ned i skyggen, gjerne også ved å dekke den med f.eks et teppe dynket i kjølig vann. Pass på å ikke bruke iskaldt vann, men la hunden kjøle seg gradvis ned. Ta kontakt med veterinær snarlig.

-Vi oppfordrer alle til å være oppmerksomme og regne det som en akutt situasjon dersom du ser en hund i bil nå på sommeren, selv om det er i skyggen. Noen nyere biler, som f. eks. noen Tesla-modeller, har en såkalt «dog-mode», hvor temperaturen holdes konstant i bilen. Dette vil i så fall stå tydelig på skjermen inne i bilen, slik at du kan se det gjennom ruta. Det aller beste er selvsagt å prøve å finne eier og forsikre deg om at dette er tilfellet, avslutter Martinsen.

Vil du støtte NOAHs arbeid for hundene?
Bli medlem!