NOAH advarer om hund i varm bil: - Kan bli alvorlig på kort tid

Med sommer og varme kommer også risikoen for at hunder stenges inne i varme biler.  Allerede i år har politiet blitt kontaktet om flere tilfeller med hund i varm bil, som kunne ha endt fatalt.  

Det de fleste ikke er klar over er hvor raskt temperaturen kan stige i bilen om sommeren, selv når bilen står i skyggen, og selv om vinduene står på gløtt. En bil som står parkert i skyggen når det er 18 grader, kan nå en temperatur på 38 varmegrader. En bil som står parkert i sola i 20 grader, kan bli hele 85 grader. Man tenker kanskje at det går bra den korte stunden man er i butikken, men det trenger ikke ta lang tid før denne situasjonen kan bli livstruende for hunden. De aller fleste vet nå at man ikke skal stenge hunden i varm bil, så det er nettopp disse situasjonene der man «tenker at det går greit» hvor det kan skje alvorlig overoppheting.

Er hunden for varm?

Hunder svetter ikke på samme måte som mennesker, og blir derfor raskt varme. De kvitter seg istedenfor med varmeoverskuddet ved å pese – og på denne måten blir luften inne i bilen mettet med vanndamp. Når luftfuktigheten blir høy minker effekten av pesingen, ettersom fordampningen (som avkjøler dyret) hemmes. Dersom hundens kroppstemperatur blir for høy, kan den få alvorlige skader i hjernen, hjertet, tarmene, leveren og nyrene, og i verste fall dø.

Har du kommet over en hund i en varm bil? Virker hunden forvirret, peser kraftig, er slapp, har tørre og røde slimhimmer i øyne og munn, har økt puls, har problemer med å reise seg eller viser andre tegn på overoppheting? Da har NOAH disse rådene:

  • Sjekk fort om eieren er i nærheten.
  • Hvis ikke eieren er i nærheten kan du søke opp eieren av bilen ved å sende SMS til Statens Vegvesen: Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummeret på bilen. Send meldingen til 2282. Vent ved bilen til eieren kommer.
  • Får du ikke kontakt med eier? Anser du situasjonen som akutt? Ring politiet på 02800.
  • Ikke gi opp før hunden er i sikkerhet! Hvis det er nødvendig for å redde hunden, kan ruten knuses.
  • Har du fått hunden ut av bilen? Sørg for at hunden får kjølig vann, og mulighet til å kjøle seg ned i skyggen, gjerne også ved å dekke den med f.eks et teppe dynket i kjølig vann. Pass på å ikke bruke iskaldt vann, men la hunden kjøle seg gradvis ned. Ta kontakt med veterinær snarlig.

NOAH oppfordrer alle til å være oppmerksomme og regne det som en akutt situasjon dersom du ser en hund i bil nå på sommeren, selv om det er i skyggen. Noen nyere biler, som f. eks. noen Tesla-modeller, har en såkalt «dog-mode», hvor temperaturen holdes konstant i bilen. Dette vil i så fall stå tydelig på skjermen inne i bilen, slik at du kan se det gjennom ruta. Det aller beste er selvsagt å prøve å finne eier og forsikre deg om at dette er tilfellet.

Hva kan du gjøre for å forebygge slike hendelser?

Snakk med alle du kjenner som har hund om de alvorlige konsekvensene det kan ha å etterlate hunden i bilen. Del artikkelen vår i sosiale medier, slik at flere er obs på dette. Du kan også henge opp NOAHs informasjonsplakat om hund i varm bil ved butikker og parkeringsplasser. NOAHs plakat kan du bestille her. 

Vil du støtte NOAHs arbeid for hundene? Bli medlem i NOAH!