Kåre offer for avlivningen i Arendal


Arendal Kommunes masseavlivning av katter har nå fått et ansikt. Familiekatten Kåre, en frisk og tillitsfull katt, ble onsdag 13. februar lokket inn i en kattefelle ved hjelp av boksemat, for så å bli avlivet av en veterinær på oppdrag av kommunen.

NOAH reagerte tidlig på kommunens avgjørelse om å avlive flere titalls katter som ble sett på som et helseproblem i boligområdet der Kåre bodde. Med denne saken har kommunens ugjerning fått en ny dimensjon.

Dette synet møtte Kåres eier da hun åpnet avisen morgenen 14. februar.

Kåre, en liten, snart 2 år gammel kullsvart katt med store gule øyne, pleide for det meste å holde seg rundt huset. Familien Skog Bendiksen ble derfor bekymret da de ikke så tegn til ham etter at han var blitt sluppet ut om morgenen den 13. februar. Samme dag fikk de høre en NRK-melding om den planlagte masseavlivningen i deres nabolag,  og på vei hjem fra jobb dro de innom og kjøpte et halsbånd til Kåre. Den kvelden gikk familien ut for å lete etter katten, men uten hell.

Det var et sjokk for Siri Skog Bendiksen da hun neste morgen så Kåre avbildet i avisen, i forbindelse med NOAH og Norsk Huskattforenings anmeldelse av masseavlivningen. Bildet viste tydelig Kåre sittende i et bur, som en av kattene som senere var blitt avlivet. Hun ringte øyeblikkelig til veterinær Kristen Bjormyr, som var oppgitt som ansvarlig for avlivningene. Bjormyr hevdet imidlertid at bildet var tatt for tre dager siden, og at det dermed ikke kunne være Kåre.

Foto: Fam. Skog Bendiksen. Familien var svært glade i Kåre, og synes det er vondt og tragisk å ha mistet ham.

Ettersom Bendiksen kjente igjen sin egen katt, ringte hun nå videre til fotografen for å forhøre seg litt nærmere.  Han kunne bekrefte mistanken hennes om at bildene var fra dagen før. Dagen etter dro hun til Agderpostens lokaler for å se på alle bildene fotografen hadde tatt, noe som gjorde henne enda sikrere i sin sak. Katten på bildet var Kåre, og veterinær Bjormyr hadde i tillegg løyet til henne.

Her kan du lese Agderpostens sak om Kåre.

NOAH reagerer sterkt på Arendal kommunes vurdering av hva som er et verdig valg for disse kattene, og er i samarbeid med Norsk Huskattforening  i ferd med å anmelde saken. Avlivning av katter som man selv ikke eier, med mindre de er uhelbredelig syke eller skadete, er ulovlig i Norge. I tillegg til både det etiske og lovmessige problemet ved å avlive et så stort antall ville katter i et boligområde, ligger også risikoen for å avlive katter som faktisk eies av noen, noe som dessverre nå allerede er hendt.

NOAH jobber kontinuerlig med anmeldelse av både kommunen og veterinæren, og anmelder nå også saken om Kåre for seg. Vi er samtidig i dialog med Mattilsynet for å prøve å få dem til å trekke tilbake burene de har lånt ut til Arendal kommune for å fange inn kattene. Men det er også viktig at det skapes så mye blest som mulig rundt denne tragedien, slik at noe slikt ikke skjer igjen.

Hva kan du gjøre for å hjelpe?

Ta kontakt med Arendal kommune og be dem om å stoppe masseavlivningen: postmottak@arendal.kommune.no

Ta kontakt med Mattilsynet for å be dem om å trekke tilbake burene, og sjekke nærmere før de låner ut bur til avlivning av katter: postmottak@mattilsynet.no