Hund i varm bil? Dette gjør du!

Med sommer og varme kommer også risikoen for at hunder stenges inne i varme biler. Dette kan føre til store lidelser og ubehageligheter for hunden, med døden som verst tenkelige utfall. Hjelp oss å unngå dette! Men hva gjør man hvis man kommer over en hund i en varm bil?

Visste du at bilen kan nå en temperatur på hele 38 varmegrader ved å parkere i skyggen når det er 18 grader ute? Og at innetemperaturen i bilen kan nå 85 varmegrader om man parkerer i solen, selv om temperaturen ute bare ligger på rundt 20 grader? Temperaturutviklingen i en lukket bil er kritisk om sommeren og direkte livstruende for dyr. Dersom hundens kroppstemperatur blir for høy kan den få alvorlige skader i hjerne, hjerte, tarmer, lever og nyrer – og i verste fall dø.

Er du vitne til at en hund er innelåst i en varm bil?

Har du kommet over en hund i en varm bil? Virker hunden forvirret, peser kraftig, er slapp, har problemer med å reise seg eller viser andre tegn på overoppheting?

  • Sjekk fort om eieren er i nærheten.
  • Hvis ikke eieren er i nærheten kan du søke opp eieren av bilen ved å sende SMS til Statens Vegvesen: Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummeret på bilen. Send meldingen til 2282.
  • Får du ikke kontakt med eier? Anser du situasjonen som akutt? Ring politiet på 02800.
  • Ikke gi opp før hunden er i sikkerhet! Hvis det er nødvendig for å redde hunden, kan ruten knuses.
  • Har du fått hunden ut av bilen? Sørg for at hunden får kjølig vann, og mulighet til å kjøle seg ned i skyggen, gjerne også ved å dekke den med f.eks et teppe dynket i kjølig vann. Pass på å ikke bruke iskaldt vann, men la hunden kjøle seg gradvis ned. Ta kontakt med veterinær snarlig.

NOAH vil her nevne at enkelte nyere biler, som for eksempel Tesla, har såkalt «Dog Mode». Dette går ut på at man kan justere temperaturen inne i bilen, og klimaanlegget sørger for å holde temperaturen stabil, selv om bilen er parkert og eieren er borte. På skjermen foran i bilen kommer det opp at Dog Mode er på, samt at man kan se bilens temperatur. Dette er en fin løsning som vil holde hunden trygg, mens man for eksempel er inne i butikken.

Hjelp oss å spre informasjon

Hvert år setter NOAH fokus på hvor farlig det kan være å etterlate hunden i bilen på sommeren. Vi deler informasjon om dette i våre sosiale medier, og vi tilbyr gratis informasjonsplakater om hund i varm bil i vår nettbutikk, som kan henges opp på parkeringsplasser, i butikker ol. Bestill gjerne noen gratis plakater fra oss, og heng opp i ditt nærområde. Kanskje plakaten leses av en hundeeier som ikke var bevisst på hvor farlig dette er, og hva konsekvensene av å etterlate hunden sin i varm bil faktisk kan være. Du kan bestille plakater her.

Vil du støtte NOAHs arbeid for dyrene? Bli medlem i NOAH!