Bob - et offer for hundeloven


Bob er en av mange hunder som har blitt offer for Norges urettferdige hundelov. NOAH jobber nå hardt både for å redde Bobs liv, og for en endring av hundeloven - som brukes til å dømme hunder til døden på svært tynt grunnlag.

 

Bob ble høsten 2015 vedtatt avlivet etter at han ble oppfattet som «aggressiv» av en forbipasserende politipatrulje. Politiet tvang han inn i en stressende situasjon hvor han rispet opp en arm, etter all sannsynlighet med en klo, da han forsøkte å hilse. Saken kom opp i Oslo Tingrett, som på grunnlag av dette dømte Bob til døden. For dommeren telte det ikke at Bob gjennom sitt ni år lange liv aldri hadde fremstått som aggressiv, at alle som har truffet Bob sier han er en av de snilleste hundene de har møtt, at Bob scoret lavest mulig på aggresjon i profesjonell adferdstest, at Bob aldri har bitt noen, eller at Bob da hadde bodd et helt år på kennel og at daglig leder på kennelen mener han er en av de aller snilleste og mest stabile hundene de har hatt der. For dommeren var Bob en farlig hund som må fratas livet.

Bob ble dømt til døden fordi han ble oppfattet som farlig – selv om han ifølge sakkyndige lang i fra er en farlig hund. Bob har nå sittet på kennel i rundt 600 dager, og må vente over 100 til dager før ankesaken kommer opp.

NOAH har vært involvert i saken til Bob helt fra begynnelsen av. I tillegg til å bistå Bobs familie gjennom hele prosessen, har NOAHs leder og veterinær Siri Martinsen møtt og undersøk Bob som en av de sakkyndige i forbindelse med rettssaken, og hun vitnet også i rettssaken. I tillegg har NOAH hjulpet til med å samle inn penger til Bobs ankesak og hans kennelopphold. Det å sloss mot systemet i disse sakene påbeløper ofte astronomiske kostnader da eier ikke bare må stå for saksomkostninger, men også fortløpende må betale alle kostnader for kennel, hvor hundene må bo mens saken pågår.

NOAH ble svært skuffet da vi nylig mottok beskjeden om at Bobs ankesak trolig ikke kan berammes før september 2017. Da vil Bob ha sittet på kennel i hele to år, og være nesten 11 år gammel. At systemet kan trenere Bobs sak så lenge er en skandale, og hjelpeteamet til Bob jobber med å forsøke å framskynde saken. Du kan følge saken til Bob på facebooksiden «Hunden Bob».

NOAH jobber for å endre hundeloven

Bobs sak belyser hvordan Norges hundelov gjør hunder og deres eiere nærmest rettsløse. For når hunder som Bob blir dømt til døden for en så lite alvorlige hendelse, kan så godt som alle hunder i Norge risikere avliving, bare fordi de er usikre, ivrige, lekne eller skvetne – og på feil sted til feil tid. Det holder at noen oppfatter dem som farlige.

Bobs sak illustrerer hvor viktig det er å endre hundeloven – som blir brukt til å avlive hunder på svært tynt grunnlag, og gjør hunder og deres eiere nærmest rettsløse.

Hundeloven brukes til å kreve avliving av hunder på svært tynt grunnlag, gjerne basert på irrasjonell frykt og lav forståelse for hunders adferd. Loven har tatt livet av flere titalls hunder siden den ble vedtatt i 2004, men den har ikke redusert antall bitt som registreres hvert år. Det er tydelig at den ikke fungerer slik den var ment. Ved å tillate avliving som svar på nesten enhver konflikt, er den derimot med på å bygge opp en frykt for hunder, som igjen bidrar til at mange ikke lærer nødvendig kommunikasjon for å omgås hunder på en positiv måte. Loven må endres, slik at den i motsetning til hva den gjør i dag bygger på kunnskap om hundens adferd og formidler respekt for hunder.

NOAH jobber for å endre Hundeloven både gjennom politisk arbeid og ved å bistå hundeeiere som kommer i samme situasjon som eierne til Bob. Dette er et arbeid alle hundeeiere og andre som er opptatte av rettssikkerheten til hunder og deres eiere bør stille seg bak. Les gjerne mer om hvordan NOAH ønsker å endre hundeloven i denne artikkelen.

Støtt NOAHs arbeid for ny hundelov!

Bli fast månedsgiver: