Synger ut for dyrs rettigheter


Paul McCartney vakte oppsikt da han innledet sin konsert i Norge i 1993 med å protestere mot hvalfangsten.

PAUL MCCARTNEY– fortsetter kampen for dyrene

Følgende er utdrag av et intervju gitt av Paul McCartney til Juliet Gellatley, grunnlegger av den engelske dyrevernorganisasjonen ”Viva!”. Dette intervjuet er det første McCartney ga etter at hans kone Linda døde i april i fjor. Oversatt av Gunn Wilberg.

I 28 år var Linda den halvdelen av McCartney-ekteskapet som snakket ut om mishandlingen av dyr. Hun ble en stemme for vegetarianisme og fordømte oppriktig den brutaliteten dyrene blir utsatt for i kjøttindustrien. Hva tenkte så Paul hele denne tiden? Snek han til seg en kjapp svinepølse, slik enkelte vil ha oss til å tro?

– Linda snakket for oss begge, faktisk for hele vår familie, sier Paul McCartney. Han forteller at hele familien, med fire barn, er vegetarianere, og at sønnen James er veganer.

«Kjøttindustrien er stor og mektig. Vi subsidierer en sadistisk industri som utøver enorm skade. Kan noen forklare logikken i det?»

– Hva er bakgrunnen for ditt engasjement?

– Det har alltid vært, og kommer alltid til å være, dyp empati med dyrene. Det er ikke helsefordelene ved vegetarianismen, selv om det også er viktig. Det er respekten for våre medskapninger som er avgjørende. Vi er også del av dyreriket, enda så smarte vi tror vi er, hva har vi utrettet? Vi er på vei mot avgrunnen, men nekter å innse det. Vi har tvunget alt fra de minste til de største artene til underkastelse. Kunne vi ikke vist storsinn i seiersrusen? Kunne vi ikke si: OK folkens, vi vant, la oss nå lette presset på disse medskapningene. Er det ikke på tide å se om de har noe å lære oss, før vi tilintetgjør hele gjengen, og oss selv i samme slengen?

– Hvorfor må man fortsatt forsvare vegetarianisme, på tross av at det er dokumentert store helsemessige fordeler?

– Kjøttindustrien er stor og mektig.Vi subsidierer en sadistisk industri som utøver enorm skade. Kan noen forklare logikken i det? Vi betaler for det alle sammen, selv vegetarianeres skattepenger er med på å dekke kjøttproduksjonen. Subsidiene må fjernes, da vil kjøtt industrien kollapse.

«Vi ødelegger vårt eget livsgrunnlag. Alt dreier seg om holdninger – ingen tror at det er de selv som må forandre seg.»

– Vi kan ikke fortsette å stappe dyr inn i nettingbur, broilerskur, kalkunhaller og så videre. Hvor er medfølelsen? Hva er det som er så galt med medfølelse? Hvorfor må vi brutalisere oss selv på denne måten?

– Husdyrproduksjonen er en av de største kilder til naturødeleggelse. Dette er innlysende når vi ser hvordan regnskogen i Amazonas blir hogd ned for å gi beite til hamburger-kveg. Det som er mindre opplagt er uttørkingen av vann-nivået i elver og reservoarer. Husdyrholdet forbruker enorme mengder vann. Alt dette gjøres tilsynelatende for menneskets beste, men det er det motsatte som skjer: Vi ødelegger vårt eget livsgrunnlag. Alt dreier seg om holdninger – ingen tror at det er de selv som må forandre seg.

«Vi kan ikke fortsette å stappe dyr inn i nettingbur, broilerskur, kalkunhaller og så videre. Hvor er medfølelsen?»

På spørsmål om hovedgrunnen til hvorfor de sluttet å spise kjøtt, svarer Paul:
– Jeg tror den avgjørende faktor for oss var kjærligheten til dyrene – ganske enkelt dyp medfølelse med dyrene og deres lidelser.

– Det er lenge siden Linda sa om sitt engasjement for dyrene: ”Om jeg så bare redder ett eneste dyr! ” Vi kunne svart henne nå: ”Kjæreste, du har reddet så mange – millioner av dyr!”, avslutter Paul McCartney.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #1/1999.

Vi trenger din hjelp for å gi dyrene friheten tilbake. Klikk her for å støtte vårt arbeid.