Ut med det gamle – inn med det nakne


av Thomas Hvål Olsen

Mer enn 40.000 okser blir drept hvert år i Spania, og okseløpet i Pamplona har pågått årlig siden midten av 1800-tallet. Men nå skapes nye og bedre tradisjoner.

Tyrefekting aksjon
Tyrefekting aksjon med aktivister fra Norge. Foto: NOAH

Det er San Fermin festivalen som arrangerer løpet, som tar plass hver dag en uke i begynnelsen av juli. Okser blir tvunget til å løpe sammen med tusenvis av mennesker gjennom gatene i Pamplona, hvor de ender opp på en tyrefektingsarena og blir torturert til døde. Er det ikke på høy tid å avslutte denne ”tradisjonen”?

Fire medlemmer fra NOAH – for dyrs rettigheter dro ned til Pamplona tre dager før okseløpet for å demonstrere nakne i samarbeid med PETA (People for the ethical treatment of animals) og innføre den nye severdigheten; et løp med nakne mennesker…

– Det er det beste jeg har vært med på, sier aktivist Ellen Marion Jakobsen. Folk i gatene som så på applauderte og danset med oss. Det var godt å se at så mange spanjoler var imot denne forferdelige tradisjonen! Neste år må det bli med mange flere fra Norge, sier hun.

Okse i tyrefekting.
Okse i tyrefekting.

Ragnhild Nordrum og Tilla Myhre var litt usikre på hvor nakne de egenltig ønsket å løpe foran tusenvis av folk: – Men man kunne heldigvis bestemme selv hvor mye klær man ville ha på sier Ragnhild lettet. Begge er enig med Ellen at de kommer sterkt tilbake neste år: – Demonstrasjonen var en opplevelse av levende musikk, dansing, masse positive folk og deilig vær samtidig som man protesterer mot noe man er imot. PETA har startet en kjempeflott ny tradisjon som kommer til å fortrenge torturen, sier Ragnhild.

Thomas Hvål Olsen, aktivistkoordinator i NOAH, ble invitert av PETA til å komme ned og bli med i løpet. Neste år er det sjette året, og da blir det offisielt en tradisjon. – Det er en kjempefin mulighet til å kombinere en deilig ferie i Spania med å gjøre noe flott for dyr, og vi møtte så utrolig mange hyggelige mennesker som jobbet for dyrs rettigheter fra alle deler av verden. Det skulle vært morsomt å fylle en hel buss fra Norge… Det var dobbelt så mange i toget dette året som det var i fjor, og neste år kanskje vi kan doble de 1400 som var der i år?, håper Thomas.

Bilder og informasjon om demonstrasjonen, se: www.runningofthenudes.com

___

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #1/2006.

Vi trenger din hjelp for å gi dyrene friheten tilbake. Klikk her for å støtte vårt arbeid.