Flere nederlag for tyrefekting


Det siste året har vært hardt for tyrefektere i Spania – en provins forbød aktiviteten, de mislykkes i å bli listet som kulturarv, og nylig har en av de største mediakanalene vedtatt å ikke sende tyrefektings-forestillinger.

Radio Television Espanola (RTVE), Spanias største kringkastingsgruppe, sier den «ikke vil sende tyrefekting fordi tidspunktene ikke passer med dem som er beregnet for et ungt publikum». Tyrefekting viser «bilder som bør unngås av barn. Barn kan bli opprørt av voldshandlinger mot dyr, og dette bør vi unngå for enhver pris», heter det i en pressemelding fra bedriften søndag 9. januar 2011. (Mer hos: http://www.abcnyheter.no/node/123763)

I begynnelsen av oktober 2010 besluttet Spania at tyrefekting ikke lenger skal være en del av nasjonalarven. Forslagetom at det skule være del av nasjonalarven var fremsatt av opposisjonspartiet Partido Popular. Høyrepartiet fikk 117 stemmer med seg, men 129 stemte mot, da forslaget var oppe til avstemning i  i nasjonalforsamlingen. Statsminister José Luis Rodriguez Zapateros uttaler at Sosialistpartiet mener at forslaget ville ha vært i strid med det delvise selvstyre landets 17 regioner har. ( Mer hos TV»: http://www.tv2nyhetene.no/10000-okser-kan-reddes-fra-showdoeden-3309494.html)

Tidligere i høst vedtok Catalonia som første provins i Spania, å forby tyrefekting fra 2012. Et fletall av spanjoler er imot tyrefekting. 60 % svarte i en undersøkelse tidligere i høst nei på spørsmålet om de liker tyrefekting.

Som kjent er tyrefekting basert på en langtrukkenog smertefull avliving av en okse: I 15-20 minutter gjennomgår oksene de tre forskjellige faser av mishandling.  Innledningsvis stikkes de i nakkemusklene med lange lanser av pikadorer til hest, deretter ankommer toreadorene med hver sine to banderillaer – spyd med mothaker – som plantes i oksen, og til sist forsøker matadoren å drepe oksen med sverdet.  Dette lykkes sjelden ved første forsøk, ofte raver oksen rundt mens sverdet skjærer opp indre organ, slik at blodet fosser ut av munnen.  Når oksen segner om, skjærer matadoren eller hjelperne hans over ryggmargen bak oksens horn, men også dette må ofte gjentas flere ganger.  Likevel kan oksen fortsatt være i live og ved bevissthet når ørene/halen skjæres av – hvis publikum mener at matadoren har gjort seg fortjent til disse trofeene – og når den trekkes ut av ringen av hester. Det er dokumentert hvordan okser beveger seg og følger med øynene kniven som lemlester dem, og hvordan de blir drept utenfor arenaen.