Slåss for oksene

av Ada Dahl, hovedfoto: Wikipedia

Uansett alder, gammel eller ung, viser denne historien fra England at engasjement for dyrene ikke har noen aldersgrense.

”Okser er misforståtte, og er i virkeligheten verken sinte eller aggressive. Man må se inn i øynene til et dyr for å kunne forstå dem”, sier Jordy Brown fra Irvin i England. Den elleve år gamle gutten har satt sine krefter inn for å stanse tyrefekting i Mexico.

Jordy har ikke tidligere vært særlig opptatt av okser, men han verdsetter alle skapninger, spesielt de foreldreløse eller mishandlede. Sistnevnte inkluderer tusener av okser som hvert år blir drept under tyrefekting i Mexico. Jordys engasjement går lenger enn bare og synes synd på dyrene. Hans effektive engasjement har til og med blitt belønnet med en pris av Irvine Dyrevernsenter. Eliza Rubenstein, talskvinne for senteret, er imponert over Jordy og sier at det er fantastisk når en 11-åring viser en slik respekt overfor alle dyr, og ikke bare de kjæledyrene han har rundt seg.

«Jordys engasjement går lenger enn bare og synes synd på dyrene. Hans effektive engasjement har til og med blitt belønnet med en pris av Irvine Dyrevernsenter.»

Det hele begynte da Jordy så et program på TV om tyrefekting. ”Han har alltid vært glad i dyr og ble forferdet da han så hvordan oksene ble behandlet”, forteller moren hans, Laurie Brown. Hun hjalp ham senere med å finne nyttig informasjon på internett. Jordy har i en lengre periode hatt problemer med språk og tale, men dette ble straks bedre da han uten å nøle kastet seg inn i en ”voksenverden” med politikk, brevskriving og kampanjearbeid for å påvirke meksikanske myndigheter til å forby den grusomme ”sporten”.

Bilde viser en okse
Foto: Unsplash

”De har ikke svart på en eneste e-mail enda”, sier Jordy, men han er langt fra å gi opp av den grunn, og legger til: ”Jeg har jo akkurat begynt!”

Etterhvert gikk han enda lenger i sitt arbeid for å redde oksene, og brukte sparepengene sine til å fjernadoptere en oksekalv i Baja, Mexico. Gjennom et adoptivprogram som redder kalver fra å ende opp i tyrefekterringen planlegger han å sende ca. 400 kroner hver tredje måned.

«Gjennom et adoptivprogram som redder kalver fra å ende opp i tyrefekterringen planlegger han å sende ca. 400 kroner hver tredje måned.»

Han håper å få råd til å adoptere enda en kalv snart ved å gjøre mer arbeid hjemme. Jordy ønsker at hans arbeid kan bidra til å sette fokus på tyrefekting og hva det egentlig innebærer. ”Det er ingen sport, men et tåpelig og unødvendig sirkus”, sier gutten som drømmer om å bli politiker, slik at han kan få igjennom lover som gir dyr flere rettigheter.

Jordy har nettopp avsluttet barneskolen, der han til og med fikk rektoren til å skrive under på kampanjen mot tyrefekting. ”Jeg fortalte bare at livets sirkel går rundt og rundt”, sier Jordy. ”Du får tilbake det du gir!”

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #1/2004.

Vi trenger din hjelp for å gi dyrene friheten tilbake. Klikk her for å støtte vårt arbeid.