Senterpartiets sirkus

av Siri Martinsen

Landbruksminister Slagsvold Vedum gjør mer enn å ignorere elefantenes velferd når han presser igjennom elefanter i sirkus. Han bidrar også til politikerforakt og viser at Senterpartiet i regjering ikke er forenelig med demokratiske fremskritt innen dyrevelferd.

Mattilsynets forskriftsforslag om elefantforbud i sirkus fikk bred faglig støtte da det ble lansert i 2009.  Veterinærinstituttet, Veterinærforeningen, Vitenskapskomiteen og Rådet for dyreetikk delte Mattilsynets vurdering om at elefanter lider overlast i sirkus. Internasjonale forskere med ekspertise innen elefantadferd engasjerte seg også i saken, og anbefalte forbud. Totalt var ca 90 % av høringsinstansene som sendte høringssvar enige i  elefantforbud. De eneste som ikke var enige var de som bruker elefanter til underholdning; Merano og Arnardo.

Hvor er den faglige etteretteligheten i at nettopp disse to underholdningsfirmaene skal diktere skjebnen for dyr i sirkus? Landbruksministeren viser med all mulig tydelighet at for ham er ikke dyrevelferd et tema å ta på alvor: Veterinærer, adferdseksperter og organisasjoner som jobber for dyrs interesser veier fjærlett på ministerens vektskål, mens to sirkusdirektørers ord veier like tungt som elefantene de utnytter. Landbruksministerens forakt for faglige råd når det gjelder dyrevelferd burde diskvalifisere ham fra å ha hovedansvar for dette fagområdet.

Senterpartiet godtar dyrs lidelse

Ved å fortsatt tillate elefanter i sirkus sier Senterpartiet at de aksepterer at dyr har det svært dårlig kun for å underholde mennesker. Elefanteksperter peker på at elefanter i sirkus blir mentalt ødelagte av å ikke kunne tilfredsstille viktige behov som sosial adferd, utforskingstrang og bevegelsesbehov. Elefanter får også fysiske skader både på grunn av manglende bevegelse, belastende øvelser og transport, samt bruk av den tradisjonelle avstraffelsesmetoden elefantkrok. Elefantkrok er også filmet i bruk ved norske sirkus. Likevel er det de lange årene uten den minste mulighet til naturlig  adferd og den psykologiske undertrykkelsen ved å være under konstant kontroll, som adferdsforskerne karakteriserer som den største påkjenningen for elefantene. De siste årene har en rekke land kommet frem til at elefanter i sirkus må forbys. Dette inkluderer India, hjemlandet til de indiske elefantene som kan ses i norske sirkus. Her ble i 2009 elefanter fra både zoo og sirkus overført til nasjonalparker av dyrevernhensyn. Den forrige landbruksministeren fra Senterpartiet uttalte at Norge skulle være «best på dyrevelferd». Vi er svært langt fra dette målet, og med Senterpartiet i regjering ser det mildt sagt uoppnåelig ut.

Hvor er SV og Arbeiderpartiet?

Den demokratiske logikken i at Senterpartiet som det mest dyrefiendtlige partiet i regjeringen skal ha vetorett og makt til å reversere ethvert fremskritt for dyrevelferd, er vanskelig å se. Både SV og Arbeiderpartiet har gjennomgått en positiv utvikling de siste årene, hvor engasjementet for dyrevelferd har blitt mer synlig. Alle partiene på Stortinget ble i 2003 enige om at antall arter i sirkus skulle begrenses, og at hold av elefanter var særlig problematisk. Men hva hjelper det med enighet og gode vedtak når ikke viljen synes å være til stede for å stå for disse avgjørelsene i praksis? Skal de dyrevelferdsengasjerte menneskene som gir sin stemme til SV eller Arbeiderpartiet på grunn av deres gode vedtak på enkelte dyrevelferdsområder, begynne å frykte at de egentlig gir sin stemme til Senterpartiets bakstreverske og dyrefiendtlige politikk?

NOAH vet at det er mange engasjerte politikere i SV og Arbeiderpartiet som ønsker reelle fremskritt for dyrene – slik et elefantforbud vil være. Men de må komme på banen dersom velgerne skal beholde troen på dem. Slik situasjonen nå er, ser det utenfra ut som om det ikke bare drives politisk hestehandel, men transaksjoner med både den ene og andre arten, slik at Senterpartiet stadig får det som de vil når det gjelder å svekke norske dyrs vern. Når Senterpartiet i rask rekkefølge utbasunerer at de vil doble pelsdyroppdretten, utrydde ulven og ignorere faglige råd om sirkuselefantene, er det på tide å vise at det finnes andre meninger om dyrevelferd i regjeringen. Senterpartiet må ikke lenger få frie tøyler i saker som omhandler dyr. En så tydelig forrakt for faglige råd og demokratiske vedtak som Senterpartiet utviser i elefantsaken, krever inngripen fra de andre partiene.

Kronikk av NOAHs leder Siri Martinsen på trykk i VG 11.10.2012

Foto: Jo-Anne McArthur

NOAH jobber hardt for å motvirke utnytting og mishandling av dyr, MEN VI TRENGER DIN HJELP.