ALFA fremmer dyremishandling


Hvert år i juli jages okser gjennom gatene i Pamplona i det årlige okseløpet. Løpet markedsføres som en stor fest for de som deltar, men for dyrene som er med er det en helt annen realitet.

Faksimile: ALFA.

Oksene som blir tvunget til å delta i løpet er livredde og løper i panikk. Løpet fremstilles som en farlig lek for menneskene som frivillig deltar, mens oksene som drives mot pinslene på arenaen gjerne blir fremstilt som ”illsinte og farlige”.  I virkeligheten løper oksene fra folkemassen, ikke imot den, og de prøver å holde sammen i flokk mot den skremmende forsamlingen av skrikende mennesker.

– Oksene løper i ren redsel, og når de ankommer arenaen, omringes de av mennesker som terger og plager dem, før det hele avsluttes med at de dør i tyrefektingsringen. Dette er ikke en «manndomsprøve», det er ren og skjær dyremishandling av verste sort. Vi oppfordrer kjendisene som har blitt forespurt av Alfa til å trekke seg fra turen umiddelbart og ta standpunkt mot denne type meningsløs tortur av dyr, sier veterinær i NOAH Siri Martinsen.

Magsinet ALFA markedsfører seg selv som “verdens første magasin som stiller med eget lag under løpet”. NOAH har henvendt seg til Alfa uten å få svar, og stiller seg svært kritiske til at bladet velger å støtte dyremishandlingen som okseløpet og tyrefekting innebærer for dyrene.

– Det er utrolig synd at det er et norsk magasin som skal være det første og eneste som velger å støtte dette grusomme løpet på denne måten. Vi håper de velger å trekke seg før løpet i morgen, og heller skrive en kritisk artikkel i etterkant, sier Thomas Olsen i NOAH. Han har selv vært i Pamplona flere ganger og demonstrert.

NOAH har demonstrert mot tyrefekting og okseløp flere ganger. Foto: NOAH.

I følge den spanske dyrevernorganisasjonen AnimaNaturalis trakasseres dyrene med elektrosjokk og spisse stokker. Dyrene ender i tyrefekterarenaen, hvor de piskes og plages med dolker i 15 minutter, til matadoren endelig gir dem dødsstøtet med et sverd. Mange dyr drukner bokstavelig talt i sitt eget blod, dersom matadoren ikke stikker sverdet inn riktig og bare skader lungene. Deretter skjæres ryggmargen over ved oksens nakke med puntilla’n, en kort dolk, og dyret hales ut av arenaen – av og til hender det at oksene fortsatt er i live på dette tidspunktet.

I en pressemelding fra magasinet ALFA står det blant annet:

Det er Johnny Brenna som er initiativtakeren til løpet. Han stilte nemlig et noe spesielt krav til ALFA-redaksjonen da han signerte arbeidskontrakten med mannebladet tidligere i år.

– Det er altfor mye pingler i verden. Derfor var det viktig for meg at de jeg skal jobbe med, ikke bare er gode til å skrive – de må også være risikovillige. Være menn. Derfor satte jeg et krav før jeg signerte kontrakten – alle redaktørene må bli med meg å springe okseløpet i Pamplona i juli.

NOAH har flere ganger vært i Pamplona for å demonstrere mot tyrefekting og okseløpet. Foto: NOAH.

Den spanske motstanden mot tyrefektningen tiltar: Det katalanske parlamentet stemte for et forbud mot tyrefektning i regionen med et overveldende flertall siste år etter framleggelsen av underskrifter fra 180.000 innbyggere. På Kanariøyene ble tyrefektningen avskaffet allerede for tjue år siden, og mange spanske byer ytrer seg med motstand mot blodsporten. Ifølge en meningsmåling fra 2009 viser 76 prosent av spanjolene ikke noen interesse for tyrefektningen.

Okseløpene i Pamplona vekker internasjonal fordømmelse, og det er gjennomført en rekke store demonstrasjoner i forkant av løpene.

NOAH oppfordrer til å melde seg inn på www.facebook.com/tyrefekting.
Se Dagsnytt 18 med NOAH og ALFA: