NOAHs Sirkusparade feiret sirkus uten dyr


Lørdag 14. mai ble Spikersuppa i Oslo fylt med forrykende artister og trollbundne barn når NOAH – for dyrs rettigheter markerte at sirkus uten dyr er fremtidens sirkus.

1o år gamle Camilla imponerte med tryllekunster. Foto: Samantha Søbakken / NOAH.

Showet ble åpnet av tryllekunstneren Camilla Reiersøl på ti år som scenevant inviterte publikum med i kunstene og tryllet for 500 undrende barn og voksne som overvar NOAHs show. Deretter fikk store og små se et forrykende akrobatikk-nummer som satte hjertet i halsen mer enn en gang, med Didrik fra «Norske Talenter» og hans halsbrekkende akrobatikk-gruppe.  Så holdt Mina Hadjian en appell og minnet publikum på hvor skammelig det er at vi fortsatt utnytter dyr for underholdningens skyld i sirkus:

– Dyr i sirkus har ikke valgt det selv. Jeg skulle ønske noen sa til meg da jeg var liten hvordan det egentlig henger sammen, så jeg hadde sluppet å være med på det, sa Hadjian, og fortalte hvordan hun selv reagerte første gang hun så elefanter på sirkus.

Glade barn i NOAHs Sirkusparade. Foto: Louis Wibe/NOAH.

Neste artist ut var Mad Moonrise (Benedicte Rasch) som er en av Norges beste på rockering-akrobatikk. Så fortsatte showet med MAD Cirkus Puppets som fremførte et klovnenummer – og dessuten hadde designet de flotte kostymene som flere av deltagerne i paraden var kledd i. Flammekunstneren Andreas Bjerve overtok scenen med en elegant og imponerende flammedans. Som avslutning av opptredenen holdt sideshow-gruppen Pain Solution publikum på pinebenken i spenning med sin flamme- og kniv-sjonglering, men brakte også frem latteren.

NOAHs leder, veterinær Siri Martinsen, rundet av med en appell:

– Utnytting av dyr i sirkus er noe av det mest unødvendige man kan tenke seg. Når dyr blir påført smerte og frihetsberøvelse for å underholde oss mennesker er det rett og slett galskap. Sirkusartisteri skal ikke handle om utnytting av dyr, men om menneskelige talenter  som vi har sett mye av her i dag, sa Martinsen.

Leder for NOAHs sirkus-kampanje, Thomas Olsen, er svært fornøyd med  arrangementet:

– NOAH er veldig fornøyd med oppmøtet – 500 mennesker overvar showet vårt i Spikersuppa iår, og mange av barna kom bort etterpå og sa at de syntes det var flott å se på og at de ønsket seg dyrefrie sirkus. Artistene som stiller opp for å få frem NOAHs budskap om dyrefrie sirkus er helt fantastiske, og illustrerer nettopp det vi vil vise: Mennesker klarer utmerket å underholde hverandre – å holde dyr i fangenskap for å oppleve spenning og moro er fullstendig absurd.

For mer info om NOAHs arbeid mot dyr i sirkus, se www.sirkus.info eller følg oss på facebook.

Se film fra sirkusparaden:

Se innslag om sirkusparaden på Kveldsnytt på NRK: