NOAH oppfordrer til Iditarod-boikott


Kontakt:
Siri Martinsen, leder: 95944499

Det er skremmende hvis hundekjørermiljøet for alvor mener at dødsfall blant dyrene på grunn av utmattelse er «slikt som skjer» og et «hendelig uhell», slik det har blitt uttalt. NOAH mener grunnene er mange til å avstand fra Iditarod: Over 120 hunder har dødd i løpet av Iditarods historie; 80% av
hundene har lungeskader etter løpet; «bruk-og-kast» mentalitet i avlen av hunder til hundeløp… På bakgrunn av dette oppfordrer NOAH Iditarod-sponsorer som Eukanuba til å rydde opp i egne selskap og ta avstand fra løpet.

– Hvordan forklarer Eukanuba sin sponsing av hundeløp som Iditarod hvor hunder løper seg ihjel eller ender opp med fysiske skader? Hvis ikke hundekjørerne selv innser at hundene må bli spart for lidelsene i ekstrem-sporten bør i det minste sponsorene sørge for at ikke deres penger går med til å finansiere dødsløpene, sier Siri Martinsen, leder i NOAH -for dyrs rettigheter.

– Hundekjørere bekrefter at Iditarod er en ekstrem belastning, og at søvnmangelen gir skadevirkninger på dem selv som sitter i lenge. Når man vet at hunder normalt trenger mer enn dobbelt så mye søvn hvert døgn som mennesker, er det oppsiktsvekkende at ikke dette alene overbeviser hundekjørere om at det de utsetter dyrene for er uakseptabelt. Når man i tillegg har undersøkelser som viser at alvorlige lungeskader og muskel- og sjelettskader er følgene av slike løp, blir det uforståelig at noen ønsker sine dyr en slik skjebne. Blødende magesår er en vanlig dødsårsak i Iditarod ˇ en sykdom som kommer av langvarig bruk av smertestillende midler hos syke dyr, alvorlig organsvikt hos eldre dyr eller ekstrem stress i ekstreme siuasjoner. Det er ikke forenelig med sunn fornuft å hevde at en stress-relatert lidelse som oppstår i en ekstrem stress-situasjon som var fullt ut planlagt, ikke er noe som kunne vært unngått. Når hundekjørere i
Iditarod avviser alle dyrenes skader og lidelser som irrelevante, er det sponsorenes ansvar å trekke seg, sier Martinsen.

– Hunder liker å løpe, men ingen dyr liker å løpe til lungene blør og indre organer kollapser. Å utnytte hunders evne til å ofre alt for flokken, inkludert menneskene som har ansvaret for dem, ved å presse dem til randen av det de klarer for konkurranseformål, er rett og slett et svik mot dyrene. Det er enten en skremmende naivitet eller en skremmende likegyldighet overfor dyr hos sponsorene av Iditarod, avslutter Martinsen.

___

Relaterte mediaoppslag:
NOAH tar utfordringen[NRK 31.03.04]
Dyrenes beste venn [Aftenposten 19.03.04]
Vil stoppe Finnmarksløpet [Finnmark Dagblad 17.03.04]
Iditarod-løpet bekymrer dyrevernere [Stavangeravisen.com 15.03.04]
Dyrevernere ber Backen bryte [VG 15.03.04]