NOAH lanserer elefant-dokumentar

20. mai 2014 lanserte NOAH vår nye dokumentarfilm om sirkuselefanter, "Noen kaller det underholdning", for å inspirere lokalpolitikere over hele landet til å vedta forbud mot elefanter i sirkus. Elefantekspert Joyce Poole, artist Shabana Rehman, Nemi-skaper Lise Myhre og representanter fra Oslo Bystyre var tilstede på lanseringen.

Det siste halvåret har stadig flere lokalpolitikere engasjert seg for å forby bruk av sirkuselefanter av dyrevelferdshensyn, og tidligere denne måneden ble Tromsø den første norske kommunen til å innføre forbud mot å leie ut kommunal grunn til sirkus som benytter seg av elefanter. Venstres Miljøbyråd, Guri Melby, avga før helgen en innstilling som støttet et slikt forslag i Oslo, og NOAH er i dialog med seks andre kommuner om det samme. Nå håper NOAH at en ny elefant-dokumentar

Oslo-politikere engasjerer seg

– NOAH lanserer vår nye dokumentarfilm som viser sirkuselefantenes liv «bak scenen» for å inspirere flere kommuner til å ta grep. I NOAHs nye elefant-dokumentarfilm tar vi seeren med inn i elefantenes hverdag, og viser de smertefulle treningsmetodene, det kummerlige livet og lidelsene som ligger bak sirkusforestillingene, sier veterinær Siri Martinsen i NOAH.

Filmen viser de voldelige treningsmetodene elefantene utsettes for. Foto: Tom Haddock
Filmen viser de voldelige treningsmetodene elefantene utsettes for. Foto: Sam Haddock

Både politikere, elefanteksperter og kjente støttespillere av NOAHs kampanje «Ja til sirkus uten dyr!» var tilstede på lanseringsvisningen, som fant sted på Saga Kino. Bystyrerepresentant fra Rødt, Marit Halse, som har fremmet forslaget om lokalforbud mot sirkuselefanter i Oslo Bystyre, og politisk rådgiver fra SVs bystyregruppe, Nina Jensen, møtte opp for å få mer kunnskap om saken. Også elefantekspertene Joyce Poole og Petter Granli, som har bidratt  i filmen,var tilstede på visningen. Etter filmvisningen stilte de opp i panelsamtale med NOAHs leder Siri Martinsen, artist Shabana Rehman og tegneserietegner Lise Myhre.

Et spørsmål fra salen handlet om elefantenes mulighet til å tilpasse seg et nytt liv etter å ha vært i sirkus – og om det var mulig for elefantene å komme til sanctuaries etter å ha vært «vant til» sirkus i flere tiår.

Elefantekspertene Joyce Poole og Petter Granli svarte på spørsmål fra salen. Foto: Vanja Tallerud
Elefantekspertene Joyce Poole og Petter Granli svarte på spørsmål fra salen. Foto: Vanja Tallerud

Forsker Petter Granli svarte med eksempler på elefanter han selv har sett:

– Det er magisk å se hvordan de elefantene som har kommet til sanctuaries fra sirkus eller dårlige dyrehager, klarer å komme seg når de får det de trenger – både et nettverk, og plass. Plass er helt grunnleggende – at de kan gjøre det de vil. Og mental stimulans er veldig viktig. Fra de to sanctuariene i USA er det mange magiske eksempler på elefanter som man ikke trodde ville klare seg, og hvordan de nettopp har klart seg.

Det har vært motstand mot å sende elefantene dit fordi man trodde de ville dø underveis siden de var i så dårlig forfatning – men de har klart seg bra underveis, og de har et fantastisk mye bedre liv i disse sancutariene nå, sa Granli, som også mente at selv dyrehager – som er et langt dårligere alternativ enn sanctuaries, vil kunne gi elefantene et bedre liv sammenlignet med den konstante undertrykkelsen de utsettes for i sirkus.

Filmen ble oppfattet som sterk av publikum. Foto: Vanja Tallerud
Filmen ble oppfattet som sterk av publikum. Foto: Vanja Tallerud

Elefantekspert Joyce Poole understreket hvor viktig det er å innføre forbud – og ikke tro at problemet med elefanter i sirkus løser seg av seg selv fordi det ikke kommer til nye elefanter, slik sirkusene hevder:

– Så lenge det er et marked for elefanter i sirkus, vil flere baby-elefanter bli fanget inn, tatt fra naturen og vil gjennomgå de treningsmetodene vi har sett her i dag. Det blir fanget elefanter i Burma per i dag, de smugles over grensene, de brukes i forskjellige turist-show i Thailand blant annet. Og elefanter i fangenskap blir fortsatt tillatt eksportert av CITES- på tross av at de er på Appendix 1, og i noen tilfeller på Appendix 2, i noen land.  Så det er utrolig viktig at vi fortsetter å stoppe etterspørselen  etter elefanter i sirkus, understreket Poole.

Se hele panelsamtalen fra lanseringen av filmen tirsdag 20. 05. 2014:

Støtte fra underholdningsbransjen til elefant-dokumentar

Også artist Shabana Rehman og tegneserietegner Lise Myhre deltok på lanseringen av elefant-dokumentaren. Lise Myhre har støttet NOAHs kampanje for dyrefrie sirkus i over ti år, og har deltatt på en rekke arrangementer og også lanseringen av vår første film for flere år siden. Hun uttrykte at hun var svært oprørt over at noen fortsatt er på det nivået at de diskuterer hvorvidt dyr har følelser eller ikke:

–  Dette er veldig enkelt! Det er helt forkastelig å ikke legge ned et forbud mot elefanter i sirkus med en gang.  Jeg støtter kravet fra NOAH om forbud mot bruk av dyr i sirkus.

lise.filmvisning6 vanja
Nemi-skaper Lise Myhre støtter NOAHs kampanje. Foto: Vanja Tallerud

Det er absurd å sperre dyr inne i bur og kontainere eller holde dem i lenker, ganske enkelt for å underholdningens skyld. Jeg er også en mamma – jeg har to små gutter – og det opprører meg ekstra at dette er underholdning som er myntet på barn. Dette er ikke greit å lære barn å akseptere. Jeg vet om flere foreldre som vil ta med seg barna på sirkus den dagen de ikke lenger har dyr, sa Lise Myhre.

Komiker Shabana Rehman har nylig blitt engasjert i dyrs rettigheter, og var tydelig på at informasjon var nøkkelen til å få henne – og andre – til å se hvorfor bruk av dyr i sirkus er feil. Som entertainer selv, og som formidler, følte hun et ansvar for å sette fokus på dyrene som utnyttes i underholdningsindustrien:

Shabana Rehman stilte opp på visningen.
Shabana Rehman stilte opp på visningen. Foto: Vanja Tallerud

– This show must not go on. Vi har ledd mens de har lidd. Stem nei til ville dyr på Sirkus. Vær sivilisert, gi ville dyr deres fødselsrett til å være frie tilbake – fri dem fra manesjen!, er Shabana Rehmans oppfordring til politikerne.

Det forventes at Oslo Bystyre stemmer over saken i sitt møte i juni. Miljøbyrådens innstilling er et tydelig signal i saken, og bystyrerepresentant Julianne Ferskaug, også fra Venstre, blogget om lanseringen i etterkant.

Se NOAHs elefant-dokumentar «Noen kaller det underholdning»:

Se Siri Martinsen i samtale om filmen i NRK Morgennytt onsdag 21. 05. 2014:

Vi trenger din hjelp for å kjempe for dyrenes rettsvern. Klikk her for å støtte vårt arbeid.