NOAH trente “sirkuselefanter”


Mandag 28. mars demonstrerte NOAH hvordan sirkuselefanter blir trent, ved hjelp av programleder og 71 grader Nord-deltager Mina Hadjian som sirkusdirektør og dyretrener.

Mina Hadjian stiller opp for dyr på sirkus og ønsker et forbud. Foto: NOAH.

NOAH satte fokus på treningsmetodene som blir brukt på sirkuselefanter og andre dyr på sirkus. Sirkusdirektør for dagen, Mina Hadjian demonstrerte hvordan dyrene blir trent ved hjelp av en elefantkrok og pisk på tre “elefanter” på Karl Johan.

– Sirkus er rett og slett dyremishandling. Dyr i sirkus har ikke valgt det selv. Sirkusene argumenterer med at dyrene ”har det så bra, de får jo mat og kjærlighet” – men mesteparten av tiden står de inne i en vogn! Jeg skulle ønske noen sa til meg da jeg var liten hvordan det egentlig henger sammen, så jeg hadde sluppet å være med på det. Det er så unødig når man ser hvor stor suksess det er med sirkus uten dyr. Menneskelige prestasjoner – det er kult, det er sirkus!, sier programleder Mina Hadjian som var tilstede utkledd som sirkusdirektør.

Den siste tiden har flere land tatt valget om å fase ut bruken av elefanter og andre dyr på sirkus. Både India, Bolivia og nå også store deler av Kina har valgt å forby bruken av dyr i underholdning av dyrevernhensyn. Nå venter NOAH på at Norge skal følge etter.

– NOAH har denne markeringen i anledning Arnardos Oslo-premiere torsdag 31 mars, og mener det er på høy tid at norske sirkus slutter å utnytte dyr for underholdningens skyld. Hvis dyrene kunne velge ville de selvsagt ikke vært i sirkus. Dyrene utsettes for timevis med oppstalling i transportvogner, bur og i lenker, og får på ingen måte dekket sine naturlige behov. I tillegg er det dokumentert at dyrene blir trent med tvang og bruk av vold: Det siste tilfellet av dokumentert fysisk mishandling har nettopp blitt avslørt av NOAHs samarbeidsorganisasjon i England, ADI, som har filmet særdeles grov behandling av Englands siste sirkuselefant, «Anne», sier koordinator for NOAHs sirkuskampanje Thomas H. Olsen.

Se video av Anne (advarer mot sterke scener):

– Landbruksdepartementet (LMD) har siden før jul hatt til behandling et forslag fra Mattilsynet om å forby bl.a. elefanter i norske sirkus. NOAH har møtt departementet og presentert dem for elefantspesialister, tilgjengelig vitenskapelig materiell om dyr i sirkus og egen dokumentasjon fra norske sirkus. NOAH kan ikke se hvorfor LMD skal trekke ut dyrenes lidelse i måneder og år, og forventer at de snarlig kommer til en avgjørelse om bl.a. elefantforbud slik at man kan begynne å arbeide for at dyrene som misbrukes i sirkus kan rehabiliteres og endelig få oppleve et verdig liv, sier veterinær i NOAH Siri Martinsen.

Hør hva Mina har å si om bruken av dyr på sirkus:

For mer om NOAHs kampanje mot dyr på sirkus, se www.sirkus.info eller www.dyrsrettigheter.no/sirkus.