Kommentar: Ja til sirkus – uten dyr!


Thomas Olsenav Thomas Hvål Olsen, Koordinator for NOAHs sirkuskampanje, www.sirkus.info

De siste årene har det blitt økt fokus på hvordan dyr egentlig har det på sirkus. Hva skjer når dyrene er ferdige med triksene sine og går ut bak teltet? Hvordan opplever de å bli transportert fra by til by over hele landet? Får de tilfredsstilt sine naturlige behov? Hvordan får trenerne dem til å gjøre ting som er fullstendig unaturlig for dem, som å hoppe gjennom brennende ringer, sykle eller balansere på en ball?

Dette er spørsmål som stadig flere spør seg selv. Direktørene for dyresirkusene kommer med uttalelser som ”dyrene har det veldig bra, nesten bedre enn de andre artistene”, ”de får til og med wienerbrød på lørdager” og ”de elsker å vise seg frem i manesjen”. Men er det bakervarer, balansering og applaus dyrene vil ha, eller vil de leve i naturen med sin egen familie med mulighet til å gjøre ting som er naturlige for dem?

Dyremishandling og dårlige leveforhold har blitt avslørt flere ganger på norske og utenlandske sirkus som utnytter dyr, og eksperter har uttalt seg om at dyrenes behov umulig kan bli tilfredsstilt i en slik sammenheng. Sirkus med dyr har dominert i Norge i flere år, men tidene har forandret seg og 2009 viser en ny og spennende utvikling for sirkusbransjen i Norge.

Da jeg var liten tok foreldrene mine meg med på sirkus. Vi satt ofte på første rad og jeg husker hvordan elefantene kom bort og snuste på oss. Jeg synes det var spennende og skummelt på en gang. Selv om det var gøy, husker jeg en urolig følelse jeg hadde inni meg, og jeg begynte å tenke mer og mer på hvordan dyrene egentlig hadde det bak kulissene. Jeg behøvde ikke lure så lenge, siden sirkusene tok betalt for at vi kunne gå bak og hilse på dyrene i pausen. Det jeg så var dyr som var bundet fast så de ikke kunne røre på seg, merkelig oppførsel jeg senere har lært var tvangsatferd, og diverse dyr i trange bur. Folk sto rundt og pratet høylydt, tok bilder, prøvde å ta på dyrene, og elefantene kunne man sitte på ryggen til. Etter at man hadde betalt litt ekstra såklart. Trenerne hadde pisken og elefantkroken i hånda, ikke langt unna dyret, for å vise hvem som bestemte.

Thomas på sirkus.
På sirkus, men ikke imponert.

De fleste barn er naturlig glade i dyr, og ville aldri støttet industrier som utnytter dyr om de visste sannheten. Sirkusene reklamerer med at ”selvsagt” har de med seg elefanter og andre dyr, det er jo ”det barna vil ha”. Og da må de jo såklart fortsette med det. Men ingen barn har i utgangspunktet en forventning om å bli underholdt av dyr i fangenskap. Like lite som barna forventer løver, aper og krokodiller, like lite hadde de forventet elefanter og kameler hvis ikke sirkusene selv hadde hauset opp dette. Det er trist at sirkusene skal få lov til å fortsette vranglæren overfor barn om at slike dyr “hører hjemme” i sirkus. Sirkusene nærmest dytter barna foran seg i forsvaret for å holde dyr under de mest utilfredsstillende forhold, og foreldrene går på limpinnen.

Da jeg ble eldre sluttet vi å gå på sirkus, og jeg begynte å bli engasjert i dyrs rettigheter. Jeg var spesielt interessert i sirkus-saken, og da jeg var 18 år ble jeg aktiv i NOAH. Helt fra begynnelsen ville jeg jobbe med å få dyr ut av sirkus og nå, 8 år senere, er det en spennende tid for sirkus i Norge.

For et par år tilbake startet flere mindre ny- sirkus i Norge – Circa Cirkus og Nysirkus Bjerke er blant de mest etablerte, og er nysirkus kombinert med nysirkusskole for barn og ungdom.

I mars i år annonserte i tillegg en av Norges tre store sirkus, Cirkus Agora, at de ikke lenger skulle bruke dyr i forestillingene sine. Det er altså en spennende tid vi går inn i, både for utviklingen av sirkusbransjen og ikke minst for dyrene, som dermed vil slippe å utføre unaturlige triks i en ring av sagmugg, med blendende lys og en trang transportvogn ventende bak teltet. De sier at de blant annet har latt seg inspirere av det canadiske Cirque du Soleil – et nysirkus som virkelig har gjort suksess og som har blitt besøkt av millioner av mennesker verden over.

Nå kan sirkuspublikummet heller la seg underholde av menneskelige talenter og kvalitet, isteden for billige triks og dyr som lider. Forhåpentligvis blir det snart også forbudt med dyr på sirkus, og vi som har jobbet med NOAHs sirkuskampanje kan ta oss et velfortjent pust i bakken.

___

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #1/2009.

Vi trenger din hjelp for å gi dyrene friheten tilbake. Klikk her for å støtte vårt arbeid.