Hellas forbyr dyr på sirkus!


Hellas er nå det andre landet i Europa som forbyr alle dyr på sirkus. Flere andre land har forbud mot ville dyr. Men hva skjer politisk med saken i Norge?

En sebra på Cirkus Arnardo. Foto: NOAH.

Først ute var Bosnia og Herzegovina. Østerrike og Kroatia har et forbud mot ville dyr, og flere Europeiske land inkludert Portugal og Danmark har planer om å forby eller fase ut bruken av dyr på sirkus. Nå har det blitt forbud i Hellas.

Bolivia var det første landet til å forby alle dyr til bruk i sirkus, og i februar 2011 gikk NOAHs samarbeidspartnere ADI (Animal Defenders International) inn og omplasserte alle dyrene til reservater. Blant annet 29 løver, flere primater og hester.

I juli 2011 ble det også forbud i Peru etter en filming med skjult kamera på sirkusene der. Det vurderes også forbud i flere amerikanske stater, Brazil, Colombia, Chile and Ecuador.

Hva med Norge?

Mattilsynet foreslo for nesten to år siden et forbud mot flere dyr, inkludert elefanter. Det var også foreslått en unødvendig overgangstid på fem år. Dette ble sendt videre til Lars Peder Brekk og Landbruksdepartementet. Men ennå har ingenting skjedd i saken.

Elefant på sirkus.

– Landbruksdepartementet har hatt mer enn god nok tid på seg i forhold til denne saken, og vi håper de kommer til en avgjørelse nå slik at dyrene skal slippe å lide i flere år til på norske sirkus, sier koordinator for NOAHs sirkuskampanje Thomas Olsen.

Send landbruksminister Lars Peder Brekk en høflig og saklig e-post om dette på lars-peder.brekk@lmd.dep.no. Send gjerne kopi av eventuelle svar til sirkus@dyrsrettigheter.no.

Kontakt også Landbruksdepartementet på postmottak@lmd.dep.no og be de vennlig om å gjøre seg ferdig med denne saken for dyrens skyld.

NOAH – for dyrs rettigheter i samarbeid med  Animal Defenders International (ADI) har filmet og fotografert forhold for dyr i norske og internasjonale sirkus. Dette resulterte i filmen “Tvunget til å underholde”. Her avsløres den globale sirkusindustriens skyggesider: Milelange dyretransporter, timesvis med fastlenking og innesperring, meningsløse kunster og trening med vold og tvang: