Sirkusparade
Året begynte med en sirkusparade som fant sted for andre år på rad. Flere hundre møtte opp for å feire sirkus og andre underholdningsformer som ikke bruker dyr under parolen «Ja til sirkus – uten dyr». I paraden i Oslo, som beveget seg opp langs Karl Johan, så man både barn og voksne utkledd som klovner, sjongleringsartister, ildsprutere i dramatiske kostymer, levende musikk, ballonger, bannere og plakater.
Før start var det utdeling av klovneneser og ansiktsmaling for store og små aktivister. Flere norske nysirkusartister var med, og holdt også show i Spikersuppa etter paraden – blant annet Pain Solution, Teater Okolo, Flaks Sjonglering, artisten Diego Belda og tøy-elefanten Ampo som ble brukt på Cirkus Agora i fjor da de valgte å gå bort fra å bruke dyr. Artistene imponerte både barn og voksne med flammekunster, klovneri og balanseartisteri. Sirkusparaden er en utmerket anledning for engasjerte foreldre til å kombinere en innsats for dyrene med sirkusmoro for barna – og NOAH satser på å etablere arrangementet som en årlig begivenhet.
NOAHs sirkus-team
I 2010 satte NOAH seg som mål å øke til-stedeværelsen utenfor sirkusene, for å bl.a. å informere publikum om det forestående elefantforbudet og hvorfor det er kritikkverdig å bruke dyr i sirkus. Derfor samlet vi en gjeng engasjerte aktive i begynnelsen av sesongen som ville jobbe særlig mye med sirkuskampanjen – NOAHs sirkus-team. Teamet har satt opp timeplaner over løpeseddelutdeling slik at så mange forstillinger som mulig skulle få besøk av aktivister med informasjon, de har flittig hengt opp NOAHs nye sirkusplakater og reist med sirkusene til ulike byer for å dokumentere de ulike forholdene for dyrene.
Teamet har dessuten aktivt promotert dyrefrie sirkus ved å dele ut informasjon om dyrefrie sirkusforestilinger til publikum. Aktive kunne iår også kle seg i nye t-skjorter for sirkus uten dyr når de var ute i felten, tegnet spesielt for NOAH av den verdenskjente artisten og Bizarro-skaperen Dan Piraro. NOAH-hjelpere over hele landet har vært tilknyttet temaet, og pakker med sirkusmateriell er blitt sendt land og strand – flere tusen plakater og over 30 000 løpesedler har blitt delt ut. Aktive har fått hjelp til å arrangere demonstrasjoner i sine byer og småsteder. Mange har vært svært dyktige til å samle aktive forsvarere for dyrene lokalt; i Vinstra møtte f.eks. Merano 25 personer på markeringen – samme prosentandel i Oslo ville gitt 6000 mennesker…
Oslo-premierer og kjendiser
De største markeringene har likevel vært ved sirkusenes Oslo-premierer. Da Cirkus Arnardo hadde sin Oslo-premiere, var det over 50 engasjerte NOAH-aktive som møtte opp. Aksjon «Triste klovner» – med aktive utkledd og sminket som nettopp det – fikk fokus på at sirkus med utnytting av dyr bare er trist, og at dyrefrie sirkus er fremtiden. De neste ukene Arnardo var i Oslo møtte de NOAHs sirkusteam som daglig delte ut informasjon og snakket med publikum. Cirkus Merano hadde premiere på slutten av året. Der ble de møtt av over 80 aktive som delte ut informasjon til de rundt 250 publikummerne. NOAH var også tilstede på alle de 21 forestillingene til sesongens slutt.
Inntrykket fra Oslo-premierene er at antall publikum er sterkt redusert for dyresirkusene til tross for det store antall gratisbilletter de deler ut, og oppbudet av kjendiser som tidligere preget disse premierene er også meget beskjedent. Derimot har NOAH fått flere kjente fjes til å uttale seg mot bruken av dyr i sirkus – deriblant komiker Knut Nærum, som ga følgende uttalelse til kampanjen: «Sirkus med dyr er en uting. Hvis du absolutt må se dresserte vesener som er fanget og satt til å underholde folk ved å gjøre det samme år ut og år inn, så anbefaler jeg heller Nytt på nytt.”
Dokumentering
NOAH har filmet og tatt bilder siden sesongstart i februar for å videreføre vår dokumenta-sjon på hvordan dyrene lever. Også i år så vi stereotyp adferd hos elefantene, bruk av pisk og elefantkrok og trange oppstallingsforhold. Katter, fugler og hunder hos Arnardo sto i små burlignende innhegninger mens de var ute.
Elefanter og hester sto som vanlig i små «binger», elefantene ble også lenket fast inne i bilene etter enkelte forestillinger. Det var ikke gjort forsøk på å sette opp større «luftegårder» noen av stedene hvor NOAH observerte dyrene, bl.a. i Oslo, Hokksund, Hønefoss, Strømmen, Øvrevoll, Horten og Tønsberg.
Arnardos elefanter utmerket seg iår med spesielt mange sår og skader – på steder hvor man tradisjonelt bruker elefantkroken. De hadde også skader som lignet på «slitasje-skader» på halene, hvor hele halen var sår og hudløs – slike skader kan oppstå når de står mye inne i bilene og slår halene mot metallveggen.
Appell til landbruksdepartementet
I flere år har NOAH jobbet politisk med å få dyr ut av norske sirkus. Helt siden det ble varslet et mulig forbud mot dyr på sirkus, har vi presset på forskjellige instanser for å sette fart på avgjørelsen. Og etter mye venting sendte Mattilsynet endelig ut på høring et utkast til forskrift om fremvisning av dyr. Det ble i sommer videresendt til Landbruksdepartementet, som nå skal ta en endelig avgjørelse.
NOAH skrev et høringssvar med informasjon om de forskjellige dyreartene som blir brukt til underholdning, og hvorfor de burde bli forbudt alle som en. I det endelige høringsutkastet foreslås en såkalt “positivliste” over dyrearter som det er tillatt å fremvise i sirkus. Elefant, zebra, sjøløve, kenguru, rev, papegøye og struts, som alle har vært vist frem på norske sirkus, er ikke oppført på listen. Derimot er det foreslått en fem års overgangstid for elefanter. Siden elefant har blitt fremhevet som «symboldyr» fra sirkusenes side, og NOAH frykter de vil bruke overgangstiden til å trenere forbudet, har vi også arbeidet spesielt mot denne overgangstiden.
NOAHs standpunkt er at forbudet bør gjelde fra neste år – og det var temaet for en markering utenfor Landbruksdepartementet i august iår. Brev og rapport om sirkusdyr ble overlevert til politisk rådgiver Ane Kismul, som takket for innspillet og lovte en grundig vurdering av spørsmålet.
Sirkuslandsby
De siste årene har NOAH sørget for økt fokus på hvordan dyrene har det på sirkus, samtidig som flere sirkus og artistgrupper fremfører sirkus-kunst uten dyr. NOAH har i flere år hatt god kontakt med diverse sirkus som ikke utnytter dyr: I juli ble vi ønsket velkommen til å ha stand på Sirkus Fagott under Skeive Dager og i august ble vi invitert på premiere på Cirkus Xantis sirkuslandsby i Torshov-parken.
Der var det mange forskjellige forestillinger, sirkus- skole, opplæring i sirkuskunster for barn og voksne – og alle artistene var selvsagt frivillige. Hovedforestillingen “Loop” hadde en rørende historie om en liten gutt som en dag blir kjent med en grønn elefant som blir holdt fanget på et sirkus. Gutten bestemmer seg for å frigjøre elefanten, og hjelpe henne hjem til familien hennes i Afrika. Barna i publikum følger spent med på hvordan historien ender: De lykkes, og elefanten vender hjem. Historien avsluttes med setningen “Elefanter og andre dyr hører best hjemme i friheten”. NOAH hadde stand i sirkuslandsbyen og delte ut vårt materiale om sirkusdyr.
Sesongslutt
Etter en lang sesong kan NOAHs sirkusteam ta seg en velfortjent pause etter mye hard jobbing. Vårt politiske arbeid fortsetter imidlertid, og dyresirkusene kan se frem til en ny sesong med NOAH-aktivitet, medmindre de selv velger å slutte seg til den dyrefrie trenden. En stor takk til alle NOAHs medlemmer og aktive som har engasjert seg i denne kampanjen!
For mer info besøk vår kampanjeside her.
Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #2/2010
Vi trenger din hjelp for å kjempe for dyrenes rettsvern. Klikk her for å støtte vårt arbeid.