Flere land forbyr dyr på sirkus


Den siste tiden har flere land tatt valget om å fase ut bruken av elefanter og andre dyr på sirkus. Både India, Bolivia og nå også store deler av Kina har valgt å forby bruken av dyr i underholdning av dyrevernhensyn. Nå venter NOAH på at Norge skal følge etter.

24 løver blir nå reddet ut av sirkus i Bolivia etter forbudet. Foto: ADI.

I november 2009 kom nyheten om at Indiske myndigheter hadde valgt å forby elefanter på både sirkus og i dyrehager. De rundt 140 elefantene som var fordelt på 26 dyrehager og 16 sirkuser skulle overføres til reservater umiddelbart. Central Zoo Authority i India uttalte da nyheten kom at det “ikke er den beste plassen for store dyr som trenger stor plass og bevegelsesfrihet”.

Som første land i verden gikk Bolivia frem som et foregangsland og innførte forbud mot alle dyr på sirkus. 1 juli 2009 ble dette bestemt og sirkusene fikk et år på seg til å omstille til å gå over til kun frivillige artister. Domstolen kom frem til at dyr i sirkus er dyremishandling, og loven forbyr ikke bare ville dyr men også domestiserte dyr. NOAHs samarbeidspartnere i sirkuskampanjen Animal Defenders International (ADI) reddet nylig 24 løver, 6 aper, en coati mundi, en hjort og en hest fra 8 sirkus i Bolivia. For mer om denne saken se kampanjen på ADI’s nettsider.

Historisk seier i kampanjen

Dyrehager får nå forbud mot å gi levende høner, geiter, kuer og hester til tigere som underholdning i Kina.

Dyreshow og sirkus med dyr er populært og utbredt i Kina, og hvert år får de rundt 700 dyrehagene i landet besøk fra 150 millioner turister. De fleste vell uvitende om hvordan dyrene lever, blir trenet og hva showene inneholder. Løver som rir på hester, aper som «sloss» i en boksering, og dyr som blir matet levende til tigere er vanlig å se på de mange showene.

Dyrevernsaktivister i Kina har lenge jobbet med å dokumentere hvordan dyrene lever, og avslørt bruk av vold og tvang av dyrene i trening. – Dette er dessverre slik dyr blir trent på sirkus over hele verden, og det gjelder også dyrene som vises frem i Norge. Dokumentasjon på bruk av elefantkrok, pisk og annen voldsomhet mot dyrene har vi også fra Norge, sier koordinator for sirkuskampanjen Thomas H. Olsen.

I september 2010 kom den historiske avgjørelsen om å forby dyr i sirkus, samt bruk av dyr til levende «fôrings-show» i dyrehager i Kina, og i januar 2011 trådte den nye loven i kraft. Allerede har flere sirkus og dyrehager kuttet ut å bruke dyr, mens dyrevernorganisasjoner jobber hardt med å finne en løsning på hvor dyrene skal bli omplassert.

Skriv under mot dyr på sirkus.

Bruk av maktmidler er dokumentert gjentatte ganger på sirkus i Norge. Foto: NOAH – for dyrs rettigheter.

NOAH mener Norge bør gripe sjansen og forby dyr på sirkus nå når saken er til endelig behandling i departementet. Mattilsynet har foreslått et forbud mot flere dyr, inkludert elefanter. Men det er dessverre også foreslått en overgangstid for elefanter på fem år. Dette mener NOAH er unødvendig, da de to norske sirkusene som bruker elefanter kun leier de inn fra dyretrenere i andre land. – Det er ikke vanskelig for sirkusene å sette sammen et program for den kommende sesongen med kun mennesker i manesjen. Det hadde vært det beste å la forbudet trå i kraft fra og med i år, sirkusene har hatt flere år på å omstille seg til forbudet som har blitt varslet siden 2003, sier Olsen.

Bli med i NOAHs facebook page «Nei til overgangstid for elefanter på sirkus«.

– Det er totalt unødvendig å more seg på bekostning av dyr, vi vet godt hvordan de blir trent og hvordan de lever. Man kan ikke lenger si man ikke vet bedre. Å unngå dyresirkus som Merano og Arnardo, og heller ta med barna på Xanti eller Kha-Oom som ikke bruker dyr, er å lære barn empati og respekt for dyr. Mange forteller oss at de har en dårlig følelse når de ser elefanter stå på to ben på en kasse i sirkus; dra heller på en av de mange dyrefrie sirkusene med god samvittighet i året som kommer, avslutter Olsen.

For en liste over dyrefrie sirkus, se våre kampanjesider http://www.sirkus.info/ja-sirkus/.

Hovedfoto i denne saken er tatt på Cirkus Arnardo, sesongen 2010.