Engasjerte aktivister og kjendiser mot dyr på sirkus


Cirkus Merano hadde nylig Oslo-premiere og NOAH mobiliserte til demonstrasjon med over 80 personer. Flere nye kjendiser har også blitt med i kampen mot bruk av dyr på sirkus. Snart er sesongen over, og NOAH håper Merano og Arnardo vil velge å kun benytte frivillige menneskelige artister i sitt program til neste år.

Over 80 engasjerte dyrevernere møtte nylig opp da NOAH arrangerte demonstrasjon på Cirkus Merano’s premiere i Oslo.

– NOAH har tidligere filmet voldelig trening hos Merano med elefantkrok og pisk på nettopp de samme elefantene som Merano har i år. Dyrene har minimal plass å bevege seg på – de lever i transportvogner, trange binger eller bur – bare for å vises frem for publikum. Det er totalt meningsløst at disse dyrene skal frarøves frihet og utfoldelsesmuligheter på grunn av underholdning, sier Thomas Hvål Olsen, kampanjekoordinator for NOAHs sirkus-kampanje, «Tvunget til å underholde».

Det er en tragedie for sirkus-bransjen at de fortsatt er knyttet til utnytting av dyr. Sirkus kunne ha vært en underholdningsform som alle kunne glede seg over, men på grunn av at noen fortsatt utnytter dyr, knyttes sirkus isteden til fangenskap og mishandling av dyr. Dette er trist for sirkusene, for publikum – og selvfølgelig aller mest trist for dyrene.

Elefant som blir slått på Cirkus Merano, se film på www.sirkus.info.

NOAH har fått medhold fra Mattilsynet om at sirkus er problematisk for flere dyr – ifjor ble det forbudt med sjøløver, zebra m.m., og i år forventes elefantforbudet å blir forskriftsfestet. NOAH hadde nylig også en markering utenfor Landbruksdepartementet mot «overgangstiden» på fem år – som kan gjøre sirkusene i stand til å bruke elefanter i fem år til tross for at det egentlig anses å ikke være i tråd med dyrevelferdsloven. En facebook gruppe har også blitt startet i forhold til dette: www.facebook.com/sirkuselefanter.

– NOAH mener elefantfremvisningen må avvikles umiddelbart. Det er ingen grunn til at det skal være «overgangstid» på å vise frem dyr som lider, sier Olsen, som oppfordrer til å ta med barna på dyrefrie sirkus isteden.

Samtidig som sirkus Merano er i Oslo, arrangerer dyrefrie Cirkus Xanti sirkuslandsby på Torshov i Oslo: http://www.cirkusxanti.no/sirkuslandsby/

– Vi oppfordrer alle som liker sirkus til å dra på Cirkus Xantis sirkuslandsby istedenfor, og snu ryggen til Meranos uverdige behandling av dyr, sier Olsen.

Knut Nærum. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK.

Flere kjendiser støtter også opp om NOAHs krav til dyrefrie sirkus, og umiddelbart elefantforbud:

«Sirkus med dyr er en uting. Hvis du absolutt må se dresserte vesener som er fanget og satt til å underholde folk ved å gjøre det samme år ut og år inn, så anbefaler jeg heller Nytt på nytt.»
Knut Nærum

«En elefant stuet bakpå et lasterom – man behøver egentlig ikke være et geni for å skjønne at det ikke er en behagelig opplevelse.»
Herodes Falsk

«Dyr i sirkus er skikkelig trist! Jeg husker at jeg var liten og Arnardo holdt til like ved, og der så jeg elefanten ute på asfalten og synes det var trist, det er så feil å kle dem opp og få dem til å underholde – det er bare et hån mot de fantastiske dyrene.»
Charlotte Thorstvedt

«Jeg synes sirkus er morsomt i seg selv, stemningen er magisk og jeg er fascinert av det som kulturform. Men jeg har utrolig problemer med dyrene, særlig elefantene. Da jeg bodde på Tøyen, tok jeg bilder av elefantene utenfor sirkuset i pausen og sendte dem til NOAH: De sto der med tvangsbevegelser, helt skakkjørte, slengte hodet typisk frem og tilbake. Må de ha den ulykkelige elefanten, er de nødt til å dra den med for at det skal være sirkus? Jeg tror helt klart folk hadde kommet på sirkus likevel, uten dyrene.»
Aggie Peterson

Flere kjendiser som støtter NOAHs kampanje: http://www.sirkus.info/kjente-stemmer

Se film av vold mot elefanter på Merano. (youtube)

NOAHs kampanjenettsider med oversikt over den stadig større skare av dyrefrie sirkus som dukker opp i Norge: www.sirkus.info.