Dyrehager lager profitt av dyretragedier


Polar Zoo vil bidra til at en dyretragedie fortsetter dersom de bringer isbjørnungen Knut inn som trekkplaster, mener NOAH – for dyrs rettigheter.

Organisasjonen reagerer på uttalelsene om at isbjørnungen bør komme til parken for sin egen skyld.

– Polar Zoo har lenge prøvd å få tak i en isbjørn som trekkplaster, til tross for at isbjørnforskere har advart mot at parken ikke vil kunne gi gode forhold for en isbjørn. Det er tydelig at profitthensynet styrer parkens vurdering, sier leder Siri Martinsen i NOAH- for dyrs rettigheter.

Ønsker seg dyreunger

Martinsen sier parken ønsker seg dyreunger å vise fram.

– Som dyreparker flest etterstreber de så mange fødsler som mulig for å trekke publikum som vil se dyreunger, og så drepes ungene etter hvert for å gjøre plass til nye, sier hun. Hun er sterkt kritisk til at dyreparkene avler fram dyr i fangenskap.

– Hvor skal de gjøre av nye isbjørner? Selge dem til andre dyrehager eller ta livet av dem? spør hun.

Avviser kritikken
– Det er to ting en isbjørn trenger. Det første er stor plass, og det andre er å ha det kaldt. Det er ingen andre som kan oppfylle disse kravene bedre enn verdens nordligste park, sier pressetalskvinne Reidun Traasdahl Nilsen fra Polar Zoo til NTB.

Hun sier det kan skje at dyr blir avlivet.

– Hvis det blir for mange dyr i en innhegning, må noen avlives eller omplasseres, sier hun.

NOAH mener at den evige avlivingskarusellen dyrene utsettes for i dyreparker er uverdig og kynisk; seriøse «sanctuaries» hvor dyr får leve sitt liv uten å brukes for underholdningsformål forhindrer alltid at flere dyr fødes til fangenskap.

Mer om saken i VG.

NOAH har deltatt på debatt med Polar Zoo i Kanal24, og skal debattere i NRK Ukeslutt lørdag.