Ulven er listet opp som en kritisk truet art på Norges rødliste for arter fra 2010. Den er også nevnt i Bernkonvensjonen blant arter som krever spesiell beskyttelse. Ved å signere denne konvensjonen har Norge erkjent at ulven og andre ville arter bør tas vare på og har en verdi – både i seg selv, for oss mennesker og for det biologiske mangfoldet. Ulven står her spesielt oppnevnt i et av konvensjonens vedlegg som en art som ikke skal utsettes for fortsettlig jakt og forstyrrelser.
NOAH mener norske myndigheter bryter med denne konvensjonen når de nå har gitt tillatelse til å drepe 11 ulver i perioden fra 1. oktober 2012 til 31. mars 2013. Det estimerte antallet ulver i Norge var rundt 30 ulver i fjor vinter, og i overkant av 40 denne vinteren. Dette betyr at en stor del av den norske ulvepopulasjonen kan bli drept, med tillatelse fra staten. I 2004 ble det også bestemt av myndighetene at det skulle være et mål å ha minst tre ynglinger av ulv per år. Dette var ment som et minstekrav. Imidlertid har dette målet i praksis fungert mer som et maksmål. Det tas ikke hensyn til hvor mange ulver som faktisk trengs for å opprettholde en bærekraftig ulvebestand i Norge.
Dagens forvaltning fører til at ulvene i Norge ikke klarer å komme seg ut av den kritiske situasjonen de befinner seg i. Bare de siste ukene har vi sett nye eksempler på at ulver skytes for å ha beveget seg utenfor de snevre ulvesonene. Fordi bestandsmålet om tre ynglinger allerede er nådd, er det nå lav terskel for å skyte både ulvepar og familier. For mindre enn en uke siden ble to nye ulver skutt fra helikopter i Rendalen.
«Alle land som har sluttet seg til Bernkonvensjonen, må utvikle nasjonal politikk for bevaring av viltlevende dyr og planter og deres leveområder. Ulv er oppført i Bernkonvensjonens vedlegg 2. Når dyrearter er oppført i dette vedlegget, skal det settes i verk tiltak for å sikre en spesiell beskyttelse. Med den nåværende ulvepolitikken fraskriver Norge seg ansvaret for å beskytte en truet art som har naturlig utbredelsesområde innenfor landets grenser. Det mener vi er et skammelig brudd på internasjonale avtaler,» sier NOAHs leder Siri Martinsen, som i dag sendte ut klagen til Strasbourg.
Vi trenger din hjelp for å kjempe for dyrenes rettsvern. Klikk her for å støtte vårt arbeid.