Europeere vil verne ulv og krever andre tiltak enn skyting
hovedfoto: Erik Frøystein
En fersk undersøkelse (Savanta ComRes på vegne av Eurogroup for Animals, 2020) om holdningene til 6000 borgere i Frankrike, Tyskland, Italia, Spania, Polen og Finland om beskyttelse av ulv i deres respektive land, viser at 81 % mener ulv bør være strengt beskyttet. Like mange var enig i at ulv er en viktig del av økosystemer. 84 % mener at bønder og befolkning i områder med forekomst av ulv, bør bruke ikke-letale metoder for å holde ulver unna. Videre mener 55 % at det ikke er akseptabel å drepe ulv selv ved husdyrtap. Minst tre fjerdedel av de intervjuede er enige i at bønder og befolkning i områder med forekomst av ulv bør legge til rette for sameksistens med ulv og andre ville dyr uten å skade dem (78%). Se en oversikt over resultatene her: Eurogroup Wolves
Den ferske undersøkelsen fra flere europeiske land bekrefter at kontinuerlige forsøk fra nærings- og jegermiljøer for å svekke beskyttelse av ulv, ikke har noen støtte i befolkning. Naturkrisen og tap av arter skaper engasjement for ville dyr over hele verden. Undersøkelser NOAH har fått utført i Norge viser samme resultater; folk flest forventer at myndighetene gjør noe reelt for truede dyr.
Hjelp NOAH i kampen for ulvene,
Bli medlem i dag:
Undersøkelse for NOAH fra Respons Analyse fra i år viser at 45 % av nordmenn vil ha styrket vern av ulv – bare 17 % vil ha «svekket vern». En annen Respons Analyse-undersøkelse fra 2019 viser at 84 % av nordmenn sier seg enig i at «jakt på rødlistede dyr bør stanses», og 86 % mener «Norge har en forpliktelse til å sørge for at ingen dyr i norsk natur er utrydningstruet».
Politikere og myndighetene bør lytte folk og fokusere på å finne løsninger som øker aksepten for rovdyr i de miljøene der det er konflikt. Ulven og de andre rovdyrene har stor støtte i befolkningen som helhet, og det er kun ved å fokusere på hvordan man kan leve med rovdyr, man får dempet konflikt – ikke ved å til stadighet fremstille rovdyrene som et «problem». Slike løsninger innebærer først og fremst ikke-letale forebyggende tiltak. Men også kommunikasjon om ulvene og deres viktige rolle i økosystemer, står helt sentralt her. NOAH mener at staten må ta en mye mer aktiv rolle i dette kommunikasjonsarbeidet.
NOAH har gjentatte ganger bedt KLD om å fokusere på ikke-letale tiltak og positiv, konstruktiv kommunikasjonsinnsats for rovdyr. Hittil har dette ikke blitt realisert.
Les mer om undersøkelsen gjennomført av Savanta ComRes her.