En bedre nyttårsaften for hund og katt

Hvert år blir veldig mange dyr stresset og skadet som følge av fyrverkeri. De høye lydene fra rakettene kan påfører familiedyr, ville dyr og dyrene i landbruket frykt og stress – av og til med døden som følge. Heldigvis er det mye man kan gjøre for å ivareta familiedyrene som ikke trives på nyttårsaften.

Støy fra raketter går utover ville dyr ute, såvel som familiedyr som hund, katt eller smådyr befinner seg innendørs på nyttårsaften. I denne artikkelen har vi samlet tips og råd for hvordan du kan skape en bedre nyttårsaften for kjæledyret ditt.

Det beste du kan gjøre for dyrene er å ikke skyte opp raketter. Et alternativ kan være å velge lydløse raketter. I tillegg bør du alltid være ved familiedyret ditt sin side under kvelden, dersom dyret reagerer negativt på smellene.

Hvordan ta vare på hund på nyttårsaften

Ikke la hunden være alene. Om du har hund som er redd for på nyttårsaften bør du aldri la den være alene. 

Bruk bånd og ikke la hunder gå løse i tiden før og etter nyttårsaften. Mange skyter dessverre opp raketter flere dager før og etter selve nyttårsfeiringen – dette kan skremme hunder som rømmer i panikk. 

La hunden din gjemme seg hvis den ønsker det. Det kan være lurt å tilrettelegge sånn at du og hunden kan være på et rom der hunden føler seg trygg og kan finne ro.

En sort hund med brune og hvite partier ligger på gulvet
Tilrettelegg i forkant av feiringen slik at du og hunden kan være sammen i et rom uten mye lys og lyd.

Aktiviser hunden på ettermiddagen. Det kan være lurt å gå en lengre tur med hunden og la den snuse og slite seg litt ut før rakettene setter i gang. Også aktivisering gjennom lek og hjernetrim fram til mørkets frembrudd kan hjelpe hunden med å finne roen.

Gjør noe for å dekke over lydene og distrahere hunden. Noen hunder kan ha nytte av lek innendørs for å distrahere fra raketter, andre trenger ro og stillhet. Det kan være nyttig å begynne tidlig på dagen med å ha på TV eller musikk med litt høyere volum, slik at man dekker over lyden fra rakettene senere på kvelden.

Ta med hunden til et sted der det er få eller ingen raketter. Noen hunder har så alvorlig frykt at det å feire nyttårsaften hjemme ikke er et alternativ. Noen er heldige å ha en hytte i et rolig område man kanskje kan feire på, mens andre finner mer kreative løsninger. Nær flyplasser er det forbudt å skyte opp fyrverkeri, så hvert år reiser mange hundeeiere til hoteller nær flyplasser og overnatter der med hundene sine. 

Om man ikke har et egnet sted å reise til, og man har en hund som er trygg i bilen, kan også timene rundt midnatt tilbringes på biltur.

Slik gir du katten din en bedre nyttårsfeiring

Også katter kan reagere negativt på de høye lydene fra rakettene. Noen katter opplever dessverre nyttårsaften som årets verste dag. Det kan være mange årsaker til at akkurat din katt blir redd eller stresset, men det er mye du kan forsøke for å gjøre katten din tryggere.

Ikke la katten din være alene på nyttårsaften. Dersom du mistenker at katten din blir skremt av rakettene bør du ikke la katten være alene på nyttårsaften.

Ikke la katten være ute i tiden rundt nyttårsaften. Smellene fra rakettene gjør at mange katter skremmes og rømmer i panikk. Katter bør derfor holdes innendørs for å skånes fra de høye lydene. Mange katter vil likevel ønske om å gå ut, men har du en redd katt er det best å ikke innvilge dette ønsket akkurat på nyttårsaften.

En katt koser seg under dyna
Mange katter er lydsensitive og opplever nyttårsaften som en stor påkjenning.

Lag et trygt liggested til katten. Dersom katten din er redd eller stresset på nyttårsaften kan det være gunstig å lage et trygt liggested til dyret, inne på et rom der det er minst mulig lyd og lys.

Forsøk å avled oppmerksomheten. Bruk tid på å aktivisere katten din med lek og kos for å avlede oppmerksomheten vekk fra nyttårsrakettene. Noen katter kan også oppleve det beroligende å høre lyd fra TV/Radio.

Bruk tid med katten din. Dersom katten din blir engstelig er det viktig at du setter av tid i løpet av kvelden på å gjøre katten trygg. Prøv deg frem med ulike tiltak for å se hva som kan roe ned nervene til akkurat din katt.

Slik ivaretar du redde smådyr på nyttårsaften

Andre familiedyr som kanin, marsvin og fugler kan også bli redde. Mange av disse dyrene er lydsensitive og bør skjermes så godt det lar seg gjøre. I en spørreundersøkelse fra England, svarte rundt 40% av kanin- og marsvineiere at deres kanin eller marsvin var redd for fyrverkeri. Kaninene reagerte oftest med å sparke med bakbeina, gjemme seg eller skjelve, mens marsvinene lagde lyder, skalv og gjemte seg. Undersøkelsen fant også at mange kanin- og marsvineiere undervurderte frykten som deres familiedyr hadde for fyrverkeri (legg inn kilde: James Oxley et. al., «Owner Perceptions of the effects of fireworks on rabbits and guinea pigs», UFAW animal welfare conference (2018) ). Ro, trygghet og skjerming fra lys og lyd er det viktigste du kan gjøre for små familiedyr på nyttårsaften.

Et lite hamster ligger i hådflaten til et menneske
Også smådyr kan bli engstelig av de høye lydene fra fyrverkeri.

Alle dyr er ulike

Alle dyr har ulike personligheter, bakgrunn og triggere – det er derfor ikke gitt at tiltakene ovenfor vil virke beroligende for akkurat ditt familiedyr. Du bør derfor følge nøye med på atferden til dyret ditt og prøve deg frem for å finne ut hva som gjør nyttårsaften bedre for akkurat ditt dyr.

En sterk oppfordring til alle dyreeiere vil likevel være å aldri forlate dyret ditt dersom det er engstelig eller stresset.

NOAHs oppfordring til oppskyting av nyttårsraketter

Det finnes mer dyrevennlige alternativer – lydløst fyrverkeri, stjerneskudd, eller kanskje vil man bygge snølykter og tenne lys? Alle dyreeiere må tenke over hvordan de best mulig kan gjøre nyttårsaften til en hyggeligere opplevelse for sine dyr.

NOAH jobber for et forbud mot privat oppskyting av fyrverkeri. Og har blant annet sendt brev til alle landets kommuner med oppfordring til å vedta lokale forbud. Vi har vært i møte med justisdepartementet om et forbud mot privat fyrverkeri, og om å gi kommunene større mulighet til å selv vedta forbud. NOAH jobber også for å få forhandlere til å slutte å selge fyrverkeri, og vi har samlet inn over 20 000 signaturer for et forbud. Du kan signere underskriftskampanjen her.

Du kan lese mer om de negative virkningene av fyrverkeri for ville og tamme dyr her.

NOAH jobber hardt for å motvirke utnytting og mishandling av dyr, MEN VI TRENGER DIN HJELP.