Skriv under for pelsdyrene!


pelskampanje

Nå er muligheten her: Norge kan snart gå inn i historien som ett av flere land som forbyr organisert mishandling av pelsdyr!

Stortinget må i nær fremtid stemme over endelig avvikling av pelsdyrnæringen, og regjeringen skal samtidig vurdere det samme. Det er nå viktigere enn noen gang at politikerne får føle det sterke engasjementet som finnes – at vi er svært mange som bryr oss og som følger med! NOAH, som landets største organisasjon for dyrs rettigheter, har derfor startet en underskriftkampanje mot pelsdyroppdrett, hvor signaturene skal leveres til Stortinget og til statsminister Erna Solberg. Signer oppfordringen til Statsministeren og Stortinget om et endelig forbud mot pelsdyroppdrett i Norge – dette er din viktigste signatur for pelsdyrene!

Mink i naturen
Mink i naturen

I 2014 markerte NOAH 25 års kamp for pelsdyrene og forbud mot pelsdyroppdrett. I løpet av disse 25 årene har et stabilt flertall i befolkningen, et samlet mote-Norge, faglige instanser som blant annet Veterinærforeningen, og flere politiske partier stilt seg på pelsdyrenes side. NOAHs fakkeltog mot pels 2014 samlet nærmere 7000 oppmøtte i 15 byer landet rundt, og er den største markeringen for pelsdyr i hele Europa. Allikevel lever fortsatt rundt 800 000 minker og rever i trange nettingbur hvert år, uten å få utløp for sin naturlige adferd, og kun for å dø for å bli til et unødvendig pelsprodukt.

Et representantforslag om forbud mot pelsdyroppdrett og import av pels fra slik produksjon, ble levert til Stortinget fra Miljøpartiet De Grønne i november 2014 – og Stortinget må derfor ta stilling til pelsdyroppdrett. Samtidig ba samarbeids- og regjeringspartiene i budsjettforliket regjeringen om å «vurdere forbud mot norsk pelsdyroppdrett». Politikerne har gitt mange løfter for pelsdyrene som de ikke har holdt. Vi må vise at vi ikke aksepterer dette. Vi må vise at vi ALDRI gir oss før pelsdyroppdrett er forbudt.

Rev i naturen
Rev i naturen

Også i media er pelsdyrnæringen et aktuelt tema om dagen. Tirsdag 9. desember viser NRK Brennpunkt dokumentaren «Pels» – en film som viser den omstridte næringen fra innsiden. Dokumentaren har vært mye omtalt i mediene – det at nordmenn nå skal få se virksomheten fra innsiden er nemlig ikke like populært hos alle. Norges Pelsdyralslag har forsøkt å bagatellisere lidelsene filmen dokumenterer, ved å starte en kampanje der de forsøker å rette fokuset på person ved å eksponere pelsdyrfarmerne som NRK ville beskytte – og dermed ta det vekk fra dyrene:

– NOAH er sterkt for å beskytte personvernet til pelsfarmere og andre medvirkende i denne type filmer. Dette handler om system og ikke person. Det handler ikke om den enkelte pelsfarmer, men om hva en driftsform gjør med dyrene. Vi ser at Pelsdyralslaget nå selv forsøker å rette fokus på person og ta det vekk fra dyrene og systemet. Deres annonsekampanje prøver å fortelle at pelsfarmere er greie mennesker, og håper det skal medføre en aksept av de handlingene mot dyr som denne næringen medfører. Men også greie folk kan under visse forutsetninger gjøre ting de fleste av oss ikke kan identifisere oss med. Pelsfarming er et slikt eksempel – de aller fleste ser nå på dette som uakseptabel behandling av dyr, sier leder i NOAH Siri Martinsen om Pelsdyralslagets kampanje.

Mink i fangenskap på pelsfarm
Mink i fangenskap på pelsfarm

Mattilsynet derimot, reagerer kraftig på bildene filmen viser, og uttaler at det de ser er «sjokkerende og ikke akseptabelt i 2014». De vil nå «forbedre sitt tilsyn» på pelsfarmene – men uttaler selv at «Det er ingen annen næring hvor vi har ført så mye tilsyn. Hvis ikke dette er nok, så spør vi oss hva som skal til.» NOAH mener politikerne påfører Mattilsynet en umulig oppgave med sitt krav om at det fortsatt skal eksistere et økonomisk lønnsomt pelsdyrhold i Norge:

– Mattilsynet er Landbruksdepartementets fag-organ, de kan være faglig ærlige og si som Veterinærforeningen allerede har sagt; hold av pelsdyr i trange bur er uforenelig med deres adferdsbehov og dermed uforenelig med god dyrevelferd. Det svekker den faglige troverdigheten til tilsynsorganet når de fungerer som et organ som skal glatte over og forklare bort dyrevelferdsproblemene i pelsnæringen, isteden for å konfrontere politisk ledelse med den umulige oppgaven de er satt til, sier Martinsen.
Rev i fangenskap på pelsfarm
Rev i fangenskap på pelsfarm
Med mye fokus på pelsdyrnæringen både i politikken og i media om dagen er det utrolig viktig å vise at vi er mange som bryr oss om pelsdyrene, og ønsker et pelsfritt Norge. La politikerne få klar beskjed med din signatur: Ikke flere tomme ord – vi krever tomme bur!

Signer underskriftskampanjen her!

Mer informasjon om hvordan pelsdyrene lever finnes på vår kampanjeside om pels: www.PelsUT.no

Dokumentaren «Pels» vises på NRK tirsdag 9. desember klokken 22:10.