NOAHs fakkeltog mot pels: Vi krevet at Stortinget tar ansvar!


Fredag 4. november la landbruksminsteren frem regjeringens avgjørelse om pelsnæringen, og stikk i strid med faglige råd har regjeringen bestemt seg for å ikke avvikle pelsdyroppdretten. Nå blir det opp til Stortinget å ta ansvar!

Mediene har omtalt den nye Stortingsmeldingen om pelsdyroppdrett og regjeringens tiltak som «kraftig skjerping» i dyrevelferden – de samme ordene regjeringen selv bruker i sin pressemelding. Men i realiteten er det eneste som kan karakteriseres som «nytt»endringen til at minken ikke kan dele bur med mer enn ett annet individ, av motsatt kjønn – noe som uansett var vanlig for noen år tilbake, og er regelfestet i bl.a. Canada.

De andre tiltakene som er foreslått av regjeringen består i store trekk av allerede forskriftsfestede forhold og Stortingsmeldingen viser at ministeren og regjeringen rett og slett har snudd ryggen til både de mange faglige anbefalinger, folkeopinionen, og ikke minst, dyrene. Da NOAH nylig overleverte over 143 000 underskrifter mot pels lovet landbruksministeren å ta hensyn til opinionen, dette har han ikke gjort!

Ministerens unnskyldning for å tillate fortsatt pelsdyroppdrett synes å hovedsakelig være at vi må ta hensyn til «global etterspørsel». Ministeren hevder også at det å holde dyr i trange bur i Norge er bedre enn at de er i trange bur i andre land, f.eks. Kina. Men, å holde dyr i bur hele livet blir ikke mer riktig uansett hvor i verden de sperres inne. Lovbrudd og skader er avslørt både i Norge og andre land, og driftsstandarene er svært like over hele verden. Det burde være åpenlyst at vi i Norge må sette våre egne standarder for dyrevelferd, samt våre egne etiske retningslinjer for hvordan dyr skal behandles her i landet. Skandinavia har vært med å bygge opp pelsmarkedet i Kina og har et spesielt ansvar for å avvikle denne uetiske næringen. Det internasjonale pelsmarkedet blir større, og ikke mindre av at også Norge bidrar til dette. Desto flere land som forbyr oppdrett, desto mer styrker det den globale etiske debatten om pelsindustrien! Vi må gå foran med et godt eksempel – slik stadig flere land gjør. For mer informasjon om Norges rolle i pelsindsutrien og NOAHs internasjonale rapport: http://pelsut.no/fakta/pelsindustrien/

Nå som regjeringens avgjørelse er presentert, og pelsdyrenes skjebne ligger i stortingspolitikernes hender, er det bare enda mer tydelig hvor uendelig viktig det er at så mange som mulig møter opp i NOAHs fakkeltog mot pels som arrangeres i 26 byer lørdag 12.november!

Meld deg på, inviter venner og del eventet: https://www.facebook.com/events/1652437041735616/