NOAHs Fakkeltog mot pels – stadig større!


Bilde: Marte Vannebo

21. januar gikk NOAHs Fakkeltog mot pels av stabelen i åtte norske byer. Som forventet vokste toget i oppslutning også i år – over 2000 mennesker gikk i tog landet over, i Oslo deltok 1500-1800 mennesker i markeringen.

Takk til Andrea Hauge, Iselin Ovesen, Sine Juklerød, Nina Mayer og Lars-Erik Eliassen for film.

Rekordmange møtte til fakkeltog

Til sammen 2000 oppmøtte på NOAHs fakkeltog mot pels fordelt på 8 byer.

Pelsnæringen uttaler at de er “optimister” for pelssalget, men flere butikker og farmer legger ned hvert år og motstanden øker blant nordmenn. NOAH mobiliserte til fakkeltog for sjette gang 21 januar og mange engasjerte møtte opp for å vise sin motstand mot en industri som sperrer inne og dreper utallige dyr hvert år.

– Det var fantastisk å se at så mange møtte opp til denne markeringen, og vi håper og tror det kommer enda fler når vi skal arrangere igjen. Det var også bra oppmøte i de andre byene som arrangerte og vi fikk også mange nye medlemmer denne kvelden, sier aktivistkoordinator Thomas Hvål Olsen i NOAH.

I Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Moss, Tromsø og Kristiansund var det til sammen rundt 500 oppmøtte. I Oslo begynte toget på Youngstorget hvor mange også ville melde seg inn som medlemmer i NOAH, og deretter gikk toget oppover Karl Johan hvor det endte foran Stortinget og en stor scene med bannere og plakater mot pels. Der var det så en time med appeller ledet av NOAHs leder Siri Martinsen.

– Å se alle stå foran Stortinget med plakater og fakler var sterkt, sier koordinator for NOAHs PelsUT-kampanje Elisabeth Frammer. Hun holdt en appell hvor hun satte seg inn i livet til et av dyrene som blir tvunget til å leve ut livet i et bur på størrelse med en handlevogn med bur på alle 6 kanter.

Appeller fra kjente personer og politikere

Flere norske politikere og kjente ansikter ville også vise sin motstand og stilte med sterke appeller på en scene foran Stortinget.

– Og det som gjør dette ekstragroteskt det er at formålet utelukkende er forfengelighet; Overklassens behov for å pynte seg med små dyrs lidelse, er et behov jeg har veldig lite forståelse for, sa Snorre Valen fra SV.

– For eit par år sia mottok denne næringa rundt 70 millionar i årleg statsstøtte. Dette er statsstøtte til omfattande dyremishandling. Rødt vil avvikle statsstøtta til pelsdyrnæringa. Etter det siste landsmøtet vårt er dette kravet ein del av Rødt sitt arbeidsprogram, sa Erling Folkvord i Rødt.

– Nå går vi inn i en veldig viktig tid, hvor partiene på Stortinget må vise at dette er ikke et spørsmål som nå skal avgjøres, dette ble avgjort i 2003. Partiene må følge opp det de vedtok den gangen, sa Ola Elvestuen i Venstre.

– Det finnes ingen unnskyldning for å holde forsvarsløse dyr innesperret i bitte små nettingbur, uten mulighet for å få dekket sine mest grunnleggende behov – uten mulighet for å oppleve annet i livet sitt enn ekstrem lidelse. Dette er overgrep, dette er mishandling, dette må stoppes, sa Hanna Marcussen i De Grønne.

– Det burde være enkelt å stå her og forklare hvorfor pelsdyroppdrett i Norge bør avskaffes. Men jeg har faktisk syntes det har vært vanskelig å jobbe med denne teksten. Fordi det er så enkelt. For meg tilsvarer det å skulle forklare for noen hva som er galt med menneskehandel, hvorfor vi trenger ren luft å puste i -det er jo innlysende. Selvforklarende. Og hvis noen ikke forstår hvorfor, er jeg usikker på hvilke ord som kan få dem til å se det som burde være helt og fullstendig selvfølgelig, sa Lise Myhre i sin appell.

Rev på pelsfarm.

– Jeg er blitt bedt å si noen ord om pels og mote. Heldigvis er det blitt slik i 2010, at disse to ordene ikke lenger-henger naturlig sammen. En grunn til at vi fremdeles ser bilder av pels i pressen, er at moteskoler og designere i mange år har blitt sponset av pelsbransjen. Det vil si at unge, designere med dårlig råd, blir stilt ovenfor et valg der de kan velge mellom å få gratis pels  – eller kjøpe sine egne, dyre stoffer for mange hundre kroner meteren. For mange blir valget alt for lett. Det er lommeboken som bestemmer. På samme måte er det mange kjendiser som blir tilbudt gratis pelsklær. Hver gang dette skjer, er det viktig å huske: Ikke tro på hype’n.”, oppfordret motejournalist Hilde Marstrander, som også var den første moteredaktør i Norge til å ta avstand fra pelsannonser i sitt magasin, da Elle ble pelsfritt for 14 år siden, sa Hilde Marstrander i sin tale.

Unni Lindell, som i siste liten ble forhindret fra å komme, hadde skrevet appell på forhånd:

“Det er en SKAM å avle opp dyr som kun lever sine liv i lidelser og ubehag for så å dø for å tilfredsstille i beste fall, ubetenksomme mennesker. Hvordan kan Norge være kjent av å bedrive organisert dyreplageri for å levere en vare som kun er et symbol på jåleri. Vi trenger ikke pels i dag ! Vi fryser ikke ! Å kle seg i pels fra dyr som aldri har opplevd å kjenne gress, fjell eller jord under seg bør mane frem den mørkeste samvittighet hos forbrukere, politikere og oppdrettere. Et samfunn bør alltid måles etter hvordan det evner å behandle sine dyr. La dyrene slippe å lide ! Vi fryser ikke lenger !”

NOAH vil takke alle som møtte opp, hjalp til og engasjerte seg i fakkeltoget og håper vi sees igjen neste gang!