– Pelsdyroppdretten er ferdig!


Lørdag samlet tusenvis av engasjerte mennesker seg i gatene for å delta i NOAHs Fakkeltog mot Pels, mens Nationen nå melder at «regjeringen ikke vil avvikle pelsnæringen» i Landbruksmeldingen. – Landbruksmeldingen er ikke et punktum for denne kampen – det er bare startskuddet, sier NOAH.

Tusenvis stilte opp for pelsdyrene i NOAHs Fakkeltog mot Pels. Foto: Caroline Jacobsen / NOAH.

– Selv om Nationens antagelser skulle være riktige, og Landbruksmeldingen ikke inneholder en konkret avviklingsplan for pelsdyroppdrett, er det på ingen måte et punktum i kampen for dyrene. Tvert imot er Landbruksmeldingen bare begynnelsen på den politiske debatten Stortinget har lovet å ta i 2012. Det er da ti år siden Stortingsmeldingen om dyrevelferd som fastslo at Stortinget skulle vurdere avvikling av pelsdyropprett dersom ikke levemiljøet for dyrene var vesentlig bedre innen ti år. Som vi vet, sitter rev og mink fortsatt i trange nettingbur – og nettopp det er hovedankepunktet for NOAH, og for en rekke faginstanser som Veterinærforeningen, sier veterinær i NOAH, Siri Martinsen.

NOAH har forberedt seg på at kampen om pelsdyrenes skjebne blir intens i 2012:
–  Det er naturligvis udemokratisk om ikke Landbruksmeldingen i november inneholder en avviklingsplan, men 2012 er året hvor hele Stortinget har lovet å ta et oppgjør med det å holde pelsdyr i bur. NOAH ruster seg til den politiske kampen som nå begynner – vår mobilisering i NOAHs Fakkeltog mot pels lørdag med tusenvis av oppmøtte over hele landet viser at folks engasjement er stort. Stortinget kommer ikke unna en  reell behandling av denne saken i 2012 – og de kommer ikke unna uten en avviklingsplan, sier Martinsen.

I NOAHs Fakkeltog mot Pels stilte også profilerte politikere som Heikki Holmås (SV), Hadia Tajik (AP) og Guri Melby (V) – og de hadde klare budskap til de som tror at pelsdyrnæringen er «fredet»:

– Jeg har bare én ting å si: Pelsindustriens tid er forbi!, runget det fra Holmås appell.

– Det burde ikke være nødvendig å forklare. Det er like opplagt som at gresset er grønt eller at jorden er rund. Og det er at: Reven og minken kler pelsen best selv, sa Hadia Tajik.

– I dag har jeg ikke tenkt å legge noe imellom, men si det som det er: Pelsdyrnæringen er ferdig i Norge. Det er en næring som skal avvikles. Det er en virksomhet som snart må lukke dørene, sa Guri Melby.

Se debatt i Dagsnytt 18 med Siri Martinsen og leder i Norges pelsdyralslag:

Se debatt i Dagsnytt 18 mellom SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet:

Se innslag på TV2 nyhetene fra fakkeltoget med intervju med Heikki Holmås:

 

Hjelp NOAH å kjempe videre for pelsdyrene, bli medlem!