Mote mot Pels utfordrer pelsbransjen


For å feire verdens første pelsfrie moteuke, Oslo Fashion Week 2011, lanserer nå NOAH – for dyrs rettigheter tre t-skjorte-motiver mot pels, tegnet av tre av mote-Norges mest aktuelle navn. I tillegg får NOAH støtte fra kunstnere som har laget nye løpesedler for “Mote mot Pels”.

Designer Fam Irvoll.

Klesdesigner Fam Irvoll, som har to visninger i løpet av OFW, har tegnet et fargerikt motiv som illustrerer målet om at pelsdyrene snart vil kunne slippe fangenskap – en rev og en kanin som i beste UP-stil unnslipper ved hjelp av et knippe ballonger. Irvoll er elsket for sine barneklær under merkenavnet “Little Cupcakes”, og motivet for NOAH blir også trykt på t-skjorter for barn. – Jeg ville gjerne lage et positivt motiv – for kampen mot pelsdyroppdrett er en kamp som vi kommer til å vinne! Motivet er ment å skape glede og optimisme – og det gjør meg glad å kunne bidra til det viktige arbeidet mot pels, sier Irvoll.

Redaktør Hilde Marstrander – som også arbeider som illstratør og bl.a. hadde utstillingen “Fashion Icons 2010” på OFW ifjor, har laget et motiv som beskriver lanseringen av Mote mot Pels: Alle de tre designerne bak t-skjorte-motivene var sammen med NOAH initiativtagere til Mote mot Pels som i 2010 samlet over 200 aktører fra motebransjen. – Motebransjen bør bruke hodet og ta avstand fra pels på etisk grunnlag – det er essensen av initiativet Mote mot Pels og også essensen i mitt motiv, sier Hilde Marstrander.

Designer og stylist Kjell Nordströms motiv markerer med all mulig tydelighet at hans varemerke Baron von Bulldog alltid har vært mot pels: – It´s not cool to be cruel. Så enkelt kan det sies, og så enkelt er faktisk spørsmålet om bruk av pels, sier Nordstrøm, som er aktuell med nyåpnet salong sammen med Linda Johansen i toppetasjen av Steen og Strøm – en åpning hvor Mote mot Pels flyers var en selvsagt ingrediens i gjestenes goodiebags.

– Med hjelp av disse tre dyktige designerne vil budskapet om at pels kun hører hjemme på dyr, bli enda mer synlig. For NOAH er det en stor glede å lansere disse flotte og varierte motivene, og vi tror t-skjortene vil bli revet vekk, sier Siri Martinsen, leder i NOAH – for dyrs rettigheter.

T-skjortene fås kjøpt her: http://www.dyrsrettigheter.no/noahshop/

Mote mot Pels utfordrer pelsbransjen

Mote mot Pels markerer det pelsfrie standpunktet på Oslo Fashion Week 2011 med iøyenfallende flyers på visninger og kunstutstilling til inntekt for NOAH.  Men en planlagt OFW-debatt mellom pelsbransjen og Mote mot Pels måtte kanselleres – fordi bransjen ikke ville stille opp.

I samarbeid med NOAH – for dyrs rettigheter tok tre av Norges moteprofiler – designer og stylist Kjell Nordström (Baron von Bulldog), motejournalist og redaktør Hilde Marstrander og designer Fam Irvoll – initiativ til Mote mot Pels i 2010. Som en konsekvens av initiativet ble Oslo Fashion Week erklært pelsfri sone.

Pelsbransjen nekter debatt

 

Rev på pelsfarm i Norge. Foto: NOAH.

Når dørene åpner på Oslo Fashion Week tirsdag 15. februar, skulle den innledes med en debatt om pels og mote i regi av OFW. Men hverken SAGA Fur, Pelsinform eller Pelsdyralslaget ønsket å forsvare produksjonen og bruken av pels overfor mote-Norge.

– Jeg synes det er påfallende og interessant at de organisasjoene som ivrer for bruk av pels ikke tør å stille opp og diskutere pelsbruken. Hvis de prøver å selge pels til mote-Norge, må de også kunne forsvare det i en debatt foran det samme publikummet. Argumentene for å holde dyr i trange bur for produksjon av pels er riktignok ikke sterke – men innser man det, så er en naturlig konsekvens å stoppe denne produksjonen, sier Kjell Nordström

– Pelsinform går på sine nettsider sterkt ut mot OFWs pelsfrie standpunkt. Likevel takker de ikke ja til OFWs invitasjon om å diskutere saken offentlig. NOAH synes det er synd å ikke kunne møte pelsbransjen til debatt, men ser samtidig pelsnæringens defensive holdning som et tegn på at bransjens tid snart kan være forbi, sier leder Siri Martinsen i NOAH – for dyrs rettigheter.

Internasjonalt engasjement for Mote mot Pels

Om det ikke blir debatt om pels på OFW, har likevel det historiske standpunktet om å gjøre Oslo Fashion Week pelsfritt og Mote mot Pels, fått mye internasjonal oppmerksomhet den siste tiden:

– Jeg er stolt over å være del av Mote mot Pels, og vi har fått mye positiv tilbakemeding fra kollegaer i andre land på det som nå skjer her i Norge. Engasjementet sprer seg tydelig, noe vi setter stor pris på, sier Fam Irvoll.

– OFWs avgjørelse om å bli pelsfrie og initiativet Mote mot Pels har fått stor oppmerksomhet i internasjonale medier helt siden lanseringen. Blant de som har roset initiativet er blogger Perez Hilton og franske Elle, og det er tydelig at dette har satt igang bevegelser i moteverdenen, sier Hilde Marstrander.

Kunstnere støtter Mote mot Pels på OFW

Mote mot Pels markerer seg også på OFW ved å lansere det iøyenfallende motivet “Fur 4 Who?” laget av kunstnerne Tine Isachsen og Sara Tanderø fra Central Saint Martins College of Art & Design og School of Visual Art New York. Motivet blir å se på flyers i forbindelse med Fam Irvolls visninger, og som del av en kunstutstilling på Tjuvholmen Allè med åpning 17.2 kl. 18.00, hvor halvparten av inntektene går nettopp til NOAHs antipels-arbeid. Isachsen og Tanderø skriver i invitasjonen: “Med bildet ”Confessions” ønsker Isachsen og Tanderø å støtte NOAH og Mote Mot Pels og oppfordrer andre kunstnere til å gjøre det samme. Hadde dyr vært som mennesker hadde vi vært utryddet for lenge siden.”

For mer om NOAHs kampanje “Mote mot pels”. Se www.motemotpels.no eller ble medlem på facebook: www.facebook.com/motemotpels.