NOAHs fakkeltog mot pels 2016!


Tusenvis av mennesker over hele landet viste sin motstand mot pelsdyræringen lørdag 12. november. Foto: Martien

NOAHs fakkeltog mot pels 2016 tok sted lørdag 12. november, for trettende år på rad. Med over 8250  oppmøtte i over 26 byer, er årets fakkeltog det største noensinne!

I år er det trettende år på rad NOAHs fakkeltog mot pels tok sted, denne gang i 26 byer. Fra Alta i nord til Kristiansand i sør, fra Stord i havgapet til innlandsbyen Lillehammer, og fra storbyene Oslo, Bergen og Trondheim til lille Leknes i Lofoten – NOAHs Fakkeltog mot pels viser at engasjementet står sterkt i hele landet. Med flotte og engasjerte appeller fra kjendiser og politikere, og med 8250 oppmøtte ble det sendt et tydelig budskap til Stortinget og regjeringen: det norske folk vil ha tomme bur nå!

Landbruksministerens Stortingsmelding om pels kom som et hån for alle oss som er kjemper for et Norge der dyr behandles som individer med følelser, intelligens og egenverdi. Færre dyr per bur og en pinne og tygge på, er ikke forenelig med god dyrevelferd! I stedet for å roe den norske befolkingens sinne og frustrasjon med pelsdyrnæringens manglende dyrevelferd, fikk det en nokså motsatt effekt: flere enn noensinne møtte opp på NOAHs fakkeltog mot pels for å bruke sin stemme for å tale pelsdyrenes sak. «Hva vil vi ha? Tomme bur! Når vil vi ha det? NÅ!», runget i gatene i hele 26 byer.

«Vi vet at det blir forbud mot pelsdyroppdrett, vi vet at én dag står Norge på listen over land som ikke tillater at dyr sitter i trange bur for å bli luksusprodukter. Vi vet at én dag blir det seier for dyrene, men vi vet ikke hvor mange politiske runder, hvor mange unnskyldninger og bortforklaringer vi må være vitne til før det.» Siri Martinsen åpnet årets fakkeltog mot pels med en sterk røst for et pelsfritt Norge. Vi er nærmere et forbud og avvikling av pelsindustrien enn noensinne, nå er det kun et spørsmål om når. Den norske befolknings utålmodighet kan kjennes i luften: vi vil ha tomme bur nå!

NOAHs kommunikasjonsrådgiver Shabana Rehman var konferansier for kvelden: «Nå holder det. Stortingspolitikerne må våkne. Vi godtar ikke regjeringens pelsdyrmelding. Regjeringens pelsdyrmelding har ikke gjort folkets engasjement mot pels mindre, den har forsterket det!

Hanne Kristin Rhoede: «Hvis noen holder en hund, eller en katt i bur over lang tid, så blir det straffesak. Men en hel næring kan avle rev og mink og holde dem i bur for å så drepe dem, også skal vi pynte oss. Det er totalt meningsløst, det er en form for lovlige lovbrudd som er helt uaksetablet i et land som Norge.»

Nemi-skaper, Lise Myhre, stilte opp med appell i år også – denne gangen med fokus på dissonansen som oppstår når de individuelle dyrene forsvinner bak tall: «Når vi blir kjent med dyr, ser vi tydelig at de er individer. Når dyrene bli redusert til tall blir det lettere å snu ryggen til hvordan de har det. Det er vanskelig å se for seg en million enkeltskjebner. Frustrasjon, panikk, redsel, tvangshandlinger ganger dette utrolige tallet i bittesmå nettingbur akkurat nå.»

Internasjonale moteprofil Hanneli Mustaparta tar i sin appell et oppgjør med den internasjonale moteindustriens bruk av pels sponset av pelsindustrien selv. «En ting som virkelig smerter meg om den internasjonale moteindustrien er bruken av pels. Jeg vet at designere får penger av å bruke pels i en prosentandel av kolleksjonene sine. Det at noen er kyniske og kun bruker pels for pengenes skyld, det stikker i hjertet mitt»

Den kjente naturfotografen Roger Brendehagen holdt også appell: «Det er ikke lov å oppsøke et norsk fjellrevhi, du blir bøtelagt hvis du nærmer deg hiet og forstyrrer dem eller stresser de unødig. Men, å putte rever i små trange bur der de lever et helt liv i stress, det er helt greit ifølge myndighetene.»

«Det gjør meg så vondt at akkurat nå i dette sekund sitter det dyr som skulle vært i det fri, i torturkammer fordi de ikke har noen stemme. De har oss, og jeg ser hvordan vi kjemper for dem år etter år – så når skal regjeringen høre etter? «spør en rørt og sint Sophie Elise Isaachsen. Hun fortsetter med: «Det hjelper ikke med regulering, det hjelper ikke med strengere regler, det går ikke an å si at tortur skal få litt finere rammer rundt seg.»

Artist Espen Lind legger i sin appell vekt på landbruksministerens feige valg å utsette den uunngåelige avviklingen av pelsdyrnæringen: «Det som frustrerer meg mest av alt det er det at vi vet alle sammen at pelsdyrnæringa kommer til å bli avviklet på et eller annet tidspunkt. Derfor er det ekstra frustrerende å registrere at landbruksministeren nok en gang velger å utsette en ubehagelig politisk avgjørelse, og bare dytte den fremfor seg, i stedet for å ta tak i den her og nå og, avslutte lidelsen for pelsdyrene i Norge en gang for alle.»

Artist og dyrevenn Hanne Sørvaag holdt en rørende appell: «Jeg vil ikke være med på at levende skapninger, tenkende, følende skapninger, blir behandlet på denne måten. Og det har jeg tenkt til å si høyt og tydelig i fra om! Arnulf Øverland skrev så fint at du får ikke lov til å gå der og glemme, og derfor er det veldig rørende at alle vi som står her i dag, vi har ikke glemt de dyrene som trenger vår stemme!»

Skuespiller og musiker Viktoria Winge holdt en eksplosiv appell full av mørk humor, når hun brøler fra scenen: «15% av befolkningen er for pelsdyrsoppdrett, er det demokratisk at vi har pelsdyroppdrett da? Nei, det er ikke demokrati!»

De politiske appellantene var Sveinung Rotevatn (V), Tor Hustvedt (UV), Marte Solberg (FpU), Khamshajiny Gunaratnam (AP), Agnes Viljugrein (AUF), Heikki Holmås (SV), Freddy Andrè Øvstegård (SU), Seher Aydar (R), Linn Elise Øhn Mehlen (RU), Rasmus Hansson (MDG) og Anna Kvam (GU). Hør alle appellene i sin helhet her.

NOAH ønsker å takke alle som møtte opp i fakkeltog rundt om i landet! Fakkeltoget er NOAHs viktigste verktøy for å vise myndighetene og politikerne den norske befolknings engasjement og motstand til pelsindustrien. Årets fakkeltog viser at engasjementet for pelsdyrene er større enn noensinne, og sammen sender vi et klart signal til politikerne at vi aldri kommer til å gi oss før alle bur er tomme!

NOAHs fakkeltog 2016 ble også dekket av flere medier rundtom i landet, se en oversikt under:

Mediaoppslag fra NOAHs fakkeltog mot pels:

 

Innlegg fra NOAH om fakkeltoget og pelsoppdrett: