Kjendiser støtter pelsfri OFW og NOAHs kampanje


Det pelsfrie standpunktet til Oslo Fashion Week støttes av mange kjente stemmer. Samtidig støtter flere kjendiser og moteprofiler også NOAHs kampanje – NOAHs oversikt teller nå 125 pelsfrie kjendiser.

Moteprofiler støtter NOAH

Jenny Skavlan på OFW 2011. Foto: NOAH / Linnea Syversen.

Samlingen av kjendiser som uttaler seg til NOAH om sin motvilje mot pelsbruk og pelsdyroppdrett vokser stadig og teller nå 125 personer. Blant de sist tilkomne er flere moteprofiler:

– Jeg støtter ikke pelsindustrien, og bruker ikke pels selv eller i mine kleskolleksjoner. Jeg støtter NOAHs PelsUT-kampanje og håper Norge kan bli et av mange land som velger å legge ned pelsnæringen, sier designer, modell og skuespiller Jenny Skavlan til NOAH.

– Jeg forstår ikke hvordan noen synes det er glamorøst og vakkert å pynte seg med andres lidelse? Jeg bruker ikke pels og synes pelsoppdrett burde bli en næring som hører til i fortiden, og ikke nåtiden eller fremtiden, sier modell og programleder Vendela Kirsebom.

– Pelsdyroppdrett er nok en grusomhet som blir gjort mot dyr til fordel for oss mennesker. Jeg tar avstand fra pelsindustriens mishandling og oppforderer alle til å gjøre det samme. Jeg går heller naken enn med pels!, uttaler modell og artist Mimi Blix.

Andre kjente moteaktører som i det siste har uttalt til NOAH at de er mot pelsdyroppdrett er designer Daniel Franck, fotograf Bjørn Opsahl, modell Eva Sannum, modell Iselin Steiro, skjønnhetsekspert Linda Johansen, fotograf Per Heimly og moteredaktør Vanessa Rudjord.

Flere artister uttaler seg til NOAH

Karpe Diem støtter NOAHs pelskampanje.

Blant de nye artistene som støtter NOAHs kampanje er Karpe Diem, Margaret Berger, Didrik Solli Tangen, Hanne Sørvåg, A-Lee og Eline Thorp:

– Vi støtter NOAHs kampanje mot pels, og bruker ikke pels selv, uttaler Karpe Diem.

– Pelsdyroppdrett er helt meningsløst i vår tid, sier Margaret Berger.

– Når man ser hvordan dyrene har det i burene, så får man medlidenhet og man skjønner rett og slett at pelsproduksjon er galt, sier Didrik Solli Tangen.

– Jeg er NOAH-medlem og ville aldri drømme om å gå med pels. Jeg fronter gjerne mitt ståsted mot pelsindustrien, jeg skjønner ikke hvordan det går an å se i øynene at uskyldige skapninger som har rett til sitt eget liv utnyttes i denne sammenhengen, sier Hanne Sørvåg.

Positive til pelsfri Fashion Week

Eva Weel Skram på OFW 2011. Foto: NOAH / Linnea Syversen.

Da NOAH overvar verdens første pelsfrie Fashion Week denne uken, uttalte et stort flertall av de spurte til NOAH at de støtter OFWs pelsfrie initiativ, deriblant skuelspillerne Guri Schancke, Line Verndal, Marianne Westby, Henriette Lien og Tarjei Westby, og artistene Eva Weel Skram (Eva and the Heartmakers) og Jono El Grande.

– Jeg har aldri eid en pels. Jeg synes det er veldig flott at Oslo Fashion Week som pelsfri moteuke står for noe som er viktig og bidrar til å få oppmerksomhet rundt viktige saker, sier Guri Schancke.

– Det er kjempebra at Oslo Fashion Week er pelsfri. Å bruke pels er absolutt ikke bra, og jeg er glad for at det blir stadig mindre populært, sier Eva Weel Skram.

– Oslo Fashion Week er et bra forbilde nå som de har blitt pelsfrie – det er fint!, kommenterte skuespiller Marian Aas Hansen.

Guri Schancke på OFW 2011. Foto: NOAH / Linnea Syversen.

– At Oslo Fashion Week er pelsfri er helt fantastisk. Jeg er veldig imot pels, det finnes ingen grunn til å bruke det, Tarjei Westby.

– Jeg ville aldri kjøpt en ny pels, og jeg bruker ikke pels. Jeg synes det er fint med mer bevissthet rundt hvordan dyrene har det, sier Henriette Lien.

– Jeg synes det er et flott og tydelig standpunkt at Oslo Fashon Week er pelsfri. Jeg er imot det å kjøpe seg ny pels, og reagerer på oppdretten hvor dyrene holdes i bur, sier Marianne Westby.

– Jeg er for Oslo Fashion Weeks standpunkt. Jeg bruker ikke pels. Det er helt grusomt hvordan dyrene på pelsfarmer behandles, sier Line Verndal.

– Det er glimrende at man gjør noe for å demaskere den selsomme behandlingen av dyr i pelsindustrien, sier Jono El Grande.

Men den mest tydelige kjendisen på den røde løperen var fortsatt NOAHs samarbeidspartner på Mote mot Pels, Kjell Nordström (Baron von Bulldog), som stilte på åpningsdagen med egendesignet “No fur!” NOAH-t-skjorte…

Fam Irvoll show med flyers mot pels

PelsUT-koordinator Elisabeth Frammer og NOAH-leder Siri Martinsen med Mote mot Pels-flyer. Foto: NOAH / Linnea Syversen.

Onsdagen hadde en annen av NOAHs støttespillere i Mote mot Pels, Fam Irvoll, to stappfulle visninger – og alle som fikk utdelt goodiebags på hennes voksenvisning, fikk samtidig en antipels-flyer fra Mote mot Pels-kampanjen. Den uttalte pelsmotstanderen Fam, er blant de norske designerne som trekker det desidert største publikum på sine visninger – 1800 skal ha vært samlet i teltet.

Utenfor Bylarm-teltet hvor visningen ble holdt, hadde NOAH stand med salg av rykende ferske t-skjorter med motiver mot pels fra både Fam Irvoll, Kjell Nordstrm og Hilde Marstrander.

Mens moteuken fortsetter, fortsetter også NOAHs og Mote mot Pels aktiviteter – torsdag kl. 18.00 åpner kunstutstillingen “Play Hide and Seek” på Tjuvholmen Allé – hvor halvparten av pengene går til NOAHs kampanje mot pels. Mer om utstillingen her.

Trykket oppe på flere fronter mot pelsindustrien

NOAHs Siri Martinsen diskuterer pels med ESMOD-leder på OFW. ESMOD er sponset av pelsbransjen. Foto: NOAH / Linnea Syversen.

Trykket på den skandivanviske pelsbransjen holdes oppe på flere områder – igår ble nytt fotomateriale fra finske pelsfarmer frigjort, og som vanlig viser bildene dyrenes lidelser tydelig. Veterinær og leder Siri Martinsen i NOAH – for dyrs rettigheter, mener det er absurd å opprettholde pelsdyroppdrett i Norge:

– Den økte støtten til kampen for pelsdyrene fra kjendiser og moteprofiler reflekterer ganske enkelt den økte støtten i befolkningen for et forbud mot pelsdyroppdrett. NOAH jobber både overfor mote-Norge, politikere og publikum generelt – og det er nå politikerne som ligger etter i utviklingen av dyrevennlige holdninger. Vi er glade for den massive støtten til vårt arbeid fra både mote-Norge, kjendiser og publikum, men nå er det politikernes tur til å innse at tiden er inne for å avvikle pelsfarmene, sier Martinsen.

Se sitater fra alle pelsfrie kjendiser som har uttalt seg til NOAH her:

www.kjendisermotpels.no.

Filmavsløring fra Oikeutta Eläimille, Finland: