Det er lørdag 10. november, og klokka nærmer seg halv sju om kvelden. Vi befinner oss i hovedstaden, like utenfor Stortinget, og regnet øser ned fra grå himmel. Men denne høstkvelden er preget av mer enn bare regn og kulde. Et løfte fra politikerne henger i den fuktige høstluften. Et løfte som ble gitt for ti år siden, og som tiden er i ferd med å renne ut for.
I 2002 ble det lovet i en stortingsmelding at pelsdyroppdrett skal vurderes avviklet dersom dyrenes mentale tilstand ikke var bedret og miljøet ikke ga mer rom for naturlig adferd innen en tiårsperiode. Om en knapp måned er denne tiårsperioden over. Forholdene for dyrene er ikke bedre. Og det kan de heller ikke bli innenfor en industri hvor dyr er varer som måles i stykkpris. Det å overse deres naturlige behov er en nødvendighet for å sikre en økonomisk gevinst.
Norge stemmer nei til pels
Lyspunktet denne høstkvelden er at mennesker over hele landet har samlet seg i gatene om et felles krav: tomme bur på norske pelsfarmer. Nærmere 6000 er vi, som har satt av lørdagskvelden for å delta i NOAHs fakkeltog mot pels, og sterke slagord er å høre i gatene landet rundt. Hva vil vi ha? Tomme bur! Når vil vi ha det? NÅ! Bare i Oslo har rundt 4000 mennesker trosset regnet, og mens vi står utenfor Stortinget, tennes fakler for dyrene også i Bergen, Trondheim, Stavanger, Ålesund, Tromsø og Bodø.
«Dyr har nøyaktig samme nervesystem som mennesker. De lider stort!»
– Unni Lindell, forfatter
Det er lite som kjennetegner pelsmotstanderne i mengden, annet enn at de alle ønsker at dyr skal slippe å leve livene sine i trange bur. Både eldre, familier, unge aktivister, og engasjerte barn og voksne er å finne i folkemassene. Vanlige folk som håper at deres stemmer blir hørt når de våger seg til å rope i gatene: Legg ned pelsfarmene! Taktfaste slagord er å høre fra alle kanter, og sender ut et rungende budskap til Stortinget. Norge har stemt, og vi stemmer for en avvikling av pelsfarmene.
«Vi kommer tilbake til neste år. I fakkeltoget! Men da er det et feiringstog for at pels- næringa er avviklet!»
– Viktoria Winge, skuespiller
Blant de oppmøtte i kveld er også flere profilerte kjendiser og politikere, klare for å tale pelsdyrenes sak. Kjendisappellantene i år er programleder Christine Koht, skuespiller Viktoria Winge, Nemi-skaper Lise Myhre, skuespiller Mia Gundersen, forfatter Unni Lindell og designerne Kjell Nordstrøm, Fam Irvoll og Jenny Skavlan.
Politisk appell
Serietegner Lise Myhre har lenge vært en sterk støttespiller for dyrene. Etter en innledning fra NOAHs leder Siri Martinsen, er hun første appellant ut i år. Det er en utålmodig Myhre som møter oss fra scenen. «Jeg håper ikke vi står her neste år også. Jeg håper at de andre partiene omsider kan komme på banen denne gangen og gjøre noe annet enn å trå vannet.»
«Til syvende og sist er dette et spørsmål om politisk mot, og om politisk vilje.»
– Guri Melby, Venstre
Med «de andre partiene» menes SV og AP som begge sitter i regjeringen, og som begge har uttalt at de ønsker å avvikle pelsnæringen, men som hittil har latt Senterpartiet styre regjeringens dyrevernpolitikk. Myhre peker også på nordmenns tendens til å ha en naiv tro på at norske forhold alltid er akseptable. «Vi er jo norske! Og derfor er det lett å begå overgrep under flagget vårt; fordi folk vil ikke tro at det er sant. Ikke her, ikke hos oss.»
«Jeg håper de andre partiene omsider kan komme på banen og bevise at vi faktisk har et fungerende demokrati i Norge.»
– Lise Myhre, Nemi-skaper
Det neste kjendislaget på scenen er designerne Kjell Nordstrøm, Jenny Skavlan og Fam Irvoll, som representerer initiativet Mote Mot Pels – et samarbeid mellom NOAH og motebransjen. Irvoll var tidligere i uka gjest på God Morgen Norge, hvor hun snakket om pelssaken sammen med NOAH. Irvoll har deltatt i NOAHs demonstrasjoner mot pels siden hun var 13 år, og Skavlan var med ifjor også.
«Vi vil avvikle hele pelsindustrien. Det er selve pelsdyroppdretten som skaper lidelsen for dyrene.»
– Bjørnar Moxnes, leder i Rødt
Ikveld er det tredje gang Nordstrøm står på scenen, og han har fortsatt mye på hjertet. Han vil minne publikum på hvor langt mote-Norge er kommet når det gjelder pels. Siden Mote Mot Pels ble startet i 2010, har over 200 moteaktører sluttet seg til: «Noen sa foraktfullt at dette – vårt engasjement – kun var en trend, og pels- næringen gjorde alt den kunne for å sverte oss. Men Mote Mot Pels har vokst seg enda større og nå er så godt som alle moteblader, designere og kjedeforetak med og støtter oss. Det er og skal vi være meget stolte over!»
Mote-Norge er med oss
«Vi er rett og slett drittlei av å høre på politikere som lover og lover, år etter år, uten at noe skjer!»
– Kjell Nordström, Mote Mot Pels
Skuespiller og programleder Mia Gundersen har tatt et oppgjør med sin tidligere pelsbruk, og stiller i dag for første gang opp med appell. Det er tydelig at hun rører mange ved å minne oss på at dyrs rettigheter også handler om oss selv: «Vi må ta avstand fra at dyr pines, det er utviklende også for oss selv og vår empati. Vi må stå opp for dyrs rettigheter for det avspeiler menneskehetens utvikling.»
«Jeg har vært en pelsbruker. Men jeg har også vært en dyrevenn. Og den kombinasjonen; til slutt gikk ikke det. Da jeg tok mitt standpunkt, kjente jeg at jeg var på rett vei.»
Mia Gundersen, skuespiller
Etter appellanter fra SV og De Grønne, er den neste på scenen en dame med kullsvart hår, en klar blå regnfrakk og et klokt blikk. Tydelig gjenkjent av flere i publikum er forfatter Unni Lindell blitt en viktig stemme i NOAHs fakkeltog. Hun har lenge hatt et åpent engasjement for både dyrs og menneskers rettigheter. Blant hennes poenger i år er mangelen på kunnskap om dyr som fører til at pelsindustrien opprettholdes: «Vi har hørt en pelsoppdretter si på TV at mink ikke kjenner smerte. Vitere sier: Dyr har samme nervesystem som mennesker. De lider stort!»
«Vi vil jobbe for et samfunn der utnytting og likegyldighet blir erstattet med varme, omtanke og verdighet.»
– Hanna Marcussen, talsperson i De Grønne
Etter klare appeller fra Venstre inntas scenen plutselig av en virvelvind. Det er skuespilleren Viktoria Winge, som for andre år på rad er kommet for å vekke politikerne fra det som kan virke som en dvaletilstand i forhold til pelssaken. Winge henvender seg til håpet i hver og en av oss, når hun inviterer oss med på følgende tankeeksperiment: «Jeg har lyst til å se hvor glade vi hadde vært hvis det var sånn at i dag hadde Norges regjering bestemt seg for å avvikle pelsdyrnæringa! Ta inn reaksjonen og kjenn på gleden!»
Så gjennomgår hun unnskyldningene for ikke å legge ned, og konkluderer med at den største grunnen er at endring i seg selv alltid er vanskelig – også for politikere. «Men det er ikke verre enn at man gjør det! Just fucking do it! Dere får det til! Vi tror på dere!» roper Winge ut før Arbeiderpartiets appellanter entrer podiet.
«Deres fakler og deres stemmer var med på å sørge for at landsmøtet i Arbeiderpartiet sa at nok er nok.»
– Thor Erik Forsberg, AP
Neste generasjon mot pels
Programleder Christine Koht brukte denne uken sin faste spalteplass i Aftenpostens A- magasin til å tale pelsdyrenes sak og oppfordre leserne til å delta i NOAHs markering. Ikledt en sterk rødfarge, og med diamanter mellom øynene, er hun i kveld et blikkfang fra scenen. Hun snakker om viktigheten av å ha respekt også for de som oppleves som annerledes enn en selv. «Alle mennesker har opplevd det høytidelige møtet med dyreblikket. Du er helt annerledes, men også helt lik meg. Dyreblikket venter. Og dette må være målet: at vi engang skal kunne møte det blikket uten denne sterke trangen til å snu oss bort i skam.»
«Si ifra! Gjør det flaut! Så klarer vi å få slutt på dette dyreplageriet! Dette greier vi sammen!»
– Christine Koht, programleder
Klokka har snart bikket sju. Rødt og Unge Høyre har sagt seg enige i å kutte statstøtten til pelsnæringen, og det er tid for årets siste appellant. Vi er for lengst blitt våte av regnet som fortsetter å pøse ned. Men så viser det seg plutselig en liten solstråle fra scenen. Det er 11 år gamle Camilla, som er kommet for å gi også barna en stemme i kampen for pelsdyrene. Blant velformulerte politikere og pressevante kjendiser, er hun overraskende selvsikker og klar når hun avslutter årets markering med en melding til landbruksministeren: «Kjære landbruksminister, på vegne av meg selv og alle barn, ønsker vi oss at det blir slutt på pelsnæringen. Vi er den generasjonen som snart er der dere er nå, og vi vil ikke godta dette lenger.»
«No er det tid for å seie stopp. SV går inn for at pelsdyrhald skal avviklast!»
– Alf Holmelid, SV
NOAHs niende fakkeltog mot pels er til ende. Tusenvis av mennesker har vært med å gi et kraftfullt signal til politikerne som i løpet av vinteren vil utarbeide sitt forsalg til Stortinget om pelsdyrenes skjebne. I NOAH vil vi fremover jobbe for at det skal gå troll i ord i Viktoria Winges appell: «Vi kommer tilbake til neste år – i fakkeltoget! Men da er det et feiringstog for at pelsdyrnæringa er avviklet!»
Artikkelen har tidligere stått på trykk i NOAHs Ark #3/2012.
Vi trenger din hjelp for å kjempe for dyrenes rettsvern. Klikk her for å støtte vårt arbeid.