Design mot pels

av Elisabeth Frammer

Pels er ikke lenger mote i vestlige land. Folk under 40 år i pels er blitt et sjeldent syn, og stadig flere designere og modeller viser sin motstand.

Design Against Fur er en internasjonal konkurranse med mål om å vekke designeres etiske bevissthet ytterligere. NOAH oppfordrer norske designstudenter til å ta opp kampen om det beste uttrykket.

Hva er Design Against Fur?

Hvert år siden 2003 har Fur Free Alliance, bestående av 27 dyrevern- og dyrerettighetsorganisasjoner over hele verden, arrangert Design Against Fur (DAF), en internasjonal konkurranse for designstudenter. NOAH er nasjonal koordinator i Norge for denne engasjerende og spennende konkurransen, som består i å designe den beste anti-pelsreklamen. Hvert år inviteres alle designstudenter i Norge til å delta, og hvert år kan man se imponerende bidrag fra dyktige fremtidige designere.

"Illustrasjon
Fur is cruel» width=»602″ height=»873″> «Fur is cruel – love is cool» Illustrasjon: Fur Free Alliance

DAF-konkurransen er inndelt i regioner, det kåres en vinner, samt andre- og tredjeplasseringer, i hver region. Det kåres vinnere i Kina, Nord-Amerika, Russland, UK & Irland, samt en for Europa & Internasjonalt, hvor Norge naturlig nok inngår. Tre finalister fra hver region går videre til den internasjonale finalen og konkurrerer om premien på 2.500,- dollar. De går også videre til konkurransen om Peoples Choice Awards, der publikum kan stemme frem sin favoritt via internett. Foruten disse plasseringene deles det ut spesialpriser. Vinnerne premieres godt, og bidragene publiseres på Fur Free Alliances og NOAHs nettsider.

Hvorfor arrangeres denne konkurransen?

Kampen mot pels er en av hovedsakene til dyrerettighetsforkjempere over hele verden, så også i Norge. NOAH har kjempet mot bruk av pels siden sin oppstart i 1989, og selv om vi har oppnådd mange delmål underveis, er ennå ikke kampen vunnet.

«Alt I min butikk og hvert eneste plagg og tilbehør du ser er cruelty free, i den forstand at ingen dyr har dødd for å lage noe her inne. Mange mennesker ønsker ikke produkter et dyr har måttet dø for.»
Stella McCartney

Undersøkelser fra TNS Gallup viser at hele 80% av den norske befolkning under 30 år mener pels er unødvendig, og at det er galt å bruke pels. Rådet for Dyreetikk uttalte allerede i 1994 at pelsdyrhold i bur burde avvikles. Man skulle ut fra dette tro at avviklingen av pelsindustrien var rett rundt hjørnet, men fortsatt selges og produseres det pels i Norge, fortsatt sitter hundretusener av pelsdyr i trange bur og avlives med strøm og CO2-kvelning i Norge hvert år.

Plakat av en kvinne som ligger i BH og fuskepels på sengen med teksten: <span lang="en"> Just fake it - because real fur is cruel <span>
«Just fake it – because real fur is cruel». Foto: Fur Free Alliance

Design Against Fur arrangeres for å øke engasjementet for dyrene hos de som kommer til å ha stor innflytelse på markedet i tiden fremover, hos studentene som vil være fremtidige moteskapere. Designskolene er arne-steder for gode idèer, god smak – og, gjennom DAF-konkurransen, gode holdninger.

Strømninger i tiden

Stadig flere designere, butikker og kleskjeder får øynene opp for hvor unødvendig, grusom og upopulær bruken av pels er. Store designere som Stella McCartney og Marc Bouwer skaper sine kreasjoner fullstendig “Cruelty Free”, uten bruk av animalske produkter. Ralph Lauren, Massimo Dutti, Zara og Guess er bare noen av de mange som har bekjent seg til en pelsfri policy, og her hjemme har store norske kjeder som Varnergruppen og Voice Norge tatt avstand fra pelsbruk. Internasjonalt finnes nå lister med over 100 kjeder, merker og butikker som har valgt å ta et standpunkt, og NOAHs pelsUT-kampanje rettet mot klesbutikker vil yte sitt bidrag til at tallet øker.

Pelsfri fremtid

Støtten fra dyktige designere som McCartney og Bouwer, samt den økende bevisstheten blant forbrukere, gir all grunn til optimisme på pelsdyrenes vegne. Design Against Fur bidrar til at fremtidens stjernedesignere får en oppvåkning og bevisstgjøring om pels på et tidlig tidspunkt, og vil være seg sitt ansvar bevisst i forhold til signalene de sender ved materialvalget i sine kreasjoner.

«Pels hører hjemme på et dyr, ikke på en kleshenger»
– Marc Bouwer

Designere er også trendsettere for sitt publikum, og til syvende og sist er det et spørsmål om holdninger og handlinger blant forbrukerne. Det verdensomspennende engasjementet fra unge designere som DAF-konkurransen viser, tyder på at det pelsbærende mennesket er en utdøende rase. Det vitner om at intensive påvirkningskampanjer fra pelsbransjen, hvor de har sponset moteskoler med gratis pels, ikke klarer å forblinde studentene.

Bilde viser en redd rev og skyggen av et menneske med kleshenger i hånden.
«Fashion Victim», Foto: Fur Free Alliance

Når NOAH nå for femte gang inviterer til Design Against Fur for landets kreative ungdom, ser vi frem imot enda flere gode ideer og slående uttrykk som inspirerer og gir håp om en pelsfri fremtid.

Fakta om pelsdyr

  • 260 500 (1) rever fra farmer ble drept i Norge i 2007 – det er en nedgang fra 701 000 (2) i 1997.
  • 463 000 (1) minker ble drept i Norge i 2007 – det er en økning fra 380 000 (2) i 1997.
  • I 2007 fantes det 500 (1) pelsfarmer – det er en nedgang fra 1100 (3) i 1997.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #2/2008

Vi trenger din hjelp for å gi dyrene friheten tilbake. Klikk her for å støtte vårt arbeid.

Kilder

  • 1) “Risk Assessment concerning the welfare of animals kept for fur production”, Akre et al, UMB (Hentet 2008)
  • 2) Ssb.no (Hentet 2008)
  • 3) “Pelsdyrholdet i Norge”, NILF (1998)