Kommentar: Et edelt yrke?


David Welshav David Welsh, fundraiser i NOAH

Det finnes ikke mange tabuer lenger. I vårt moderne, opplyste samfunn kan vi snakke fritt om det meste. Sex, politikk, religion – én etter én har tabuene falt og ytringsfrihetens krets utvidet seg. Men det er étt tabu som står like sterk som alltid. Man snakker ikke om penger.

Å si hvor mye man tjener – eller spørre en annen – regnes som vulgært. Å titte på en annens kontoutskrift er en uakseptabel invasjon av den private sfæren, og de påtrengende smørblide folkene på gata som sier at de bare vil prate litt med oss om det ene eller det andre, men som vi vet egentlig vil ha et kontonummer og en underskrift, anser vi som en plage.

Det er denne holdningen som er den største utfordringen i min jobb. Ikke hovedsaklig fordi jeg møter det hos andre, men fordi jeg møter det i meg selv. Det er atten måneder siden jeg ble ansatt som NOAHs fundraiser, og i den tiden har jeg lært mye om et yrke mange ser litt mistenksomt på. Én av de mest spennende tingene ved å begynne som fundraiser i NOAH var at det var en jobb som ingen hadde hatt før meg. Jeg sto fritt til å bruke min egen kreativitet for å tenke ut hvordan jeg kunne få inn de ressursene NOAH trenger for å gjøre enda mer for de mest undertrykte i vårt samfunn.

Jeg begynte å lese om mitt nye yrke, og lærte at det første jeg måtte gjøre var å reflektere rundt mine egne holdninger til pengetabuen, fordi en fundraisers jobb er nettopp å bryte den. Det er lett å tenke at når noen gir penger til en organisasjon som NOAH, er det et ensidig forhold – giveren gir, og organisasjonen tar imot og sier takk – men dette er faktisk ikke hele sannheten. NOAH tilbyr mye mer for pengene enn et attraktivt og tankevekkende blad tre ganger i året:

Før jeg ble aktiv i NOAH følte jeg meg ofte frustrert og maktløs når jeg hørte om utnyttelse og misbruk av dyr. Vårt samfunns stygge forhold til dyr er et så stort problem at det lett kan føles overveldende.
Slike ting tar generasjoner å endre. “Hva kan ett menneske gjøre?” tenker vi, deretter prøver vi å tenke på noe annet.

De siste atten månedene har jeg selv oppdaget hvor kostbart det er å føle at man gjør en forskjell. Jeg har gitt min tid, energi og kreativitet til NOAH, men jeg har fått tilbake mye mer enn hva jeg har gitt.

Jeg tror aldri det kommer til å bli lett å spørre noen om å gi bort penger, men i øyeblikket før jeg løfter opp telefonrøret, begynner på et brev, eller rett og slett ser noen i øynene og spør om de vi gi en donasjon, minner jeg meg selv om hva NOAH har å tilby. Jeg er dypt takknemlig for å ha fått anledningen til å være med på å lage en bedre verden, og min jobb er å tilby den samme muligheten til andre. Til tross for utfordringene er det et arbeid jeg kan være stolt av.