Dyrevennlig julefeiring


For de fleste handler julen om kos, glede og tid med familie og venner. Julen er i tillegg en tid hvor mange gir en ekstra tanke til dem som ikke er like heldige som en selv. NOAH håper at mange vil ta hensyn til dyrene denne julen, ved å velge en dyrevennlig julefeiring.

Livet til dyrene som ender opp som julemiddag inneholder sjeldent det vi verdsetter selv i julen – kos, glede og naturlig sosialt samvær er som regel langt fra deres virkelighet. Mange av dyrene som gis bort i julegave blir sittende alene i burene sine mesteparten av livet, og nyttårsaften er et mareritt for svært mange dyr, både tamme og ville. Heldigvis er det ikke vanskelig å ta hensyn til dyrene også i julen – her kommer noen tips til hvordan du kan gjøre julefeiringen mest mulig dyrevennlig!

Velg vegetarisk


Dyrene som utnyttes i den norske kjøtt-, egg- og melkeindustrien blir fratatt det meste som gir livet mening. I fjøsene, båsene, bingene og burene får de ikke utfolde seg naturlig, de skilles fra dyr de er knyttet til, og tas livet av mens de enda er unge. Å velge vegetarisk er det beste du kan gjøre for disse dyrene – og med de rette krydderne og en liten innsats på kjøkkenet, blir det like mye jul uten kjøtt!

Vegansk julemat

Klassikeren når det gjelder dyrevennlig julemat er nøttestek, som kommer i utallige varianter. Noen eksempler er nøttestek fra Resept eller julemeny av Richard Nystad som du finner i NOAHs oppskriftsarkiv. Andre velsmakende retter til julemiddagen er vegisterkaker, soyaribbe og pølser, enten hjemmelagede eller ferdig kjøpte. En eller flere av disse rettene, sammen med tradisjonelt tilbehør som poteter, brun saus, kålrabistappe, grønnsaker og tyttebærsyltetøy, utgjør et førsteklasses julemåltid. Og til dessert? Riskrem, såklart!

Oppskrift på nøttestek fra resept finner du her. 

Julemeny av Richard Nystad finner du her. 

Oppskrift på vegisterkaker finner du her. 

Oppskrift på soyaribbe finner du her. 

Oppskrift på hjemmelagde pølser finner du her. 

Oppskrift på riskrem finner du her. 

For å gjøre julemiddagen enda mer spennende går det også an å være litt ekstra kreativ med tilbehøret. Hva med å ovnsbakte rosenkålen f.eks? Mange av de norske veganbloggene har også oppskrifter som ikke er ment til julemiddagen men som passer fint de andre dagene i julen.

Julesnop

Ingen grunn til å kutte ned på julekosen selv om en velger en dyrevennlig jul! I de fleste dagligvarebutikker finner du veganske pepperkaker, marsipan, sjokolade og godteri, og de fleste smågodtleverandører har en utvalg av veganske smågodtbiter. Når det gjelder julebakst har flere butikker ferdig vegansk pepperkakedeig, og Vegetarbloggen gir deg oppskrift på syv slag veganske julekaker.

Dyrevennlige julegaver


Legg dyrevennlige gaver under treet – unngå kosmetikk, såper osv. fra merker som støtter dyretesting, og unngå gaver med skinn, dun, ull eller pels. Gi gjerne beskjed til de du får gaver av at du ikke ønsker deg dette.

Vil du gi julegaver hvor dyrs rettigheter står i ekstra fokus? Hva med å gi bort en kokebok med veganske oppskrifter, en bok om dyrenes følelsesliv, en t-skjorte som sier «Ja til ulv i norske skoger» eller et handlenett med antipelsbudskap? I NOAHs nettbutikk finner du dette og mange andre dyrevennlige julegavetips til både store og små.

Hvis du strikker eller hekler julegaver, unngå ull og bruk heller garn av bomull, akryl, bambus, hemp eller andre alternativer. Les gjerne mer om hvorfor NOAH oppfordrer til å unngå ull her.

Hva gir du til en som «har alt»? Hva med å gi bort en julegave med mening – en gave til dyrene? I nettbutikken kan du bestille flotte gavekort med ulike motiver og beløp, hvor det står at din julegave er en gave til NOAHs arbeid for dyrs rettigheter. Dette er en fin gave til både dyrene og menneskene du er glad i. Et annet tips er å gi spiselige (veganske) gaver, som hjemmelagede brente mandler, sjokolade- og peanøttsmørfugde, julecookies eller klementinmarmelade.

Oppskrift på brente mandler finner du på Vegetarbloggen. 

Oppskrift på sjokolade- og peanøttsmørfudge finner du her. 

Oppskrift på julecookies finner du her.

Oppskrift på klementinmarmelade finner du her. 

Å gi bort opplevelser blir stadig mer populært. Har du planer om å gi bort en opplevelse til barna? Gi dem billetter til teater, kino, museum eller liknende fremfor steder hvor dyr sperres inne og og brukes som underholdning – som dyrehager, akvarier eller sirkus med dyr.

Dyr er ikke julegaver


Mange barn ønsker seg et kjæledyr, og foreldre kan lett falle for fristelsen å glede sine barn med en kanin, et hamster, en fugl eller et annet dyr i julegave. Dessverre blir en stor andel av disse dyrene uinteressante utover nyåret, og mange blir sittende alene i burene sine mesteparten av livet.

Hvis ditt barn ønsker seg en pels- eller fjærkledt venn, oppfordrer NOAH til å unngå å gi dette som en gave. Hvis hele familien er klare for å ta på seg det store ansvaret det er å ha et dyr i huset, og vil ønske et nytt familiemedlem velkommen i juleferien, håper vi heller at dere gjennomgår hele prosessen med anskaffelsen sammen slik at barnet lærer at dyr er familiemedlemmer og ikke presanger – og ikke minst at dere velger å adoptere dyr som trenger gode hjem fremfor å kjøpe av oppdretter eller i butikk. Les gjerne mer om viktigheten av å velge adopsjon her. Et liv i et trangt bur er ikke et godt liv for noen, og vi fraråder å la dyr leve i bur som mange av dyrebutikkene påstår er laget for dem – en kanin vil f.eks. både lide fysisk og psykisk av et liv i et såkalt kaninbur, så sett dere godt inn i hva ulike dyr trenger for å leve gode og meningsfylte liv.

Vi minner også om at det er ulovlig å gi barn under 16 år aleneansvaret for dyr.

Hjelp dyrene i vinterkulda


Ikke glem fuglene i julen! Mange fugler går en tøff vinter i møte fordi de ikke finner mat. Heldigvis er det enkelt å hjelpe fuglene i ditt nærområdet ved å sette ut mat til dem gjennom vinteren. I butikkene finnes det et stort utvalg av forskjellige frøblandinger og meisboller en kan henge opp i hagen, og mange butikker selger også flotte fuglematere og fuglebrett i utallige varianter. Frøblandinger og meiseboller kan også lages hjemme, få tips til hvordan her.

Mange dyr er glad i snø, og hunder spesielt koser seg gjerne med lek i snøen. Men, det er viktig å huske på at dyr som katter og hunder også lett fryser i kulden, og tåler mindre enn mange tror. Les mer om dyr i vinterkulden her. Professor i etologi og «katteekspert» Bjarne Braastad skriver om huskatter i vinterkulda på NRK – viktig lesning for alle som deler hjem med en katt.

Ta hensyn til dyrene på nyttårsaften


Mange dyr, både ville dyr og dyr som lever med mennesker, blir svært redde på nyttårsaften, grunnet alle smellene fra fyrverkeri. NOAH oppfordrer alle til å gjøre sitt beste for at nyttårsaften også blir hyggelig for dyrene. Det beste du kan gjøre er å ikke skyte opp fyrverkeri, eventuelt velge lydløst fyrverkeri, og å passe ekstra godt på dyrene rundt deg. Få flere tips til en hensynsfull nyttårsfeiring her.

Spre budskapet om dyrenes rettigheter


Vil du gjøre en ekstra innsats for å spre budskapet om dyrs rettigheter i juleferien? Bestill gjerne gratis plakater eller løpesedler fra NOAH for å henge opp eller dele ut i ditt nærområde! Eller hva med å invitere venner eller familie til en vegansk festmiddag eller julelunsj med pålegg fra NOAHs oppskriftarkiv, for å vise andre hvor enkelt og godt det er å spise dyrevennlig? Kanskje du har lyst til å skrive et leserinnlegg til lokalavisen din om dyrevennlig julefeiring eller et dyreverntema du er spesielt opptatt av? Eller å dele denne saken i sosiale medier for å inspirere flere til å ta dyrevennlige valg i julen? Det er mange måter å bidra på!

NOAH ønsker alle våre støttespillere en riktig god jul og et godt nytt år!

Gi en julegave til dyrene,

Bli medlem i NOAH: