Vegetarianere får mindre kreft ifølge ny studie


Det er kjent at et høyt inntak av frukt og grønnsaker kan beskytte mot kreft. Nå viser en stor britisk studie at vegetarianere har betydelig lavere risiko for å få kreft totalt sett, skriver NRK.

Data fra 52.700 kvinner og menn er analysert i studien, som viser at vegetarianere og veganere hadde sjeldnere kreft enn den delen av befolkningen som spiser kjøtt.

5 tips for deg som vil gå over til vegetarmat:

1) Prøv ferdigmat-alternativer. Viana-serien som fås i helsekostbutikker har pålegg, burgere, pølser etc. Det samme har flere andre produsenter. På denne måten kan du lage middagskaker og brunsaus, pølse og potetstappe og andre tradisjonelle “standard-retter” uten å tenke så mye nytt i starten. Prøv soyais (Tofutti)- det smaker fantastisk!  Havreis (Oatly) er også godt. Prøv også mykost av soya (Tofutti), og havre/soya/ris-melk – helst med vanilje. Melkevariantene er gode til musli – noen er også utmerkede til kaffe.

2) Tenk flerkulturelt; Å bli vegetarianer er en mulighet til å gjøre matlagingen mer spennede – lær om indiske gryter, vietnamesiske wok-er og tyrkiske grillede grønnsaker. Du får et større reportoar hvis du plukker fra tradisjonelle kjøkken som er mindre kjøttfokuserte enn det skandinaviske har vært de siste tiårene…

3) Gjenoppdag grønnsakene, lær deg om nye matvarer og bruk godt krydder! Grønnsaker er IKKE bare kinakål, kokte poteter og ketchup… Og andre grønnsaker er ikke til pynt, men for å spises. Løsriv deg fra dårlige vaner fra veikro-tradisjonene… Finn ut hva quinoa (ligner ris, godt og næringsrikt) og coscos (en spesiell form for pasta) kan brukes til. Finn ut hvordan du selv kan lage pålegg som pesto av basilikum, hummus av kikerter eller marinert tofu. Et knippe nye vaner og matideer gjør hverdagen hyggeligere…

4) Bruk oppskrifter for å gi deg selv inspirasjon. Det finnes mange vegetaroppskrifter på nettet – bruk dem! Kjøp også bøker med oppskrifter enten i en bokhandel eller på internett.

5) Last ned NOAHs Vegetariske startpakke, og bestill/last ned også andre startpakker – f.eks. fra Peta. Du finner flere tips, råd og svar på ting du lurer på i disse.