Bokanmeldelse: Veganomicon


Isa Chandra Moskowitz og Terry Hope Romero
anmeldt av Heidi Røneid

Veganomicon er kokeboken for alle som vil utvide repertoaret med et trillebårlass nye smakskombinasjoner. Hvem hadde trodd at mango, koriander, quinoa, rødvinseddik og druekjerne-eddik skulle smake så godt? Eller at avokado og ananas passer perfekt sammen?

Boka har samlet over 250 oppskrifter på både hverdags- og festmat. Men selv om noe av maten skal være for hver-dager er det ikke noe hverdagslig over den. Av alle oppskriftene som ble testet smakte hver eneste en helt fantastisk! Her finner du både oppskrifter på snacks og mindre retter, middagsretter og desserter. Kokeboka er spesielt kjent for oppskrifter på hvordan tilberede tofu, tempeh og seitan. Her passer det godt å trekke fram chili, lime og polenta crusted tofu som er crispy på utsiden og myk inni. Til og med folk som sier de ikke liker tofu elsker denne.

I stedet for å gi en oppskrift på en hel rett, gir Veganomicon oppskrifter på forskjellige deler av retten med tips til hvilke deler som passer sammen.  Hvis man for eksempel vil ha chili, lime og polentacrusted tofu ser man i oppskriften at den passer perfekt med Corn pudding og Green- pumpkin-seed mole, eller som en ingrediens i Po’ Boys. Det gjør at man lærer å sette sammen mange forskjellige smakskombinasjoner og bygge retter med flere komponenter. Forfatterne kommer også med tips til hele menyer bestående av en hovedrett, salat og dessert bakerst i boka. Hvem kan for eksempel unngå å la seg friste av Mediterranean comfort meny, Roman Goddess meny eller Smash you tv dinner meny?

Veganomicon starter som de fleste kokebøker med en informasjonsdel. Her presenterer forfatterne forskjellige ingredienser og gir praktiske kokketips.
Kokeboka er amerikansk og skrevet på amerikansk-engelsk. Ettersom en del ingredienser heter noe annet på amerikansk-engelsk enn britisk-engelsk kan noen av ingrediensene virke ukjente ved første øyekast. Men etter en del søk på internett lærer man fort at chile betyr chili, shallots er sjarlotteløk og cilantro faktisk er fersk koriander. Boka bruker dessuten temperaturskalaen Fahrenheit. Men med en liten jukselapp foran i boka tar det ikke lang tid å konvertere Fahrenheit til Celcius.

Det eneste negative med Veganomicon er at den har få bilder. Av 250 oppskrifter er det kun 24 som er avbildet i en bildedel midt i boka. I tillegg bærer bildene preg av å være tatt hjemme på kjøkkenbordet uten optimale lysforhold, som medfører at de ikke er i nærheten av så inspirerende som bilder man vanligvis finner i en kokebok. Man må derfor lese ingrediensene for å finne ut hva som ser spennende ut eller stole på forfatterne og rett og slett bare prøve en oppskrift. Det  er faktisk ganske spennende å sette i gang å lage noe som du ikke vet hvordan kommer til å se ut når det er ferdig. For eksempel da undertegnede skulle lage Corn pudding uten å ane hva det var. Da den kom ut av ovnen viste det seg å være et slags søramerikansk brød som smakte helt fantastisk!

.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #1/2010.