Akershus Unge Høyre vil innføre kjøttfrie dager i offentlige institusjoner!


meatless logo

Akershus Unge Høyre oppfordrer Akershus Høyre til å la det offentlige tilslutte den internasjonale Meatless Monday-kampanjen. Det fremmes som forslag på Akershus Høyres årsmøte i mars.

 Dermed vil vegetarisk mat gjøres tilgjengelig i offentlige kantiner hver dag, samt at det vil oppfordres spesielt på mandager.

– Vi må ta klimagassutslippene på alvor. Ved siden av de store, nasjonale kuttene må vi også være bevisst på alle de små valgene vi tar i hverdagen. De kan sammen utgjøre en stor forskjell, sier Amit Ighani, 1. nestleder i Akershus Unge Høyre.

veg.flyer forside – Meatless Monday-kampanjen er som et kinderegg – man får flere ting på én gang: Man bidrar til å redusere klimagassutslipp, man spiser sunnere og bedrer helsen sin, og på toppen av det reduserer man nedhugging av regnskog.

Ighani presiserer at det fortsatt vil være mulig å spise kjøtt alle dager for de som ønsker det.   – Valgfrihet er nøkkelordet her. Vi skal gjøre det enkelt for de som vil være med og spise mer vegetarisk, men vi må samtidig respektere de som fortsatt vil spise skinke og roastbiff til mandagslunsjen. Vi skal senke terskelen og legge til rette, og samtidig stole på enkeltmenneskene.

Han oppfordrer moderpartiet å støtte kampanjen. – Dette må være tidenes enkleste klima- og helsetiltak. Den hjelper enkeltmennesker, den hjelper samfunnet, og kan gjøres av alle og enhver. Dette er noe det Akershus Høyre burde støtte, og Akershus fylkeskommune absolutt burde være med på.

tomatsuppeLeder for NOAHs vegetarkampanje, Kaisa Hautala, gleder seg over at Unge Høyre støtter kampanjen og utfordrer moderpartiet. – At Unge Høyre støtter denne kampanjen viser hvor bredt den slår ned og hvor viktig det er å opplyse om og tilrettelegge for bærekraftig og dyrevennlig matforbruk. Interessen for plantebasert mat er økende og ble av Forbes kåret til en av de største mattrendene i 2013, samtidig har kjøttforbruket i USA gått ned med 14% siden 2005. Initiativer som Meatless Monday har fått mye av æren for dette, sier Kaisa Hautala.  

Meatless Monday er en internasjonal kampanje som oppfordrer enkeltpersoner, bedrifter og institusjoner verden over til å ta det første skrittet mot et sunnere, mer bærekraftig og dyrevennlig kosthold ved å fremme vegetarisk mat hver mandag. Kampanjen er allerede utbredt mange steder i verden, og tusenvis av spisesteder, skoler, sykehus, universiteter som Johns Hopkins, Oxford og Yale, og byer som Brussel, Gent, Washington D.C., San Francisco er med og støtter opp om dette initiativet.

NOAH  jobber med å fremme denne kampanjen i Norge og samarbeider med flere universiteter og høyskoler som nå fremmer Meatless Monday. Arbeidet har også resultert i politiske vedtak om økt tilgjengelighet av vegetarisk mat i Oslo og Bergen kommune, og forslag skal også fremmes i flere andre kommuner ut over våren.

kalkun5Leder for FNs klimapanel har fastslått at det å spise mindre kjøtt er det mest effektive tiltaket enkeltpersoner kan gjøre for å redusere egne klimagassutslipp – utslipp av et kilo CO2-ekvivalenter gir rundt 500 gram protein fra erter og bønner, mens det bare gir 7 gram protein fra storfekjøtt. Det er samtidig et helsetiltak, forskning viser at en overgang til mer vegetarisk mat reduserer sjansene for livsstilsykdommer som overvekt, diabetes, hjerte- og karsykdommer og noen typer kreft, Helsedirektoratet oppfordrer nordmenn til å spise mindre kjøtt. Ikke minst vil det begrense antall dyr som må leve sitt liv i stadig mer intensive driftssystemer som setter store begrensninger for dyrevelferd.