Bokanmeldelse: The Kind Diet


Alicia Silverstone
anmeldt av Ragnhild Nordrum

I 2009 ga den kjente skuespillerinnen, Alicia Silverstone, ut sin bok The Kind Diet. Her forteller hun på en lettlest måte hvordan man ved å gå over til et vegansk kosthold, kan forbedre helsen, få mer energi i hverdagen, gå ned i vekt og ikke minst være med å gjøre verden til et bedre sted å leve – for både dyr og mennesker.

Første del av boken er en enkel innføring i hvorfor alle burde velge en vegansk livstil. Her snakker hun både om de dyre- og miljøvennlige aspektene, og om menneskets egen helse. Hun fremholder at alle, uansett utgangspunkt, vil ha glede av å forandre på kostholdet. Alicia opplyser om hvordan kjøtt- og melkeindustrien har mulighet til å få folk til å tro at vi trenger animalske produkter for å spise ernæringsmessig riktig, ved hjelp av reklame og finansiell makt. Imidlertid er det lite av grufulle beskrivelser fra slakterier og industrielt husdyrhold. Alicias tekster er snarere oppmuntrende om hvordan man kan utgjøre en stor forskjell for jorden, og alle som bor på den, bare ved å forandre på kostholdet sitt.

Alicia anbefaler i boken alle å nærme seg et macrobiotisk kosthold, som i tillegg til å være vegansk, også utelukker bearbeidet mat, f.eks. sukker og hvitt mel. Hun forteller om hvordan hun selv gikk fra å ha lite energi, uroe seg over vekt- og hudproblemer, til å føle seg energisk i en sunn og frisk kropp som sjelden blir syk – og helt uten dårlig samvittighet ovenfor våre firbente venner.

I andre del kommer et stort utvalg oppskrifter. Rettene er enkle, sunne og ikke minst kjempegode. Sidene er fulle av innbydende bilder, så man får virkelig lyst til å svinge seg ut på kjøkkenet. Her finnes enkle pasta- og risretter, mettende frokostoppskrifter, kaker og godteri, og nye spennende grønnsaksretter. Dette er boken for alle som tror at vegansk mat er snevert. Alicia beviser det motsatte!

Blant mine favorittoppskrifter fra boken finner du bl.a. rispletter med grønnsak-blanding. Her serveres nystekte middagspletter, laget av ris og fullkornsmel, med en smakfull wokaktig saus full av deilige grønnsaker og tofu. Retten ser lekker ut, og passer perfekt å servere til gjester. En annen klar favoritt er sjokolade- og peanøtt cupcakes. Her fylles muffinsformer med en herlig blanding av peanøttsmør, knust kjeks, sjokolade og andre godsaker. De smaker som Snickers, og faller i smak hos både store og små.

The Kind Diet er full av inspirasjon til å leve et dyrevennlig og sunt liv, tips til hvordan man kan gjøre hverdagen som veganer enkel og inspirerende til tross for at man lever i et kjøtt-dominert samfunn, og ikke minst et stort utvalg nydelige oppskrifter. Man blir også kjent med Alicia, som virkelig fremstår som en jordnær og engasjert jente. Hun vil inspirere – og hun gjør det! Boken anbefales på det varmeste. Kjøp den her i NOAHshop.

.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #1/2010.