Styrkeløft for dyrene
NOAH-aktive Hege Jenssen har utdannelse innen ernæring og kvalifiserte seg nylig til EM i Kettlebell Sport - en sport som krever både utholdenhet og styrke. Det gjør henne også til en tungvekter på vegansk kosthold.
– Hvorfor valgte du et plantebasert kosthold?
– Min motivasjon har hele veien vært for dyrene. Jeg er fra Senja, hvor det er mye fiske og en del dyrehold. Jeg ble tidlig bevisst på at jeg ikke ønsket å ta livet av et dyr, og da ble veien kort til at jeg også innså at jeg ikke ville kjøpe og spise noen som andre hadde drept. Jeg sluttet dermed å spise kjøtt da jeg var rundt 20, og gikk lenge med tanker om å også kutte ut fisk, egg og melk, men jeg hadde av en eller annen grunn en oppfatning av at det kom til å bli vanskelig.
“Etterhvert som jeg lærte mer om industrielt husdyrhold og lidelsene det påfører dyrene var jeg ikke tvil om at veganisme var det eneste riktige for meg.”
Da jeg senere begynte som frivillig i NOAH fikk jeg informasjon, og ikke minst inspirasjon, fra andre engasjerte frivillige, og det viste seg at overgangen til vegansk kosthold absolutt ikke var vanskelig i det hele tatt! Etterhvert som jeg lærte mer om industrielt husdyrhold og lidelsene det påfører dyrene var jeg ikke i tvil om at veganisme var det eneste riktige for meg. Når det i tillegg er det beste for de utfordringene vi har angående klima, samt godt for min egen helse er det veldig motiverende og enkelt å fortsette.
– Du som har en bachelor i ernæring, hva tenker du om debatten som nå går hvor bla. professorer på NMBU har gått ut og vært «bekymret» for at jenter spiser for lite kjøtt?
– Professorene bør slutte å skape enda mer forvirring angående kosthold. Ja, det er viktige næringsstoffer i kjøtt, men disse næringsstoffene finnes jo også i planteriket! Om de virkelig var bekymret burde de vel heller kommet med god informasjon til de jenter som ønsker et alternativ til kjøtt, og å leve mer miljø -og dyrevennlig. Det blir stadig mer «trendy» med plante- basert, og utvalget og tilgjengeligheten er mye større enn for bare et par år siden.
– Hvordan opplever du at andre i treningsmiljøet ser på veganisme?
– Personlig opplever jeg mest at folk er genuint nysgjerrige, og mange følger gjerne med på hva jeg har i matpakka – de ser jo på meg at det faktisk er mulig. Men generelt i idrett- og fitnessmiljøer er det dessverre fortsatt mye skepsis og dårlige holdninger. Unge utøvere i idrettslag blir tidlig møtt med en holdning om at animalske produkter er nødvendig, og da følger denne holdningen med dem videre. Om man senere begynner å leke med tanken på vegetarisk kosthold, så blir man naturlig nok bekymret for at det kan påvirke resultatene – og lar kanskje heller være å forsøke, dessverre! Jeg tror det er veldig viktig, spesielt for unge, at man har gode forbilder. Heldigvis er det nå flere veganske idrettsutøvere. Blant annet NFL-spiller David Carter (amerikansk fotball), “strongman”» Patrick Baboumian og “Ironman” Brendan Brazier – alle tre er veldig sterke menn i tre forskjellige idretter og samtlige spiser kun plantebasert mat.
– Du har blant annet vunnet sølv i NM Kettlebell Sport (2015) – hva pleier du å si til de som påstår det er umulig å være sterk uten å spise kjøtt og egg?
– At de tar feil, rett og slett. Kanskje er det noe man forteller seg selv fordi man ikke har lyst til å legge om, eller bare på grunn av mangel på kunnskap? Mat handler jo mye om vaner og tradisjoner – og det sitter langt inne for en del å endre seg. Men heldigvis finnes flere veganske idrettsutøvere som viser at det er fullt mulig å bli både enormt sterk og sprek uten å spise noe animalsk!
“Det finnes jo nå heldigvis flere veganske idrettsutøvere som viser at det er fullt mulig å bli både enormt sterk og sprek uten å spise noe animalsk!”
– Mange er opptatt av «proteiner» – hva er ditt syn på hvor lett det er å få proteiner nok til styrketrening på vegankost?
– Jeg har blitt veldig mye sterkere i disse årene jeg har trent, og må selvsagt derfor ha fått i meg nok proteiner slik at muskelmassen har økt. Man må spise mye bra mat, og det ikke nødvendigvis like enkelt for alle, uavhengig om man spiser vegansk eller ikke. Jeg er i overkant glad i mat så det har derfor ikke vært noe problem for meg. Jeg forsøker å ha minst en god proteinkilde til hvert måltid, da blir dagsbehovet enklere å nå. Linser, bønner og f.eks. tofu er gode kilder til protein.
– For de som lurer på hva du spiser i løpet av en vanlig treningsdag, kan du gi et eksempel?
– Til frokost liker jeg havregrøt i forskjellige former, akkurat nå er favoritten med hampfrø, appelsin og selvsagt kanel. Lunsj blir gjerne middagsrester eller en variant av humus/linsepostei på grovt brød toppet med paprika. Et typisk mellommål kan være salat med linser, nøtter og frø – og frukt. Middag kan være ovnsbakte grønnsaker (rødbet, søtpotet, blomkål), stekt tofu og tahinisaus – men helgefavoritten er likevel pizza og rødvin!
– Du driver også profesjonell ernærings-rådgivning. Har du noen gode råd til de som vurderer plantebasert kosthold?
– Bare prøv det! Det er litt varierende hvilken fremgangsmåte jeg vil anbefale, avhengig av blant annet personens livssituasjon, mengden fysisk aktivitet og hvor mye kunnskap de har om kosthold. Noen vil jeg anbefale å legge om gradvis, spesielt de som trener mye og derfor spiser mye mat – det tar tid for magen å venne seg til et nytt kosthold. Mens noen igjen kan være klare og motiverte nok til å legge totalt om med én gang. Søk etter informasjon i vegangrupper på facebook og sjekk ut matblogger som veganmisjonen.com og vegetarbloggen.no for masse gode oppskrifter, og meatless.no for inspirasjon og fakta! Prøv ut alle typer plantemelk, slik at du finner din favoritt!
– Har du noen favorittbøker om vegansk ernæring?
– Jeg vil anbefale å kjøpe boken «Plante-basert Ernæring». En norsk bok som kan brukes som oppslagsverk, gir gode råd og er tilrettelagt for norske forhold. Er man veldig usikker, eller om man har spesielle utfordringer, ta gjerne kontakt med en kyndig ernærings-utdannet som er positiv til, og har kunnskap om, kosthold uten animalske produkter.
– Du er jo selv en slik rådgiver… Hva sier du for å motivere denne gruppen som synes omlegging er vanskelig?
– Det viktigste rådet mitt er å ikke gi opp selv om man går på en “smell” eller flere. Blir det “umulig” å ikke spise den pizzaen med ost en fredagskveld, så ikke tenk at det er “over og ut” – fortsett som vanlig med vegansk etterpå.
“Med så mange gode grunner til å la være å spise dyr, så er det verdt både ett og flere forsøk hvis det må til!”
Det kan være vanskelig i en periode før man finner de matvarene man virkelig liker, og et feiltrinn er jo ingen grunn til å snu! Med så mange gode grunner til å la være å spise dyr, så er det verdt både ett og flere forsøk hvis det må til!
Denne artikkelen har tidligere vært på trykk i magasinet NOAHs Ark #1/2016.
NOAH jobber hardt for å motvirke utnytting og mishandling av dyr, MEN VI TRENGER DIN HJELP.