Purified in blood: Rendyrket engasjement

av Jan Magnus Weiberg-Aurdal

”Action must be taken – I can’t just stand by”, synger Purified In Blood i låta ”Forfeit”. Som et av de få politiske bandene her til lands setter de fokus på dyrs rettigheter og veganisme.

– Dyrs rettigheter har vært hovedfokus for bandet fra begynnelsen av, og det betyr veldig mye for oss. Vi har alltid oppfordret folk til å tenke igjennom sine standpunkter omkring for eksempel kjøtt- og pelsindustrien, og det er veldig viktig for oss som band å spre dette budskapet via musikken vår, sier gitarist Tommy Svela.

Norges beste live

Sammen med Glenn Cato Rasmussen (vokal), Hallgeir Skretting Enoksen (vokal), Sander Loen (gitar), Stig Skog Andersen (bass) og Anders Mosness (trommer) utgjør han bandet som på en solid måte har preget den norske hardcorescenen siden de startet opp vinteren 2003. Rotfestet i det glødende straightedge/hardcoremiljøet i den lille bygda Hommersåk utenfor Stavanger, har de sakte men sikkert tatt sine musikalske steg opp fra en tilværelse i undergrunnen til en posisjon som et nasjonalt anerkjent band.

«Vi har alltid oppfordret folk til å tenke igjennom sine standpunkter omkring for eksempel kjøtt- og pelsindustrien, og det er veldig viktig for oss som band å spre dette budskapet via musikken vår.»
– Tommy Svela

Noe som ble bevist til det fulle under årets Alarmpris i januar, der de ble tildelt prisen som ”Årets beste liveband” i konkurranse med blant annet Kaizers Orchestra og Turboneger. I tillegg til dette har gutta også spilt på Quart- og Øyafestivalen, frontet Zoom-turneen landet over, nettopp gitt ut debutplaten «Reaper of Souls» på tyske Alveran Records samt turnert både Europa og USA rundt.

– Vi har fått oppleve mye de siste tre årene, og er selvsagt veldig glade for å ha fått muligheten til å bli med på alt dette. All mediaomtale er bra for bandet og det budskapet vi bærer med oss, poengterer Svela.

Musikk og politikk

-Mange mener kunst og politikk ikke hører sammen. Hva synes dere om en slik uttalelse?

– Vi har erfaring av at det er en veldig effektiv kombinasjon, noe flere band og artister opp igjennom historien har bevist gang på gang. Så en slik uttalelse synes jeg faktisk ikke hører hjemme noen plass, sier Svela bestemt.

– Men dere har vel ikke bare opplevd positive reaksjoner på deres glødende engasjement her til lands?

«Norge er jo et tilbakestående land når det gjelder mye og da særlig dyrs rettigheter og vegetarianisme og veganisme. Vi har selvsagt møtt mange som er uenige med oss, men også mange folk som er veldig enige i budskapet vårt.»

– Norge er jo et tilbakestående land når det gjelder mye og da særlig dyrs rettigheter og vegetarianisme og veganisme. Vi har selvsagt møtt mange som er uenige med oss, men også mange folk som er veldig enige i budskapet vårt. Og selvfølgelig møter du dem som kun er interessert i musikken og ikke har noen spesielle meninger om dyrs rettigheter. Alle er velkomne på konsertene våre uansett, poengterer Svela, før han legger til:

– Men det å være både straightedger og veganer blir jo sett på som et slags opprør. Derfor tror vel mange folk at de som driver opprør er sinte, sure og aggresive hele tiden. Mange tror også vi er sneversynte og kun liker mennesker som mener akkurat det samme som oss. Slike fordommer har vi møtt utallige ganger. Men tilslutt blir det mer morsomt enn irriterende. Vi lar uansett folk tro akkurat det de vil. De som kjenner oss vet at vi aldri passer til de teoriene folk måtte ha uansett.

– Hvor viktig del av straightedge-tankegangen er egentlig veganisme?

– Selv om det å være straightedge er et personlig standpunkt, hjelper denne tankegangen deg å holde fokus på de viktige tingene. Har du først omfavnet straightedge, har du en ”fot innenfor” i forhold til å tenke litt annerledes enn ”andre folk”. Da er veien til å se andre feil i samfunnet kort. Å bryte med noen normer kan ofte lede til å bryte med flere. Og i en kamp for frigjøring av dyr er det i hvert fall viktig å være fokusert til enhver tid, understreker Svela.

Engasjement i Europa

Hvis ikke Norge akkurat er et ”dyrerettighets-Mekka” foreløpig, så er i hvert fall forholdene betydelig mer utviklet ute i Europa og ikke minst USA. Noe Purified In Blood har fått oppleve flere ganger på nært hold under sine mange turneer.

«Å bryte med noen normer kan ofte lede til å bryte med flere. Og i en kamp for frigjøring av dyr er det i hvert fall viktig å være fokusert til enhver tid, understreker Svela.»

– Når du reiser rundt omkring i Europa ser du hvor langt andre land er kommet i den prosessen. Tenker særlig på det faktum at det er mer akseptert å være veganer. Dessuten finnes det mange flere veganrestauranter over hele Europa, som naturlig nok gjør det lettere for oss å være på turné. Spesielt har vi erfart at det finnes mye dyrerettighetsaktivisme i de østlige landene i Europa, forteller Svela.

– Hva mener dere er den beste aksjonsformen for å få frem dyrerettighetsbudskapet?

– Vi er for direkte aksjoner. Vi mener det er minst like nødvendig som å prøve å forandre lover til det bedre for dyr. Men samtidig så støtter vi selvfølgelig også NOAHs arbeid fullt ut. Det å spre informasjon, og få frem budskapet om dyrs rettigheter, er veldig viktig, understreker Svela.

Inspirert av Earth Crisis

– Hva fikk dere til å bli veganere?

– Ingen av oss ble veganere samtidig, men vi fant ut på hvert vårt tidspunkt at det var det vi ville gjøre. Mange av oss har derimot til felles at vi fikk mye inspirasjon fra tekstene til det amerikanske hardcorebandet Earth Crisis, som fronter veldig straightedge og veganisme. Dessuten, etterhvert som man begynner å sette seg inn i den brutalitet som finnes i industriene som utnytter dyr, oppdager man fort at dette er noe man ikke har lyst å ta del i, sier Svela.

«(…) Mange av oss har derimot til felles at vi fikk mye inspirasjon fra tekstene til det amerikanske hardcorebandet Earth Crisis, som fronter veldig straightedge og veganisme.»

– Hva mener du må gjøres for å fronte dyrerettigheter og veganisme mer i Norge?

– Det må mer frem i media og da vinkles på en positiv måte. I tillegg må det startes tiltak for å forbedre matmulighetene for veganere i landet. Vi er på god vei til å normalisere tanken om vegansk livsstil, og om ikke så altfor lenge vil vi se på industrier som utnytter dyr, på samme måte som vi i dag ser på slavehandelen som foregikk på 1800-tallet, tror Svela.

– Til slutt, noen gode råd til nye, eller potensielt nye, veganere?

– De bør ta det litt gradvis og gjøre det av de rette grunnene. Om du vil bli veganer skal det være fordi det er noe du selv har funnet ut at du vil, ikke være påtvunget av andre. Da blir det mye lettere å motivere seg.

«Vi er på god vei til å normalisere tanken om vegansk livsstil, og om ikke så altfor lenge vil vi se på industrier som utnytter dyr, på samme måte som vi i dag ser på slavehandelen som foregikk på 1800-tallet, tror Svela.»

– I tillegg bør du lære deg å lage ordentlig mat som er proteinrik. Det er jo ikke noe særlig å gjøre seg til ”bevis” for myten om underernærte veganere, smiler Svela.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #1/2006.

Vi trenger din hjelp for å gi dyrene friheten tilbake. Klikk her for å støtte vårt arbeid.