På tide å ta ansvar?
Det er absurd å være vitne til i hvor stor grad norsk media underkommuniserer et av de største problemene i vår tid – kjøttindustriens konsekvenser for naturen, for våre medskapninger og for oss alle.
I norske aviser oppfordres nå nordmenn til å spise mer kjøtt for å møte kjøttindustriens overproduksjon. Samtidig publiserer Science en av de hittil grundigste studiene på landbruk og miljø – og konklusjonen er igjen: Kutt ut dyreproduktene.
Internasjonale miljøforskere blir stadig tydeligere i sine oppfordringer om å kutte kjøttet, og legger frem grundige bevis på at et skifte i diett er helt nødvendig for klimaet og miljøet. Mattilsynet avdekker store dyrelidelser i norsk kjøttproduksjon, og etologisk forskningen har fortalt oss i flere ti-år at dyr opplever slike lidelser like ille som vi selv ville ha gjort. 15 000 forskere har skrevet under på en advarsel om at de ville dyrene forsvinner – og kjøttproduksjonen er en vesentlig grunn til at det skjer.
Men leser man norske medier, skulle man tro man var på en annen klode hvor alt dette ikke hadde skjedd. På den ”alternative” kloden er ”det snilleste vi kan gjøre å fyre opp kulegrillen og gå løs på overskuddslagrene (av gris)”, i følge Aftenposten. Lokalavisene videreformidler villig bondeorganisasjonenes oppfordring om å grille mer lam. Tydeligvis fungerer medienes og kjøttindustriens felles krafttak – for i følge Nationen går kjøttsalget ”til himmels”.
Overproduksjon
Stadig nye grunner til å spise mer kjøtt videreformidles villig i norske medier – blant de siste er altså å justere etterspørselen etter overproduksjonen. Og NRK melder at ”nordmenn må spise mer kjøtt” for at man skal få flere skinn å selge til italiensk luksus-mote. Det er absurd å være vitne til i hvor stor grad norsk media underkommuniserer et av de største problemene i vår tid – kjøttindustriens konsekvenser for naturen, for våre medskapninger og for oss alle.
Den nye forskningsrapporten fra Oxford Universitet, publisert i Science, viser at dyreproduksjon bare bidrar med 18% av kaloriene i verdens matproduksjon, men legger beslag på 83% av landarealet. Forskerne uttaler: ”A vegan diet is probably the single biggest way to reduce your impact on planet Earth”. Dersom man gikk bort fra kjøtt- og melkeproduksjon kunne 75% av dagens landbruksareale vært spart, og man kunne mette jordens befolkning på dette. Studien viser også at selv de minst miljøfiendtlige animalske varene har en større negativ effekt på miljøet enn de plantebaserte varene. Forskerne trekker frem landbrukssubsidier som i dag for en stor del brukes i animalsk produksjon, som et middel for å vri produksjonen og konsumpsjonene i den nødvendige plantebaserte retningen. Konklusjonene baserer seg på grundige studier av 38 700 gårder som produserte 40 vanlige landbruksvarer i 119 land.
Bare få uker tidligere ble en annen studie lansert fra Weizmann Institute of Science i Israel. Den fant blant annet at dyr i kjøttindustrien utgjør 60% av alle pattedyr, mennesker utgjør 36% og ville pattedyr utgjør kun 4%. Kyllinger og høner i matindustrien utgjør 70% av alle fugler – de ville fuglene utgjør 30%. Også forskerne bak denne studien oppfordrer oss til å endre spisevaner.
Promotering av plantebasert mat
La oss heller ikke glemme artikkelen i The Journal of Bioscience i fjor høst; «Worlds scientists warning to humanity: a second notice.» Over 15 000 forskere fra 184 land signerte denne artikkelen, som peker på «brenning av fossilt brensel, avskoging og landbruksproduksjon – særlig drøvtyggeravl for kjøttproduksjon» som hovedtrusler for vår felles fremtid. De har en liste med tiltak, hvorav ett er å «promotere diettskifte til hovedsakelig plantebasert mat», mens andre tiltak som å restaurere store skoglandskap og restaurere økologisk dynamikk ved å la ville arter få vokse seg sterkere, forutsetter kutt i den arealkrevende kjøttproduksjon for å la naturen slippe til.
Strømmen av forskningsrapporter som understreker behovet for en endring i matpolitikk – bort fra dyreproduksjon – startet ikke nylig. I flere tiår har budskapet vært det samme. Likevel er bevisstheten i norske medier såpass lav rundt dette.
Samtidig har vi vært igjennom er jordbruksoppgjør hvor fokus har vært på overproduksjon av kjøtt. Og det eneste problemet som tydeligvis knyttes til en slik situasjon er at man må selge mer. Det er foreslått økonomiske tiltak for å ”justere markedet”. Både ”overskuddseksport” og ”overskuddslagre” – med påfølgende kampanjer for å få nordmenn til å spise mer kjøtt, er brukte virkemidler. Landbruksorganisasjonene skriver at ”det er avgjørende at bransjen holder trykket oppe på produktutvikling og salg (for sauekjøtt)”, og viser til ”de omfattende kampanjene i 2017 for å få ut kjøtt fra reguleringslager”. Overproduksjonen av grisekjøtt skylder man på at ”purkene produserer flere smågris i året” – men det gjør ikke purkene av seg selv, der de står innesperret i binger hele livet og blir inseminert.
Det er på tide å snakke langt mer om problemene rundt kjøttindustrien – også for mediene. Det er på tide å handle på bakgrunn av den kunnskapen vi har om at kjøttproduksjonen må ned – også for politikerne. Det er på tide å ta ansvar.
Kronikk av NOAHs leder Siri Martinsen, på trykk i Dagbladet 12.07.2018.
NOAH jobber for å stoppe lidelsene for dyrene i landbruket, MEN VI TRENGER DIN HJELP.