NOAHs arbeid for vegetarmat har fått nye resultater – veganpølser!


Foto: Narvesen

En spennende nyhet vi i NOAH har jobbet mot og gledet oss til lenge har endelig skjedd – fra og med fredag 4. november kan du få tak i veganpølser når du er på farta hos utvalgte Narvesen flere steder i landet. Hurra!

Allerede for et par år tilbake tok NOAH kontakt med aktører i servicehandelen for å snakke med de om at de må vurdere å forbedre tilbudet sitt av vegetarisk ferdigmat for å tilpasse seg en økende kundegruppe som ønsker dyre- og miljøvennlige alternativer til kjøtt. Blant slike aktører har vi hatt en pågående dialog med pølsespesialisten Narvesen om de kan begynne å tilby vegetariske pølser. Det som var skepsis i starten ble etter hvert til entusiasme som nå har blitt en realitet. Nå har Narvesen endelig sluppet sine veganpølser i utvalgte Narvesenkiosker i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger!

NOAH jobber stadig med å rette oppmerksomheten mot hvor aktuelt det er med vegetarmat og når flere steder gjør det lettere å velge vegetarisk, kommer enda flere til å velge det. Kjeder som Deli De Luca responderte først på NOAHs initiativer, og har lenge hatt flere plantebaserte alternativer til «hurtigmat». Det gleder oss at andre kjeder nå også kommer på banen!

Det er et viktig steg innenfor dyrs rettigheter at det blir enklere å kunne finne og velge mat uten dyreprodukter. Det vil bidra til en reduksjon i etterspørsel av animalske matvarer og ingredienser, og dernest til lavere produksjon slik at færre dyr brukes i intensive produksjonssystemer.

Smartere, sunnere og grønnere

Det er sentralt innenfor miljøaspektet også at kjøttforbruket går ned. Det er et av de viktigste tiltakene for å redusere våre klimagassutslipp ifølge både FN og Miljødirektoratet, og når nordmenn spiser rundt 45 millioner kilo pølser i året, så skulle det nesten bare mangle at en andel av disse er av en mer miljøvennlig utgave.

Markedssjef i Narvesen, Stian Breivik, sier «Vi opplever en økende etterspørsel etter smartere, sunnere og grønnere mat, og vi tror at kioskmarkedet nå er modent for en slik pølsevariant. Trender som «kjøttfri mandag» viser også at det ikke bare er vegetarianere og veganere som ønsker seg dette, men også de som velger å spise plantebasert av og til.» Smartere, sunnere og grønnere mat – som også er dyrevennlig!

Fast food for alle

Vegetarianere og veganere vil som folk flest også ha litt fast food innimellom. Når vi i tillegg vet at så mange som 71% vil spise mindre kjøtt for miljøet (ferske tall fra SIFO), så er det brennaktuelt med kjøttfrie pølser som et alternativ til den mindre miljø- og dyrevennlige tradisjonelle pølsen. Det er heller ikke til å skjule at veganpølsene blir et sunnere alternativ til kjøttpølsene, og en glimrende måte å begrense inntaket av bearbeidet kjøtt på, slik vi anbefales av Helsedirektoratet og WHO. Med veganpølser kan en fortsatt kose seg med nordmenns storfavoritt, «med litt bedre samvittighet», slik som Narvesen sier i sin egen reklame for de nye pølsene.

Veganpøler er selvfølgelig ikke noe man får tak i kun på Narvesen. Mange dagligvarebutikker har veganpølser i kjøle- eller frysedisken, som Anamma sine vegokorv eller Gut Wudelstein sine bratwurst eller ostepølser (med vegansk Wilmersburgerost). Helsekost har gjerne Fry’s hot dogs, innslag fra Wheaty sitt pølsesortement, Astrid och Aporna sine snällkorv, chöritzo mm og Viana sine tofu dogs, toscaninis eller real jumbos. Så bytt gjerne ut pølser i heimen med slike miljø- og dyrevennlige alternativer en gang i blant – eller fra nå av! Med tanke på at November er Vedens Veganmåned så er det en ekstra fin tid å starte.

Suksess med smak og salg

Narvesen fikk god hjelp av flere veganbloggere da de skulle smaksprøve ulike vaganpølser og velge ut hvilke de skulle satse på. Etter at NOAHs ansatte har fått prøvd både hot dog’en og choritzo’en er vi enige i at de har gjort et godt valg som garantert vil falle i smak hos mange. Dette er pølser som smaker bra, er saftige og mettende og som samtlige av oss kommer utvilsomt til å kjøpe igjen. Chorizopølsen, men litt mer smak, blir nok den største slageren om vi skal dømme etter våre initielle preferanser.

Og slager ser det ut til at veganpølsene blir – etter over 500 solgte veganpølser på Oslo S på fredag var det tomt og de som først rakk innom på kvelden for å smake på nyheten måtte vende derfra uten å få tilfredsstilt nysgjerrigheten. For de som ikke er sikker på om 500 pølser er så mange, så kan vi fortelle at choritzo’en alene solgte i større antall enn den vanlige bestselgeren baconpølsen. Også Narvesen i Bergen ble utsolgt for veganpølser første salgsdag.

Til slutt, litt ekstra info til nysgjerrige som lurer på akkurat dette eller synes det er greit å vite: pølsene skal tilberedes i eget utstyr, separat fra pølser av kjøtt slik at en unngår krysskontaminering. Det er det mange som er nøye på slik, med god grunn, så det har NOAH sikret ved å følge opp hos Narvesen slik at den detaljen ble tatt hensyn til underveis i planleggingsprosessen og i den praktiske løsningen på utsalgsstedene.

Vil du bidra til NOAHs arbeid?

Om du ønsker å bidra til NOAH sitt arbeid for en mer dyrevennlig verden, bli gjerne medlem her: http://www.dyrsrettigheter.no/stott-oss/medlem/. På NOAH sine kampanjesider for vegetarmat, meatless.no, finner du god informasjon om hvorfor det er så bra å velge vegetarisk og mange herlige oppskrifter på mat helt uten animalske ingredienser.

Foto: NOAH, reklame for veganpølser på Narvesen på Oslo Sentralstasjon