Lansering av Meatless.no


De nye nettsidene skal bidra til at de som ønsker informasjon om sunn, bærekraftig og dyrevennlig vegetarisk mat skal finne alt de trenger på et sted, enten du vil bli vegetarianer eller bare spise mer vegetarisk.

På de nye sidene besvarer NOAH mange av de vanligste spørsmålene folk har om vegetarisk kosthold: Hvordan lever egentlig dyrene i matindustrien? Hva er sammenhengen mellom miljø, klima og husdyrproduksjon? Får man i seg alt man trenger ved å spise vegetarisk, og hvordan setter man sammen et sunt vegetarisk kosthold?

Dyrene bak maten

Det produseres og konsumeres mer enn 70 millioner landdyr i Norge hvert år, det kan derfor ofte være vanskelig å se enkeltindividene bak maten vi spiser. Hvordan utarter egentlig livet seg til en vanlig norsk gris, ku eller kylling? Og hvordan er det egentlig ment at disse dyrene skal leve fra naturens side? På våre nye nettsider blir du kjent med ulike dyr NOAH har reddet fra husdyrproduksjon og får innblikk i hva vi frarøver dyrene som blir brukt i matproduksjon.

Vegetarisk for miljø, klima og rettferdig fordeling

Er du opptatt av klima og miljø er overgangen til et vegetarisk kosthold noe av det mest effektive du kan gjøre for å bidra til dette. Husdyrproduksjon er i følge FN en av de to-tre viktigste årsakene til mange av våre største miljøproblemer som klimaendringer og luftforurensning, forørkning og avskoging, vannmangel og vannforurensning og tap av biologisk mangfold. Det krever også enorme land- og vannressurser å produsere kjøtt, i dag går 90% av soyaproduksjonen og 1/5 av kornproduksjonen til husdyrindustrien, dette er mat som kunne vært brukt direkte til menneskeføde.

Helsefordeler ved et vegetarisk kosthold

Et plantebasert kosthold har mange fordeler, bedre helse er en av dem. For å oppnå dette er det viktig at man har basiskunnskap om ernæring og hvordan man enkelt får i seg viktige næringsstoffer, særlig for barn og gravide. Lurer du på om et vegetarisk kosthold er forenlig med å drive idrett eller kroppsbygging? Hvordan fungerer det å spise vegetarisk i et familieliv med små barn? Her finner
du informasjon om alt dette, og du får i tillegg mulighet til å sende inn spørsmål til vår egen lege og helseforsker, Lars Thore Fadnes.

Du er i godt selskap!

Hvis man ønsker å spise mer vegetarisk kan det være nyttig å lese tips om hva man skal putte i handlekurven, hvordan man setter
sammen måltider og hvor man kan få tak i vegetarisk i matbutikker og på restauranter. Mange har gått denne veien før deg, og prøver å gjøre overgangen enklere for andre ved å lage veganblogger med råd, tips og oppskrifter på nydelig helvegetarisk mat. Om du vil lære deg å lage internasjonal mat fra land som India og Thailand med kikerter, linser og tofu vil du her ha mye godt å velge i. Om du elsker pølser, kyllingfilet eller omelett, finnes det også gode vegetariske erstatninger for dette.

For noen kan det være enklest å starte med en vegetarisk dag i uken og så ta det derifra, NOAH jobber med å fremme den internasjonale Meatless Monday-kampanjen for nettopp å vise at en dag er bedre enn ingen. For andre passer det bedre å legge om kostholdet tvert, om du da ikke kjenner andre som er vegetarianere kan det være inspirerende å se hvem som allerede har tatt dette viktige valget, fra Hollywood-kjendiser til norske musikere og politikere!

De fleste av oss har vokst opp som kjøttetere, og forbinder kjøtt med noe “trygt og godt”. Noen av oss kan være redde for at vi ved å kutte ut kjøttet skal miste gode opplevelser, og at viktige tradisjoner skal brytes. Det kan oppleves omveltende å forandre kostholdet sitt, men med litt tips og hjelp er dette noe som de fleste synes går overraskende greit. Om du velger bort kjøttet velger du bort en praksis som baserer seg på utnyttelse av bevisste, følende individer, på våre medskapninger på denne jorden, og erstatter det med nye tradisjoner basert på respekt og omtanke. Med på kjøpet får du god helse, du bidrar aktivt til bedre miljø og klima, til en mer effektiv ressursforvaltning. Sjekk ut Meatless.no, vi håper du lar deg inspirere!