Foto: iStock

Å bry seg om dyr og klima strider ikke mot vår natur, Svihus.

av Hege Jenssen

Det som derimot strider mot vår natur er den enorme produksjonen av animalske produkter som vi har i dag.

Kjøtt skader klima og dyr. Internasjonale miljørapporter fastslår gang på gang at det beste vi kan gjøre for miljøet er å spise plantebasert. Svihus mener visst at det er en misforståelse at et kosthold uten animalske produkter er mer miljøvennlig enn et kosthold bestående av animalske produkter. Det er det ikke. 

Vegansk kosthold er sunt

Svihus skriver videre at det er krevende å spise kosttilskudd. Jeg mener det er mer krevende og tungvint å tilsette vitaminer og mineraler i fôret som gis til husdyrene som senere spises av mennesker. Meieriprodukter hadde f.eks ikke vært en god kilde til jod om ikke kyrne hadde fått tilskudd av jod “i pilleform”. I Sverige har de valgt å berike bordsalt med jod i et forsøk på å sikre et adekvat inntak i befolkningen. 

Jern finnes det mange gode kilder på i et vegansk kosthold. Jeg har klart meg i over 14 år på et vegansk kosthold uten å trenge tilskudd av jern. Men jeg er enig i at behovet for næringsstoffer og tilskudd i kosthold ikke skal underkommuniseres. Det gjelder i aller høyeste grad også i kosthold som inneholder kjøtt. Med tanke på de enorme mengdene med kosttilskudd som selges landet rundt i ulike butikker og på apotek, så er det ikke den lille (men voksende) andelen av veganere i Norge som står for hovedandelen av dette konsumet. 

Unge mennesker som velger sunt, dyre- og miljøvennlig, bør heies frem – ikke møtes med utdaterte fordommer.

På Helsenorge sin nettside finner man god informasjon om hva som er nyttig å tenke på om man velger et vegansk kosthold. Der står det forøvrig også dette: “Det er store helsegevinster ved å spise mye grønnsaker, frukt, bønner, linser, fullkornsprodukter og annen mat fra planteriket. Et plantebasert kosthold er forbundet med lavere risiko for blant annet høyt blodtrykk, overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Et godt sammensatt plantebasert kosthold gir mye fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer.”[1]

Flott at unge vil spise dyrevennlig

Dette er noe av det Kaja Kirkhus ønsker å fremme i det opprinnelige innlegget som Svihus svarer på, at det kan være både sunt og enkelt å legge om til et mer bærekraftig kosthold. Det er fint og inspirerende å høre om. Unge mennesker som velger sunt, dyre- og miljøvennlig, bør heies frem – ikke møtes med utdaterte fordommer.

Svihus later til å mene at handel over landegrensene er et problem. Men det å utveksle varer er noe de fleste kan enes om at er en fin ordning som vi ønsker skal videreføres. Det hadde blitt ganske stusselig for mange av oss om vi skulle gi opp kaffe, vin, krydder og andre importvarer. Handel mellom land bidrar også til fredelig samhandling med andre land. Da er det greit å vite at selve transporten er en svært liten del av klimaavtrykket for mat. Animalske varer produsert i Norge har et langt større klimaavtrykk enn plantebaserte varer fra utlandet.

Mer selvforsyning med plantebasert

Dette betyr ikke at vi kan og bør jobbe med å bli mer selvforsynte, det er viktig at politikere fremmer og legger til rette for omstilling av landbruket slik at mer landbruksareal brukes til produksjon av menneskemat og mindre til fôr. Bønder i Norge som ønsker å satse på dyrking av plantevekster som spises direkte av mennesker, må enklere få støtte til å gjøre det. 

På 1950-tallet hadde vi i Norge 5 ganger så store potetarealer og 8 ganger så store arealer til ulike rot- og åkervekster som det vi har i dag. Det er også mulighet for å bruke veksthus mer, noe Norge har veldig gode vilkår for å gjøre klimavennlig ved å benytte fornybar energi til belysning og oppvarming fremfor fossil. 

Kjøtt skader klima og dyr

Vi er nødt til å slutte å lure oss selv til å tro at vi ikke kan produsere noe annet enn kjøtt, fisk og melkeprodukter her til lands. For både klima og dyr må vi endre kostholdet. Og vi må møte unge mennesker som gjør en innsats for dyrene og planeten, på en positiv måte. Det er hos dem håper ligger. 

En versjon av denne artikkelen stod på trykk i Ringsaker Blad 28. februar 2024. Innleget kan leses her.

Foto: Jo-Anne McArthur

NOAH jobber hardt for å motvirke utnytting og mishandling av dyr, MEN VI TRENGER DIN HJELP.