Vegangründeren
Linn Stokke er kjent som skuespiller, musiker og forfatter. Men Stokke er også en sentral del av et team som gjør det lettere å velge vegansk og dyrevennlig i Norge.
Dette teamets kjerne består foruten Linn Stokke selv, av hennes mann, forretningsmannen Atle Brynestad, og deres datter Sine Brynestad Stokke. I 2019 startet Linn og Atle veganrestauranten Cultivate Food i Oslo, som er eid av Brynestads selskap 3 Norske. Samtidig startet Linn selskapet Elm Organics Norway sammen med datteren Sine, som er kjemiingeniør med spesialitet innenfor miljøteknologi. Elm Organics lanserte sin første veganske og økologiske kolleksjon i 2021. I tillegg driver Linn og mannen en økologisk og vegansk gård, hvor de dyrker 50 ulike typer grønnsaker.
– Hvordan begynte engasjementet for vegansk forbruk?
– For min egen del begynte det for lenge siden. Som barn var jeg glad i dyr, og ønsket egentlig ikke å spise dem. Men jeg vokste likevel opp på vanlig, norsk kosthold. Senere følte jeg meg tiltrukket av det å spise grønnsaker, først og fremst for helsen. Jeg følte meg bedre, og det var en vennligere måte å leve på. Nå har både Atle og jeg levet plantebasert i over 35 år. Sine har aldri spist kjøtt. For henne eksisterer ikke det som «mat».
– Og så tok dere steget fra privat livsstil til næringsutvikling?
– De senere årene har flere blitt opptatt av at vi må spise mer plantebasert for at jorda skal overleve. Og plutselig ble livsstilen vi hadde hatt i 35 år veldig aktuell. Da Sine tok ingeniøreksamen skrev vi boken, «Mat for livet, helsen og jorden vår», hvor vi deler våre erfaringer og beste oppskrifter. Målet var at boken ville gjøre det enkelt å inkludere mer planter i kostholdet uansett diett.
I dag arbeider jeg 100% med Elm Organics Norway. Elm er snart på 50 av Norges hoteller og har en svært aktiv nettbutikk. Det viser at hotellnæringen nå ser verdien av et slikt produkt, og oppgraderer til bærekraftig kvalitet for sine gjester. Elms kunder på nett er bevisste og verdsetter at Elm ikke benytter dyr som en ingrediens. At kosmetiske produkter som selges i dag inneholder dyr som en ingrediens er vanskelig å ta inn over seg. Jeg synes det er trist og respektløst – vi behøver det ikke.
Elm-produkter er derfor alltid sertifisert økologisk, vegansk og «cruelty free». Vi er også sertifisert klimanøytrale. Både boken, gården, Cultivate Food og Elm Organics handler om «feel good» mat og livsstil! En livsstil som gir masse energi og gjør det lettere å ta gode valg.

– Innenfor mote blir det også mer fokus på dyrefrie produkter – og et viktig fremskritt for dyr i Norge er forbudet mot pelsdyroppdrett. Hva tenkte du i vinter, da mediene mente at pels var tilbake i motebildet?
– Er det mulig? Pels i motebransjen er et tegn på likegyldighet. Mennesker som ikke liker dyr, gjør meg urolig.
– Å spise plantebasert er jo noe av det viktigste vi kan gjøre for dyr. Hva betyr dyr for deg?
– Jeg har alltid hatt hund. De betyr så mye for meg og åpner kontakt med dypere aspekter av livet. Når jeg er sammen med Bravo, hunden min, kommer naturen også nærmere. Jeg blir mer tilstede. Oppmerksomhet på dyr og natur er veldig godt for oss mennesker, det heler oss. Fuglesang roer nervesystemet og er medisin uten bivirkning. Dyr får oss ut av stresset tankegang og til å lande her hvor vi er. For en gave!
– Er det noen opplevelser med dyr som var særlig viktige for ditt engasjement for dyrene i landbruket?
– Som barn ferierte vi nær flere gårder om sommeren. Jeg fikk et tett forhold til lammene, og det var fantastisk å se dem løpe og leke. Men så gikk det ikke mange måneder før det lå lam på kjøkkenbenken. Da hadde foreldrene mine kjøpt et helt lam til jul. Som barn gjør man kanskje denne koblingen mellom levende dyr og kjøtt, lettere. Det var ikke så rart at jeg ikke var sulten på julaften. Det gjør noe med en når man blir kjent med dyrene som individer.
– Hva er dine tanker om behandlingen av dyr i vårt samfunn, ikke minst i landbruket?
– Jeg tenker det er uakseptabelt at ikke dyr behandles med mer respekt, og jeg reagerer spesielt på forholdene i kjøttindustrien. Det er et langt skritt fra smågårder i «gamle dager», og slik industrien har blitt nå med masseproduksjon av dyr. Den må vi ta avstand fra.
– Har du også tanker om hvordan vi behandler ville dyr i Norge?
– Jeg kan ikke nok om alt ville dyr blir utsatt for i Norge i dag til å uttale meg godt om dette. Dyr skal behandles med respekt, og sel- og hvalfangst er det uverdig at vi driver med i dag. Og at fellefangst av dyr er lov i Norge, er sjokkende. Å komme helt opp på Vardetoppen og se en flokk reinsdyr komme forbi, det er en opplevelse man blir veldig rørt av. Jakt på dyr er utelukket for oss.
– Hva er din opplevelse av utviklingen innenfor vegansk forbruk i Norge?
– Jeg opplever at folk er veldig motiverte til å spise mer plantebasert. Det ser vi på Cultivate. Det øker med cateringoppdrag fra festivaler og bedrifter, og folk er veldig fornøyde. Når det gjelder Elm Organics veganske produkter har vi en fantastisk økning i år. Vi opplever at de som finner Elm på nettet blir lettet. Mange har lett etter produkter de kan ha tillitt til.
I høst arrangerer Elm og Cultivate også en inspirasjonshelg på gården vår, som vi kaller Green Revolution Weekend. En inspirasjonshelg med fokus på plantebasert og naturnær livsstil. Den er fullbooket.

– Hva tror du skal til for at det blir en reell «green revolution» i samfunnet?
– Vi vet nå at plantebasert livsstil ivaretar alt vi er glad i. Helsen vår, dyrevern, vannressurser, avskoging, klima etc. Nå må vi hjelpe landbruket å legge om. Det er ikke vi mot dem – vi må stå sammen. Og det er mulig. Vi har selv en gård, som vi la om til økologisk produksjon uten dyrehold for mange år siden. En ide som hadde vært til hjelp for raskere «green revolution» er kanskje en omfordeling av subsidier, og mer ressurser til forskning på hvordan å effektivisere denne type drift fremover.
– Apropos helse, så er de nye kostrådene tydelige – spis mest mat fra planteriket. Men vi har en matminister som motarbeider kostrådene …
– Det er urovekkende at vi i Norge i dag har en matminister som på samme dagen som kostrådene legges frem, poserer med rødt kjøtt på tallerkenen på Instagram. Det burde reises et mistillitsforslag – som vegetarinfluenser Hanne Lene Dahlgren uttale. Vi er midt i en global krise i forhold til klima, natur og vår egen helse. Kjøttindustrien er et av de viktigste aspektene vi må rydde opp i – og det kan vi gjøre nettopp ved å produsere og å spise merplantebasert mat.
Jeg føler personlig at den måten jeg kan bidra aller best på, er å inspirere til en livsstil som gir masse energi og livsglede. Og gjennom Elm og Cultivate er jeg med på å gjøre det lettere også for andre. Vi er jo i ulike livsfaser med ulike behov. Men å inkludere mer planter i forbruket vårt, byr på så mye positivt for alt vi bryr oss om, at det er ikke noe å lure på. Jeg er 62 år nå, og i bedre form enn da jeg var 30. Det å fortsette å være i denne formen så lenge jeg kan, er målet. At det i tillegg er bra for miljøet og dyrene gjør det bare enda mer meningsfylt. Det er bare oppsider ved en plantebasert livsstil.
Denne artikkelen er tidligere publisert i NOAHs Ark #2/2024
NOAH jobber hardt for å motvirke utnytting og mishandling av dyr, MEN VI TRENGER DIN HJELP.