Heidi Røneid - Pionér i vegetarmiljøet

av Kaisa Sogge-Hautala, hovedfoto: Eirik Anzjøn

Heidi Røneid er en av initiativtakerne til Vegetarfestivalen - som de 10 siste årene har skapt en årlig møteplass for veganere og alle de som er nysgjerrige på en mer plantebasert livsstil.

Nå som vegetarbølgen for alvor skyller over oss er det all grunn til å tro at Heidis engasjement har spilt en viktig rolle i å oppnå dette.

– Hvordan startet engasjementet ditt for dyrs rettigheter?

– Det føles som om det egentlig alltid har vært der. Jeg var veldig glad i dyr da jeg var barn. Begge foreldrene mine var oppvokst på gård, og jeg var mye hos besteforeldrene mine; farmor og farfar hadde sauer og høner og mormor hadde kyr og griser. Jeg koblet derfor tidlig dyrene jeg var venn med i fjøset, til det jeg spiste. Jeg har også alltid vært opptatt av å ikke drepe dyr. Jeg syntes allerede da jeg var barn at det var vanskelig å spise mye kjøtt, men det var jo det vi spiste. Først da jeg var 14 år møtte jeg en person som var vegetarianer, og skjønte at det faktisk var mulig å si nei til å spise kjøtt. Jeg ble vegetarianer da jeg var 15, og var det i 9 år før jeg ble veganer, noe jeg nå har vært i 12 år. Jeg har faktisk vært vegetarianer/veganer over halve livet!

– Du har også vært engasjert i NOAH?

– Jeg hadde vært vegetarianer i 7 år før jeg begynte å jobbe i NOAH, og visste ikke at det gikk an å jobbe for dyrevern. Jeg bodde tilfeldigvis rett over gaten for NOAH på den tiden, så jeg kunne faktisk se inn på kontoret til NOAH fra soverommet i kollektivet der jeg bodde. Så snakket jeg tilfeldigvis med en jente jeg kjente som skulle på et aktivistmøte i NOAH, og fikk lov til å bli med henne. Jeg tenkte «jeg skal med!». Med en gang jeg kom inn ble jeg tatt kjempegodt imot av så mange hyggelige folk som jobbet der og var frivillige. Jeg begynte å gjøre ganske mye med en gang, og har vært ansatt hvor jeg blant annet jobbet med kampanjer og på festivaler. I tillegg har jeg vært med i styret i mange år; det var veldig fint.

– Det har vært en rivende utvikling på vegetarfronten de siste årene. Hva tenker du er årsaken til at folk i stadig større grad velger bort kjøtt og husdyrprodukter?

– Jeg tror det er mange forskjellige ting som henger sammen. Jeg tror alt fokuset som NOAH og andre har hatt på hvorfor man ikke bør spise kjøtt de siste årene, sammen med miljøfokuset og helseaspektet, har bidratt til en endring. Da jeg ble vegetarianer føltes det som at enten er du vegetarianer, eller så spiser du kjøtt alltid til alle måltider. Men de siste årene virker det som om det har blitt mye mer fokus på at man bør spise mindre kjøtt. Det at man faktisk prøver litt, gjør at folk ser at det er veldig flott og enkelt, jeg tror det har noe å si for at flere velger å bli vegetarianere. Så har nok fleksitarianer-trenden hatt betydning og bidratt til et større marked for produkter – det er mye lettere å være vegetarianer og veganer nå enn for bare noen år siden.

«Jeg tror alt fokuset som NOAH og andre har hatt på hvorfor man ikke bør spise kjøtt de siste årene, sammen med miljøfokuset og helseaspektet, har bidratt til en endring.»

Jeg husker da vi begynte med vegetarkampanjen i NOAH og jeg prøvde å få Narvesen til å få et vegansk alternativ. De sa at det var helt umulig; hadde de en bagett med ost og skinke, og bare hadde et salatblad på den, så mente de at den solgte dårligere enn bare med ost og skinke. Det sier jo litt om hvordan det var da. Mens nå er det jo vegetariske wraps og bagetter over alt. Vi merket et skifte for kanskje 3-4 år siden når vi booket utstillere til Oslo Vegetarfestival. Frem til da hadde vi bare hatt mindre bedrifter, så plutselig fra ett år til et annet ville store firmaer som Narvesen og Toro være med. Jeg tror de skjønte at dette var en trend som bare ville øke mer og mer.

– Vegetarfestivalen har 10-årsjubileum i år, og det som startet som en liten festival har nå endt opp med å tiltrekke seg tusenvis av mennesker hvert år. Hvor kom ideen om en vegetarfestival fra?

«Om du vil at noe skal skje, kan du enten sitte og håpe at noen andre gjør det, eller gjøre det selv. Så da startet vi opp. I år var vår tiende festival.»

– Synne Hewitt, som jeg startet festivalen med, og jeg var i Bristol i England på en vegetarfestival der. Da vi kom dit var det kjempestort; store telt med gratis matprøver, organisasjoner, kjempelange matstands som solgte alt mulig. Og det var så fint å være et sted hvor vi kunne spise alt og hvor det var så mye god mat! Å komme fra Norge, hvor man på den tiden fikk et burgerbrød med salat om man bestilte vegetarburger, til et sånt sted – det var bare helt himmelsk. Alt var kjempegodt, og det var masse fine folk og morsomme arrangementer som stand-up og styrkekonkurranse. Vi tenkte at vi hadde lyst til at det skulle være et slikt arrangement i Oslo. Om du vil at noe skal skje, kan du enten sitte og håpe at noen andre gjør det, eller gjøre det selv. Så da startet vi opp.

I år var vår tiende festival. Det første året visste vi ingenting om hvor stor interessen var. Vi tenkte at det bare var et fåtall veganere i Oslo som hadde lyst til å treffes og at det sikkert kom 250 stykker, men vi håpet på 500 – og så kom det 1100! Folk tøyt inn av døren, og all maten var utsolgt før klokka 14. Det var jo en kjempesuksess, og vi skjønte at vi måtte flytte til et større sted. Det var ikke bare veganere, men veldig mange forskjellige mennesker som kom – det viste at dette var noe folk ville ha i Oslo.

– Dere har måttet utvikle og utvide konseptet for hvert år, hvordan har det vært?

– Man får litt voksesmerter. Når festivalen er liten og alt er på samme dag, tar det ikke så mye tid og koster ikke så mye. Etter hvert skjønte vi at vi måtte rigge opp dagen før, så måtte vi ha vakthold, så flyttet vi det utendørs og måtte ha gjerder og ekstra telt. Det ble bare større og større. Vi har jo ikke gjort dette før, men har lært mens vi har holdt på. Det var fint å kunne starte som liten og bli større og større. Nå er det kjempestort; vi har to dagers festival, men også to oppriggsdager og en nedriggsdag, og et kjempestort område. I år hadde vi over 6000 solgte billetter!

Portrett av Heidi Røneid
Foto: Eirik Anzjøn

– Hvilken rolle tror du Vegetarfestivalen har spilt i holdningsendringene vi ser ute hos forbrukerne?

– Jeg tror festivalens rolle er å være et sted hvor det er fokus på det som er positivt. Det er ganske mye som skjer som er dårlig for miljøet, for dyrene, mye som det kan være litt tøft å ta innover seg. Fokuset for festivalen er at vi skal være løsningen på problemet. All denne gode maten, alle kokkekursene og alle foredragene er positive: Lær hvordan man kan gjøre flere bra ting, spise bedre. Vi har også fokus på at folk kan komme dit for å prøve å spise vegetarmat. Vi ønsker å tiltrekke oss de som også er litt skeptiske, for å vise hvor bra det faktisk er – rett og slett gjøre det tilgjengelig for alle.

«Det er ganske mye som skjer som er dårlig for miljøet, for dyrene, mye som det kan være litt tøft å ta innover seg. Fokuset for festivalen er at vi skal være løsningen på problemet.»

Jeg tror også det er viktig at mange forskjellige firmaer har stands der, og får prøve ut nye ting. Flere lanserer nye produkter på festivalen og deler ut smaksprøver. Vi har hatt Bama med Vegme, Oatly som lanserte nye iser hos oss både i fjor og i år, Unilever med Ben and Jerrys og Magnum-isen, Anamma med utdeling av gratis pølser. I år var Tine der med deres nye produktserie Gryr; de er jo enorme og ser åpenbart nye muligheter i markedet. De ser nå at plantebasert er en viktig vei videre, som også kommer norske bønder til gode. Jeg synes det er kjempefint at de tør å satse på noe som de kanskje kunne sett som en konkurrent. I stedet ser de det som en del av fremtiden, og vil være med på det.

– I tillegg til å ha jobbet mye med dyrs rettigheter og vegansk kosthold, er du frilansjournalist og har jobbet med radio og tv, deriblant som sjakkekspert under sjakkVM på NRK?

– Det var egentlig veldig tilfeldig, jeg er utdannet møbeldesigner og lærer i kunst og håndverk. Jeg tok bachelor i England og var skikkelig gira på at jeg skulle lage møbler. Også flyttet jeg hjem til Norge etter utdanningen mens det var en veldig dårlig periode for interiør- og møbeldesign. Jeg fikk jobb i et firma som laget arkitektmodeller – og var på verkstedet hele dagen og hørte mye på radiOrakel, for der var det nye programledere hver dag gjennom uka. Plutselig søkte de teknikere, og jeg tenkte at det hadde jeg lyst til. Så fikk jeg den jobben. Det var helt tilfeldig, også ballet det på seg derfra.

Etter hvert fikk jeg jobb i NRK i Dagsnytt 18 som researcher. Da jeg ville starte opp et bedriftslag i NRK i sjakk, hang jeg opp lapper på veggen med «vil du være med å spille sjakk?». Dette var to uker før NRK fikk rettighetene til sjakkVM, og de som drev med det så tilfeldigvis min lapp og tenkte vel «da kan hun sikkert sjakk», også ringte de meg. Jeg prøvde å komme med som gjestebooker, det var jo det jeg jobbet med, men da jeg kom på møtet begynte de å snakke om at jeg skulle være med i studio. Noen ganger så skjer bare ting som endrer liv og retning. Det var litt sånn med vegetarfestivalen også. Synne hadde spurt meg om jeg ville åpne butikk med henne – men jeg ville egentlig åpne restaurant. Så begynte vi å snakke om det på en fest, også ble det til «Vi skal ikke lage vegetarfestival da»? En bitteliten samtale, som plutselig hadde så mye å si.

– Som journalist, hva tenker du om medias dekning av behovet for et kostholdsskifte?

– Jeg tenker at det har blitt bedre. Før var det mange som var redde for å ta i kjøttproblematikken, også miljøorganisasjoner. Det var lite fokus på hvor viktig det er å redusere kjøttforbruket. Det har skjedd en endring den siste tiden, og nå lager en av de beste kokkene på NRK Mat bare vegetaroppskrifter! Jeg merker stor forskjell når jeg snakker med folk. Før kunne noen synes at jeg var en raring fordi jeg var vegetarianer. Men nå snakker alle om at de også kunne tenke seg å spise mindre kjøtt, har kjøttfri dag eller vil spise mer vegetarmat. Det har nok sammenheng med at det blir skrevet mer positivt om vegetarmat i media.

– Hva tenker du må til for at vi skal inspirere enda flere til å velge bort kjøttet, og få et reelt grønt kostholdsskifte?

«Vi har bare sett begynnelsen- det kommer til å bli veldig mye mer vegetarmat i tiden som kommer.»

– Jeg tror vi bare må fortsette med det vi har gjort hittil og øke intensiteten. Alle bloggerne som lager oppskrifter og inspirerer så mange. Vegan Norway som kartlegger alle restauranter som har vegansk mat og gjør det enkelt for alle å velge plantebasert. NOAH som gjør alt det politiske arbeidet. Alt henger sammen, og vi må bare fortsette. Vi har bare sett begynnelsen – det kommer til å bli veldig mye mer vegetarmat i tiden som kommer.

Om Heidi Røneid

  • Røneid har vært veganer og vegetarianer i 21 år.
  • Hun er journalist og programleder, blant annet medprogramleder for NRKs sendinger fra Sjakk-VM.
  • Hun er gründer og arrangør av Oslo Vegetarfestival, som arrangeres for ellevte gang 30 og 31 mai 2020.
  • Hun har jobbet og vært frivillig i NOAH over flere år, blant annet som festivalkoordnator og styremedlem.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #2/2019

Foto: Eirik Anzjøn

Vil du støtte NOAHs arbeid for mer dyre- og miljøvennlig matproduksjon?
Bli medlem!