Grisen – misforstått og misbrukt


I vikingtiden ble grisen regnet som gudenes og høvdingenes statusdyr. I dag blir over 1.5 millioner griser avlet opp og drept hvert år på norske slakterier.

Griser føler smerte, glede, redsel, tilfredshet, sorg og mange av de samme følelsene vi mennesker føler. Er det virkelig verdt å sperre de inne i en trang binge, frata de gleden av å kjenne frihet og gress under føttene, eller ta bort enhver flik av naturlig behov og utfoldelse kun for å gjøre kroppene deres om til mat?

17 januar er grisens dag – NOAH oppfordrer til å ta steget over til å bli vegetarianer denne dagen.

En griseflokk i naturen kan bestå av flere små familier, og hver familie består av en grisemor og ungene hennes. Griser er svært sosiale dyr og felleskap med andre griser er viktig. I motsetning til folks fordommer mot griser, er de svært renslige dyr og dessuten nysgjerrige og aktive når de er i sitt rette miljø. Forskning viser dessuten at grisens evne til problemløsning ligner hundens og sjimpansens, med andre ord er de skapt for å leve i et variert miljø.

Norske griser lider av mange helseproblemer, som ofte er påført av mennesker. Luftveisinfeksjoner, leddproblemer, spedgrisdødelighet og tvangsadferd er bare noe av hva griser må oppleve for å ende opp på asjetten til en kjøttsulten nordmann.

I følge norsk lov kan hanngrisunger fortsatt bli kastrert. Selv om det nå er påbudt med en liten dose lokalbedøvelse, er dette en smertefull og traumatisk opplevelse for grisungene som involverer at testiklene blir skjært ut med kniv. Årsaken til dette er at forbrukerne kan ”risikere” kjøtt som smaker av kjønnshormoner.

Det har i tillegg blitt avdekket alvorlige overgrep mot dyr på norske slakterier, og flere ganger har dyr blitt hengt opp ned og fått strupen kuttet uten å bli bedøvd først. Griser har også endt opp i skoldebad mens de fortsatt har vært levende.

17 januar er grisens dag etter St. Antonius som hadde en gris som følgesvenn. De siste årene har kjøttbransjen misbrukt denne dagen ved å sende ut propaganda for å få folk til å tro at norske griser som sperres inne et helt liv kan rettferdiggjøres. Antall dyr som brukes til industrielt husdyrhold økes for hvert år, og har aldri vært mer høyere enn det er i dag. Kjøttbransjen unnlater å opplyse om hvordan dyrenes liv egentlig er, men reklamerer på sine egne sider om merkedagen som en flott dag til å velge gris på menyen. Et annet faktum de unnlater å opplyse er at kjøttspising ofte fører til mange typer hjerteproblemer, tettede blodårer og kan lede til forskjellige typer kreft.

NOAH oppfordrer til å benytte grisens dag til å starte et nytt kosthold fullt av grønnsaker, frukt, bær, nøtter, linser og bønner og kutte ut kjøttet. Se oppskrifter på vegetarmat, og mer info om vegetarianisme.

For kildehenvisninger, ta kontakt med oss.