Fatland slakteri i retten for brudd på dyrevernloven


Flere lam måtte bli tvangsslaktet etter å ha blitt gitt feil fôr hos Fatland på Furuset. Nå er saken oppe i retten etter at slakteriet nektet å betale boten på 450.000 kroner.

Slakteriet, som leverer kjøtt under blant annet merkenavnene Skjeggerød og Slakter`n, har lenge hatt problemer med å følge Mattilsynets regler for god dyrehelse. I perioder har slakteriet betalt dagbøter, og har vært stengt på grunn av hygieneslurv og uakseptable slaktemetoder, skriver NRK.

Istedenfor høy skal de 85 dyrene ha fått kraftfôr, som førte til at flere ble syke og i følge tiltalen, pint til døde i november i 2006.

– Vi anser det som et alvorlig brudd og en grov overtredelse av dyrevernloven fordi det gjelder et stort antall dyr som har lidd helt unødvendig. Dyrene hadde buksmerter og hissig betennelse i øynene. De var apatiske, hadde ustø gange og kraftig diaré, sier politiadvokat ved Oslo politidistrikt, Dagfrid Hanem.

Fatland i Oslo har vært en problembedrift for Mattilsynet i flere år. I tillegg til å motta dagsbøter, ble i fjor en av Mattilsynets inspektører angrepet av en av de ansatte, noe som endte med slakteriet ble midlertidig stengt.  Slakteriet har også ofte blitt kritisert for dårlig dyrehold, blant annet at de bedøvet griser for dårlig og at de ansatte ofte presset dyrene inn i en automatisk avlivingsmaskin med bruk av slag og elektrisk støt.

Professor ved seksjon for mattrygghet ved veterinærhøgskolen, Truls Nesbakken, mener folk bør holde seg unna kjøtt som kommer fra Fatland slakteri. – Jeg synes faktisk Mattilsynet bør iverksette det sterkeste virkemidlet de har – nemlig å stenge bedriften, sier han til NRK.

NOAH påpeker at dyr føler ekstreme påkjenninger i form av dødsangst og smerte på slakterier, også på slakterier som ikke blir tatt for lovbrudd, og oppfordrer forbrukere til å slutte med kjøttprodukter og gå over til en vegetarisk livsstil.